La Llotja ha acollit aquest matí la darrera sessió de la 9a edició del Cinemón Xic 2024.

La 9a edició del Cinemón Xic clou amb més de 1700 participants

Quiñónez: “Estem molt contents de la rebuda que ha tingut el Cinemón Xic 2024” 

En la darrera sessió s’ha presentat Daali-O, un curtmetratge que forma part del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) 

Quiñónez: “Estem molt contents de la rebuda que ha tingut el Cinemón Xic 2024” 

En la darrera sessió s’ha presentat Daali-O, un curtmetratge que forma part del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) 

La Llotja ha acollit aquest matí la darrera sessió de la 9a edició del Cinemón Xic 2024, que enguany ha comptat amb una participació de 1700 persones, entre adults i infants. En les 5 sessions programades, del 27 d’octubre i fins avui 1 de desembre, el públic ha pogut gaudir de cinema infantil en valors, alternatiu i de qualitat que promou la defensa del planeta i un món més just. 

El regidor de Cooperació, Jackson Quiñónez, ha assistit en aquesta darrera sessió i ha agraït la participació de les famílies enguany. “Estem molt contents de la rebuda que ha tingut el Cinemón Xic 2024”, ha afirmat, i ha destacat la importància de prendre consciència de l’entorn natural per mitjà de projeccions com les que s’han anat duent a terme durant el festival. 

En aquesta sessió i edició, Cinemón Xic ha participat per primera vegada dins del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC), un projecte pioner que vol apropar la diàspora africana a la població catalana per mitjà de la cinematografia. El curtmetratge cedit pel FICAC ha estat Daali-O, que reflexiona sobre la relació entre les persones i el seu entorn, centrant-se en la presència de plàstics als rius a partir d’una troballa estranya que fa un pescador al riu Senegal. El curtmetratge s’ha pogut veure en fulani i amb subtítols en català. 

Lídia Martos, tècnica del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, també ha assistit en aquesta darrera jornada i ha explicat la voluntat del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) de canviar la mirada cap al continent africà. “El continent africà té moltes altres mirades, moltes altres perspectives i altres maneres de lluitar contra les situacions que s’hi donen”, ha dit. Martos també ha destacat la temàtica de l’emergència ambiental d'aquesta any del Cinemón Xic, una realitat que també s’ha vist ben de prop al nostre país. 

Els altres dos curtmetratges que s’han mostrat avui han estat La història del Chihaa i l’Oraa, una faula coneguda entre els nens i les nenes de Sawla (Regió de Tuna-Kalba, Ghana) sobre la humilitat; i Vainilla, que gira entorn d’una nena parisenca que viatja a l’illa de Guadalupe, on viu una aventura misteriosa a la selva amb personatges diversos, paisatges increïbles i flors màgiques. 

Previ als curts, l’ONG Osmon (Organització Social pel Món), dedicada a conservació, millora i replantació forestal a la zona de Lleida, ha ofert el taller “Replanta un arbre” a l’exterior de la Llotja. Els nens i les nenes han tingut l’oportunitat d'aprendre com es replanten i es cuiden els arbres a partir de planter de roure i alzina. 

El Cinemón Xic 2024 

En la 9a edició del cicle s'han treballat els ODS ODS 13, 14 i 15 entorn l’Acció pel Clima, així com la coneixença, cura i respecte cap a la vida submarina i la vida terrestre, mitjançant quatre llargmetratges, una sessió de tres curtmetratges, quatre tallers a càrrec d’Intermón Oxfam, GreenPeace, l'ONG Amics del Sàhara de les Terres de Ponent i OSMON; i un conta contes, de la mà de Mertxe París, de la llibreria El Genet Blau. 

L’activitat, una edició més, ha tornat a ser gratuïta amb reserva d’entrades prèviament i a la web de la Regidoria de Cooperació (https://cooperacio.paeria.cat/cinemon-xics’ha facilitat material educatiu de suport per tal que les famílies puguin treballar a casa els valors que s’han promogut.   

El Cinemón Xic 2024 ha mantingut l’espai MINI-MONS, una sessió en petit format per a introduir els drets humans en la primera infància (de 2 a 4 anys), tot adaptant els materials a les característiques pròpies de la primera infància.     

Amb el Cinemón Xic la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Lleida pretén donar continuïtat anual al projecte Cinemón, oferint un espai de reflexió familiar adreçat especialment per al públic infantil i juvenil per a l’educació en valors.