La regidora de Persones grans, Salut i Consum, Anna Miranda, durant l'acte, juntament amb tècniques i representants de la Creu Roja i Fundació La Caixa.

La Paeria col·labora en la creació d’un mural participatiu per visibilitzar la soledat a Lleida

L’acció forma part del programa “Sempre Acompanyats”, que busca pal·liar les causes i conseqüències negatives que té la soledat no volguda en la salut de les persones grans  

Tècnics, participants i voluntaris del programa hi han participat juntament amb els alumnes de 4t d’Educació Social  

L’acció forma part del programa “Sempre Acompanyats”, que busca pal·liar les causes i conseqüències negatives que té la soledat no volguda en la salut de les persones grans  

Tècnics, participants i voluntaris del programa hi han participat juntament amb els alumnes de 4t d’Educació Social  

Amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre), aquest matí la Regidoria de Persones Grans ha col·laborat en la creació d’un mural participatiu per visibilitzar la soledat que pateixen les persones grans. Aquest acte de sensibilització s’ha dut a terme al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida i forma part del programa "Sempre Acompanyats” de la Fundació La Caixa.  

En la creació del mural hi han participat alumnes de 4t d’Educació Social, participants i voluntaris de “Sempre Acompanyats” i tècnics i representants d’associacions i entitats que també col·laboren amb el programa, que han penjat les seves reflexions, emocions i idees sobre la soledat per donar-hi més visibilitat.  

A l’acte hi ha assistit la regidora de Persones Grans, Salut i Consum, Anna Miranda, que ha explicat que “hem d’estar preparats per sensibilitzar, per ajudar a aquestes persones i per apoderar la nostra gent gran". La regidora també ha mostrat la voluntat de l’Ajuntament d’implementar el programa “Sempre Acompanyats” a tots els barris de la ciutat i s’ha posat a disposició dels i les assistents en nom de la corporació per fer front a la soledat no volguda.  

Aquesta acció de sensibilització neix de la voluntat de remarcar la importància de les relacions socials i de fer visible la soledat com un repte de la societat en un doble sentit: pot afectar a tothom, independentment de l’edat, i a la vegada, cadascú pot aportar el seu granet de sorra per millorar la vida de les persones del seu entorn que senten soledat.  

L’Ajuntament de Lleida també col·labora en altres activitats per cuidar el col·lectiu sènior de la ciutat. Una de les més rellevants d’aquest estiu ha estat “Vivim l’estiu”, també de la mà de la Fundació La Caixa. El projecte ha coordinat per segon any consecutiu els centres sènior i llars de Lleida per oferir activitats per a la gent gran a l’estiu.  

Programa “Sempre Acompanyats”  

El programa “Sempre Acompanyats” de la Fundació La Caixa busca pal·liar les causes i conseqüències negatives que té la soledat no volguda en la salut de les persones i la societat en general a partir de diverses accions: la informació i sensibilització de la població sobre aquest fenomen i els riscos que implica, el foment de la participació ciutadana en la realització d’activitats, la creació de vincles i l’adequació d’espais físics segurs, i per últim, la detecció de situacions de soledat no volguda, la intervenció i l'apoderament de les persones grans.  

A Lleida el programa ha ampliat enguany el seu radi d’acció als barris de Pardinyes i Secà de Sant Pere, que s’afegeixen als de l’Escorxador i Balàfia. En aquests dos darrers aquest any s’ha atès 123 persones.  

“Sempre Acompanyats” compta amb el suport i participació de l’Ajuntament, que hi col·labora amb un professional referent del projecte i la implicació de professionals per a la facilitació d’espais, dades estadístiques i contactes, entre altres. La Creu Roja, una trentena d’entitats i una vintena de persones voluntàries també hi col·laboren.