La nova brigada municipal d’inspecció d’escombraries revisa 167 bosses i detecta 9 possibles infractors
L’objectiu és combatre la presència de residus abandonats al carrer, sobretot, al costat dels contenidors
L’objectiu és combatre la presència de residus abandonats al carrer, sobretot, al costat dels contenidors
La brigada d’inspecció d’escombraries que l’Ajuntament de Lleida va posar en marxa el passat 17 novembre ha inspeccionat 167 bosses i ha detectat 9 possibles infractors.
L’objectiu d’aquest nou servei és reduir la presència de residus abandonats al carrer, especialment al costat dels contenidors i la problemàtica que representen.
La brigada l’integren quatre educadors ambientals i vuit agents cívics, que detecten i revisen bosses d’escombraries, cartrons i residus voluminosos abandonats. Ho fan per trobar indicis -en aquests primers dies n’han detectat 9- que permetin identificar i denunciar les persones responsables d’aquesta conducta, tipificada com a infracció a l’ordenança municipal de la neteja viària i de la gestió dels residus. L’equip s’encarrega, a més, de retirar correctament la brossa.
La seva entrada en servei permetrà detectar els presumptes infractors i avisar a la Brigada de Medi Ambient i la Guàrdia Urbana, que incoaran els corresponents expedients sancionadors.
La Brigada va equipada amb els estris necessaris i identificada amb armilles i abrics amb la imatge gràfica del nou servei. També ha rebut formació sobre el funcionament de l’ordenança, sobre riscos biològics i sobre el procediment a seguir per obrir bosses de brossa. Està previst augmentar-ne el personal destinat en funció de les necessitats que es vagin detectant.
En paral·lel, l’Ajuntament de Lleida està treballant per fer una revisió global de la normativa municipal relacionada amb el civisme, que afecta diverses ordenances, per actuar amb més efectivitat en aquest àmbit.
L’abandonament de bosses de la brossa, cartrons i altres residus a la via pública és una conducta incívica que té un impacte negatiu a la ciutat. Perjudica la salubritat de les àrees de contenidors, deteriora el paviment pels líquids que es filtren de les bosses, suposa un cost econòmic addicional en la recollida dels residus i empitjora la percepció sobre l’estat de la neteja de la ciutat, afavorint noves conductes incíviques.
L’Ajuntament de Lleida ofereix un servei planificat de recollida gratuïta de residus voluminosos, com ara mobles, fustes, electrodomèstics i altres andròmines, però només es recull per aquesta via un 10% del total de residus voluminosos.