La Paeria comparteix els seus protocols municipals d’actuació en episodis de contaminació atmosfèrica en un congrés a Sabadell
La Paeria comparteix els seus protocols municipals d’actuació en episodis de contaminació atmosfèrica en un congrés a Sabadell L’Ajuntament de Lleida ha participat aquest dijous en el 3r Congrés Qualitat de l’Aire, on ha exposat també els estudis sobre la qualitat de l’aire que s’han fet a la ciutat
La Paeria ha presentat aquest dijous al 3r Congrés Qualitat de l’Aire de Sabadell els estudis sobre la qualitat de l’aire que s’han fet a Lleida, així com els protocols municipals d’actuació davant d’episodis de contaminació atmosfèrica. L’històric analitzat per l’ajuntament, a partir de les dades recollides a l’estació de control de la contaminació atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya, demostra que el nombre de dies on s’han superat els valors anuals de PM10 (partícules en suspensió) i NO2 (diòxid de nitrogen) tenen una tendència a la baixa i que no se superen els valors establerts per la normativa. Malgrat tot, les concentracions d’aquests contaminants no són baixes, estan per sobre de les recomanacions de l’OMS i es veuen especialment agreujades coincidint amb episodis d’estabilitat atmosfèrica, especialment a l’hivern.
En aquest sentit, l’estudi realitzat conclou que els principals contaminants atmosfèrics (PM10, PM2.5, NO2) són més elevats a l’hivern i que les concentracions d’òxids de nitrogen són especialment elevades en les vies i cruïlles de major pas de vehicles, i són menors en carrers pacificats del centre de la ciutat. De l’estudi destaca les elevades concentracions d’amoníac que s’han trobat, comparables a les que es troben a la plana de Vic, i que s’atribueixen principalment a l’activitat ramadera de la zona.
També s’ha presentat el protocol municipal d’actuació davant els episodis de contaminació atmosfèrica i les diferents fases en les quals està dividit. Aquestes són les fases de seguiment actiu, d’avís preventiu i d’episodi de contaminació. En la primera fase de seguiment actiu, malgrat no superar-se els valors normatius, l’ajuntament activa diferents canals de difusió a la ciutadania, a través de les xarxes socials, alertant de la possible arribada d’un episodi de contaminació atmosfèrica, com fer-li front i amb recomanacions d’autoprotecció de la salut.
Pel que fa a la segona fase, d’avís preventiu, a més de les mesures informatives de la primera fase, entren en joc d’altres especials d’autoprotecció de la població vulnerable, mitjançant les xarxes socials i altres canals de difusió que impliquen entitats locals, serveis socials i departaments de Salut. A més, aquesta fase contempla accions que ha de dur a terme el mateix ajuntament per minimitzar les emissions, com la restricció de moviments de terres en obres públiques o de serveis municipals emissors contaminants, així com evitar l’ús d’aquells vehicles més contaminants.
La tercera fase, ja en episodi de contaminació atmosfèrica, reforça les mesures de les anteriors fases, ampliant els canals de difusió, entitats i restriccions.
En paral·lel a aquests protocols, l’ajuntament ha posat en relleu els treballs que fa per millorar el coneixement dels episodis de contaminació. En aquest sentit, advoca per continuar fent el seguiment actiu dels valors de contaminació, avaluar les concentracions i estudiar l’evolució espaial i temporal dels principals contaminants atmosfèrics (PM10, PM2.5, NO2, partícules ultrafines (N-UFP) i black carbon (BC), així com les concentracions d'amoníac (NH3) a la ciutat.
El 3r Congrés de Qualitat de l’Aire ha tractat temes normatius en relació amb els nous llindars que establiran les noves directives europees i la futura llei de qualitat de l’aire de Catalunya, ha explicat experiències i casos d’interès per a la millora la qualitat de l’aire que es respira, i s’han presentat nous instruments de mesura i modelització que facilitarà l’obtenció de dades, dins dels àmbits de mobilitat, salut, emissions, urbanisme i modelització i avaluació de contaminants.