L'alcaldessa accidental, Begoña Iglesias, ha passejat per un dels camins que s'ha renaturalitzat al Turó de la Seu Vella..

La Paeria completa la renaturalització de l’entorn de la Seu Vella

Les actuacions consolidaran l’espai com a refugi climàtic i milloraran la biodiversitat
S’han condicionat passejos ombrats, s'ha creat una bassa naturalitzada, s'han estabilitzat talussos i s'ha millorat la vegetació
Les actuacions consolidaran l’espai com a refugi climàtic i milloraran la biodiversitat
S’han condicionat passejos ombrats, s'ha creat una bassa naturalitzada, s'han estabilitzat talussos i s'ha millorat la vegetació

L’Ajuntament de Lleida ha finalitzat les obres del projecte de millora ambiental i paisatgística del Turó de la Seu Vella. Aquesta actuació de renaturalització i creació d’un refugi climàtic està inclosa dins el projecte URBAN-NAT Lleida, finançat amb fons NextGenerationEU, i forma part de l’estratègia d’augmentar els espais verds a l’àmbit urbà i periurbà per mitigar el canvi climàtic i promoure la biodiversitat. L’obra ha anat a càrrec de l’empresa Agrotècnica del Segrià, amb un pressupost de 216.369,53 euros.

 
L’alcaldessa accidental, Begoña Iglesias, ha visitat aquest matí l'actuació acompanyada de l'equip de la Regidoria de Sostenibilitat i de la firma adjudicatària. Dins del projecte, s'han arranjat el passeig des de la porta del Lleó fins a una nova bassa naturalitzada -a la zona del Parc de Santa Cecília que queda sobre els carrers Monterrey i de l’Orfeó Lleidatà- així com el camí que passa per sota del baluard de la Llengua de Serp. En aquests punts, s'han estabilitzat talussos i s'ha millorat la vegetació, amb la incorporació de 178 nous arbres i més de 2.000 plantes.
 
Begoña Iglesias ha assenyalat que l'obra és un pas cap a l’objectiu d’aconseguir “una Lleida més verda i més preparada per fer front al canvi climàtic”. Ha afegit que aquesta acció “consolida la massa vegetal de la Seu Vella amb espècies autòctones i resistents al clima de Ponent així com la connexió verda de l’entorn amb els diferents camins”.
L’alcaldessa accidental ha destacat que des de la Regidoria de Sostenibilitat s’està comptant el nombre d’usuaris d’aquestes noves zones i l’increment de persones ja s’ha constatat. Sobre això, Iglesias ha destacat que els projectes de renaturalització són de llarg recorregut “per construir la Lleida del futur, ja que els lledoners plantats en aquest camí, en deu anys, donaran molt ombratge”.
 
La renaturalització de la Seu Vella també ha permès incorporar mobiliari urbà, amb sis bancs a la zona de la bassa naturalitzada, dos hotels d’insectes, quinze cartells informatius així com de nova xarxa de reg.
 
Una actuació que ha comptat amb la participació ciutadana
 
Durant els mesos que s’ha dut a terme la renaturalització de la Seu Vella, s’ha comptat amb la participació d’associacions i escoles en diferents  plantacions populars. L’alumnat de l’escola La Seu Vella, veïnat del Centre Històric i entitats com Arrels i la Fundació Jericó, van plantar 280 plantes aromàtiques a la Llengua de Serp al febrer.
 
El projecte URBAN- NAT d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Les subvencions estan convocades a través de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.