La percussionista contemporània Núria Andorrà particià en el festival Intangible, aquest divendres amb una xerrada i una interpretació a l'Auditori municipal aquest divendres i un espectacle audiovisual el diumenge, també a l'Auditori..

La intel·ligència artificial com a eina de suport a la improvisació, xerrada de Núria Andorrà

La percussionista contemporània ha afirmat en el marc del festival Intangible: “Aprofitem que la IA encara és a P3 per portar-la al nostre terreny”

La percussionista contemporània ha afirmat en el marc del festival Intangible: “Aprofitem que la IA encara és a P3 per portar-la al nostre terreny”

La percussionista contemporània Núria Andorrà s’ha mostrat convençuda que la Intel·ligència Artificial mai podrà suplir a l’ésser humà, “igual podrà tocar un objecte millor que jo, però el tema és, perquè toco aquest objecte, des d’on el toco i de quina manera, i això està molt lluny que ho puguem aconseguir amb la IA”. En el marc del festival Intangible, Andorrà ha volgut fer un símil educatiu manifestant que des del seu punt de vista la Intel·ligència Artificial, “encara es troba cursant estudis de P3, i és per això que hem d’aprofitar i donar-li moltes directrius i adreçar-la  cap on nosaltres vulguem, cap on ens interessa”.

L’artista, que ha realitzat una xerrada aquest vespre amb el dissenyador electrònic, Jordi Salvador, ha explicat que el seu l’objectiu ha estat ensenyar els sistemes que s’estan utilitzant actualment amb IA enfocats a les arts. “Nosaltres, la IA l’estem utilitzar per la necessitat del nostre espectacle, per interactuar amb les dues disciplines que hi ha a l’escenari: la música i la dansa”. Al nou espectacle de la Núria Andorrà es podrà veure una càmera que capta el moviment de les ballarines, moviment que gràcies a la IA genera uns sons, “a aquesta màquina l’ensenyem a pensar i aquesta és la gran diferència’.

La xerrada que portava per títol, “la Intel·ligència Artificial com a eina de suport a la improvisació”, ha culminat a l’escenari de l’Auditori Enric Granados on 77 alumnes de l’escola de música ‘l’Intèrpret’ i de l’Orquestra Simfònica del Conservatori han interpretat una peça de composició instantània utilitzant aquesta IA, ”integrant la música electrònica dins del que està succeint a nivell acústic”.

La percussionista contemporània lleidatana Núria Andorrà, serà l’encarregada aquest diumenge de posar el punt i final del l’INTANGIBLE_Festival d’art_tecnologia amb l’estrena del seu nou espectacle Ni.U i que es podrà veure a partir de les 19.00 h, a la Sala 1 de l’Auditori Municipal Enric Granados.

“Univers Expandit” performance dels artistes disciplinars, Miguel Puertas  + Zónula

Aquesta nit, de les 22 a les 23 h es podrà veure a l’Espai Orfeó de Lleida “Univers Expandit”, una performance que segons els seus creadors, Miguel Puertas + Zónula, consisteix en “l’exhibició de pel·lícules en format de 16 mm que han estat objecte de diverses manipulacions fotoquímiques i posades en escena amb diversos projectors de cinema modificats i acompanyats d’una banda sonora en directe a partir de diversos sintetitzadors analògics i dispositius electroacústics fabricats per nosaltres mateixos”.

Aquest projecte va néixer fa 4 anys, tot i que la pandèmia va fer que el procés de creació s’hagués de dividir degut al confinament. Passat ja el confinament és quan els creadors el van poder posar en comú i tirar-lo endavant.

“Univers Expandit” és el producte de la col·laboració entre un cineasta i un músic, basat en l'experimentació i la relació entre dispositius analògics de cinema i música electrònica. “Nosaltres no estem sobre l’escenari durant l’espectacle, perquè la nostra manera d’interactuar amb el públic és donant protagonisme a les llums i el so amb un únic objectiu: crear una experiència audiovisual que posi en joc els principis constitutius del cinema”.

Els actes d’avui inclouen també una performance sonora a càrrec d’alumnes del Centre de Formació Ilerna, la qual tindrà lloc de les 21 a les 22 h i de les 23 a les 24 h a l’Espai Orfeó de Lleida. La iniciativa, en la que  participarà alumnat de Cicle Formatiu de Grau Mig d’Imatge i So del centre consistirà en una sessió combinada de música electròniques i imatges projectades. Els joves Dj’s i Vj’s participants pretenen “impactar els nostres sentits” amb treballs propis creats expressament per aquest projecte. L’acte forma part de les iniciatives destinades a implicar els centres educatius de la ciutat en el festival Intangible.

Marisol López: “Celebrar Intangible a Lleida és un luxe”

Marisol López, directora general d'Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, qui ha visitat avui el festival, ha afirmat que “poder celebrar el festival Intangible a Lleida és un luxe” perquè un esdeveniment així “té una gran capacitat transformadora de la ciutat sencera”. López, en aquest sentit, ha valorat molt positivament la implicació creativa de la gent jove en les activitats de l’esdeveniment, “un fet molt important ja que la gent jove, quan s’implica creativament en un fet, molt sovint arrossega els familiars, com els pares, o als amics, perquè també hi vagin, i tot aquest procés obre l’angle de visió de la ciutadania i fa que els nostres referents personals vagin canviant i comencis a valorar aquestes iniciatives”.  

López ha destacat que el suport de la Generalitat al festival respon també a una estratègia descentralitzadora de tot el referent a la cultura digital, una estratègia  destinada a donar suport a “espais culturals molt potents que es  van consolidant per tot Catalunya, on van sorgint iniciatives i artistes de molta vàlua” i que a més “és important que la ciutadania de tot el país conegui aquestes noves tendències artístiques”

D’altra banda, el Vestíbul de l’Orfeó Lleida acollirà aquesta nit, de 23 a 00 h, l’emissió en directe del programa "Les dones i els dies", de Catalunya Ràdio, amb  entrevistes en directe a les artistes convidades al festival Alba G. Corral, Anna Carreras, Mónica Rikic i Núria Andorrà.