La Fira de Titelles estrena la instal·lació-espectacle “La ciutat de les llums” al Museu de Lleida
La Fira de Titelles estrena la instal·lació-espectacle “La ciutat de les llums” al Museu de Lleida. La 35a edició de la fira, que s'inaugura aquest vespre, ha presentat aquest projecte, obra de David Zuazola, que ha implicat més de 600 persones i unifica la visió la ciutat a través de qui hi viu. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assegurat que la Fira contribueix a la capitalitat cultural de Lleida, ciutat que es posiciona com a centre de producció, creació i d’activitat.
La Fira de Titelles de Lleida arriba enguany a la 35a edició i ho celebra amb l’estrena de la instal·lació-espectacle “La ciutat de les llums”, de l’artista hispano xilè David Zuazola, que és una de les novetats d’enguany i es podrà veure al Museu de Lleida. La fira s’ha ampliat a quatre dies, té lloc des d’avui i fins diumenge, i ofereix 35 espectacles amb 103 actuacions i la participació d’uns 300 professionals. “La ciutat de les llums” és una de les estrenes que es podran veure, proposta coproduïda pel Museu de Lleida i el Centre de Titelles, en el marc d’aquest 35è aniversari. És un projecte que té com a objectiu unificar la visió que tenen de la seva ciutat les persones que hi viuen i que es podrà veure com a espectacle teatre i com a mostra escenogràfica. “La ciutat de les llums” arriba per primer cop a Catalunya i és la primera vegada que es veurà en un museu. Més de 600 persones s’hi ha implicat directament, amb centres educatius vinculats a les arts i escoles de la ciutat.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, acompanyat del tinent d’alcalde Carlos Enjuanes, ha assegurat que és aquest projecte i el conjunt de la Fira contribueixen a posicionar Lleida com a centre de producció i de creació artística i també com a centre “on passen coses, esdeveniments de caràcter cultural” i fan de Ponent un referent. Ha afegit que Lleida és la segona capital de Catalunya i que la Fira referma la seva capitalitat cultural.
La directora del Museu de Lleida, Clara Arbués, ha destacat la importància del projecte per la seva implicació social, ja que hi han participat fins a 600 persones en la construcció d’un relat per explicar la història recent de la ciutat. Els directors de la Fira de Titelles, Oriol Ferre i Elisabet Vallvé, han destacat que és un projecte singular que s’ha elaborat de manera plural i que “és un regal dels 35 anys de la Fira a la ciutat”, ja que la proposta es mantindrà més enllà de la fira.
L’artista i director de “La ciutat de les llums” ha apuntat que és un projecte que juga amb el passat, el present i el futur i que, alhora, és un material que també fa la funció de memòria històrica. “És molt bonic perquè implica gent de la ciutat i acabes coneixent aspectes locals que molts no coneixen”, ha dit.
“La ciutat de les llums” arriba a Lleida
No és la primera vegada que David Zuazola realitza aquest projecte. De fet, “La ciutat de les llums” es va fer per primera vegada a la ciutat de Varsòvia (Polònia), i després s'ha pogut veure a Sarajevo (Bòsnia), Chuncheon i Incheon (Corea del Sud), Timisoara (Romania), Tolosa (País Basc), Guadalajara (Espanya) i Kragujevac (Sèrbia).
El procés de creació de “La ciutat de les llums” ha durat diversos mesos, un cop signat conveni entre el Museu de Lleida i el Centre de Titelles per coproduir el projecte. Zuazola es va entrevistar amb un grup de persones, que li van explicar la seva visió de Lleida i, a partir d'aquesta informació, l'artista va crear un guió, format per diverses escenes, que són la base de l'espectacle i de la instal·lació. El projecte presenta Lleida com a ciutat de les llums. Des de mitjan mes de març, Zuazola ha estat instal·lat a Lleida treballant en aquest projecte, primer al Centre de Titelles, i durant tot el mes d'abril, a la sala d'exposicions temporals del Museu de Lleida, en un 'work in progress', fins al dia de l'estrena.
“La ciutat de les llums” a Lleida consta de 14 escenes, que destaquen aspectes com la boira i el sol, l'Horta, la contaminació, les Basses d'Alpicat, l'11 de desembre de 2017 al Museu de Lleida, el Palau de Vidre, el bombardeig del Liceu Escolar, el tren, l'aeroport d'Alguaire i la Fira de Titelles, sempre amb la Seu Vella present, i altres conceptes que s'aniran desvetllant al llarg de l'espectacle.
Més de 600 persones s'han involucrat en aquest projecte. La música ha anat a càrrec de l'Escola L'Intèrpret de Lleida. La construcció de l'escenografia ha comptat amb la participació de la Universitat de Lleida, de l'Escola d'Art i Superior de Disseny Ondara de Tàrrega, de centenars d'alumnes de primària de diverses escoles de Lleida, que han construït casa seva, de la Coral Shalom i de la Fundació Aspros, entre d'altres.
“La ciutat de les llums” al Museu de Lleida, del 2 al 19 de maig
L'obertura de “La ciutat de les llums” ha tingut lloc avui dijous, 2 de maig, en el marc de la Fira de Titelles, que durant els dies 3, 4 i 5 de maig oferirà cinc representacions. A partir de llavors, i fins al 19 de maig, s'aniran alternant les representacions de la campanya escolar, amb l'obertura del projecte com a mostra (durant les representacions no serà possible visitar la instal·lació).
La Nit dels Museus, el dia 18 de maig, es faran dues representacions més. I el 19 de maig es clourà el projecte de “La ciutat de les llums” a Lleida.