La Paeria aprova el cartipàs municipal per al període 2023-2027
El document que determina les característiques i el funcionament de l’organització s’ha aprovat per majoria absoluta, amb els vots a favor del PSC-Units-CP, el PP i JxCat Lleida-CM; els vots en contra de Vox i l’abstenció d’ERC-AM i el Comú de Lleida
El document que determina les característiques i el funcionament de l’organització s’ha aprovat per majoria absoluta, amb els vots a favor del PSC-Units-CP, el PP i JxCat Lleida-CM; els vots en contra de Vox i l’abstenció d’ERC-AM i el Comú de Lleida
El cartipàs municipal per al 2023-2027 s’ha aprovat aquest divendres en el ple extraordinari que s’ha celebrat al Saló de Sessions. Aquest document és el que estableix les característiques i el funcionament de la Corporació Municipal per als pròxims quatre anys. El cartipàs s’ha aprovat per majoria absoluta amb els vots favorables del PSC-Units-CP, el PP i JxCat Lleida–CM. El grup municipal de Vox s’ha pronunciat en contra i ERC-AM i el Comú de Lleida s’han abstingut en la votació.
A més d’esmenes que s’han fet al document per part de l’equip de govern, els grups municipals han presentat 31 esmenes en total, de les quals han prosperat 15.
-Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal (ERC-AM): s’han aprovat 9 de les 18 esmenes presentades (4 de les quals s’han transaccionat).
-Junts per Catalunya Lleida – Compromís Municipal (JxCat Lleida – CM): s’han aprovat les 3 esmenes que ha presentat.
-Vox Lleida: s’han rebutjat les 3 esmenes presentades.
-El Comú de Lleida: s’han aprovat 3 de les 7 esmenes presentades.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha agraït la feina que tots els grups han fet per tirar endavant el document per començar a fer funcionar l’organització amb solvència, i ha destacat que la vocació ha estat la de treballar “des de la humilitat i l’entesa”.
La tinent d’alcalde Carme Valls ha apuntat que ha estat un repte i ha reconegut també el treball de l’anterior equip de govern en l’aprovació del primer Reglament Orgànic Municipal (ROM). Valls ha remarcat que l’estructura del govern es basa en la gestió de les persones, la ciutat i la institució i que gira entorn de cinc eixos: la ciutat del bon govern, justa, saludable, de les oportunitats i segura. En la seva intervenció, ha parlat que la nova estructura reduirà en un 25% el pressupost del govern electe i un 5% del total de la despesa del personal eventual i directius.
La regidora del Comú, Laura Bergés, ha puntualitzat que les esmenes que han aportat han estat en relació amb aspectes d’ètica pública, com contractació i retribució de càrrecs polítics, i de plantejament general, i ha mostrat el seu desacord en la diferenciació entre les àrees de feminismes i igualtat.
Del grup municipal Vox, la regidora Glòria Rico, ha qüestionat algunes àrees. Entre altres, les d’igualtat i feminismes, perquè considera que són polítiques que no han funcionat, o la de memòria democràtica, ja que “desenterra odis i destrueix concòrdies ja construïdes”.
La portaveu de JuntsxCat, Violant Cervera, ha assegurat que el seu grup serà crític a l’hora de veure l’ús de les eines que recull el cartipàs, i si cal modificar-lo en més endavant, i que l’objectiu és que l’organització pugui treballar, d’una manera transversals, per al benestar de la ciutadania.
Per part d’ERC-AM, Jordina Freixanet, ha subratllat la tasca prèvia que s’ha fet amb el ROM per poder avançar ara en el cartipàs, així com les funcions que s’han de reformular de la Comissió de Transparència, pionera a l’estat i activa des del 2015. Com han manifestat altres grups, Freixanet ha rebutjat la figura de cap de l’oposició.
Finalment, el regidor del Partit Popular, Xavier Palau, ha assenyalat que el cartipàs ha de regular el funcionament, i no el posicionament ideològic, i que vetllaran perquè es respecti el document, que ha de ser “estable, rigorós i que perduri en el temps”, perquè l’acció de govern procuri la defensa dels drets de les persones i els interessos de la ciutat.
Estructura de govern
Hi haurà cinc comissions informatives:
-Comissió Informativa del Bon Govern.
-Comissió Informativa d’Acció i Innovació Social.
-Comissió Informativa de Gestió de la Ciutat.
-Comissió Informativa de la Capital Cultural i les Oportunitats
-Comissió Informativa de Seguretat, Mobilitat, Civisme i Convivència.
Cada comissió tractarà també els expedients relatius a les empreses, instituts, patronats, consorcis o altres ens corresponents a cada àrea.
Hi haurà 2 comissions especials i 2 comissions participatives:
-Comissió Especial de la Transparència.
-Comissió Especial de Comptes, que té com a funció l'examen, l'estudi i l'informe del Compte General de la corporació.
-Comissió Territorial de l’Horta.
-La Taula Interdepartamental per a la transversalitat de les polítiques de les dones.
Cada Comissió estarà integrada per 11 regidors/regidores –i els corresponents suplents/es, d’acord amb la composició següent per cadascun dels grups municipals: PSC-UNITS-CP (3), PP (2), ERC-AM (2), JXCAT LLEIDA-CM (2), VOX (1) i COMÚDELLEIDA (1).
15 Regidories
-Regidoria d’Agenda Urbana i Espai Agrari
-Regidoria de Sostenibilitat
-Regidoria d’Esports
-Regidoria de Cooperació
Regidoria d’Acció i Innovació Social
-Regidoria de Participació i Drets Civils
-Regidoria de Joventut, Educació i Ocupació
-Regidoria de Festes
-Regidoria d’Igualtat
-Regidoria de Polítiques feministes
-Regidoria de Persones grans, Salut i Consum
-Regidoria de Seguretat, Mobilitat i Civisme
-Regidoria de Bon Govern
-Regidoria de Cultura
-Regidoria de Promoció de la Ciutat
Més informació del cartipàs municipal.
Odre del dia - Ple extraordinari 30/06/2023
El ple extraordinari d’aquest divendres ha finalitzat amb l’agraïment al treballador funcionari Jordi Ribes, responsable de Majordomia, qui ha estat al servei de la Corporació Municipal i dels seus membres durant 40 anys i per al qui avui ha estat la seva darrera sessió plenària.