Presentació del mapa mural i del joc virtual de la Regidoria de Cooperació, per visibilitzar i defensar els drets humans de les dones ..

La Paeria crea un mapa mural i un joc virtual per visibilitzar i defensar els drets humans de les dones

Ambdues propostes permeten conèixer tretze dones representatives dels moviments feministes, al llarg de la història i d’arreu del món, per mitjà de preguntes sobre la seva trajectòria

La tinenta d’alcalde Carme Valls i el regidor Jackson Quiñónez han presentat el mural i el joc, emmarcats en els actes del 8M a Lleida, que s’adrecen a centres eductius, entitats i el conjunt de la ciutadania per conscienciar sobre l’aplicació dels drets humans i també els ODS de l’Agenda 2030, especialment el 5 sobre la igualtat de gènere

Ambdues propostes permeten conèixer tretze dones representatives dels moviments feministes, al llarg de la història i d’arreu del món, per mitjà de preguntes sobre la seva trajectòria

La tinenta d’alcalde Carme Valls i el regidor Jackson Quiñónez han presentat el mural i el joc, emmarcats en els actes del 8M a Lleida, que s’adrecen a centres eductius, entitats i el conjunt de la ciutadania per conscienciar sobre l’aplicació dels drets humans i també els ODS de l’Agenda 2030, especialment el 5 sobre la igualtat de gènere

L’Ajuntament de Lleida ha elaborat el mapa mural “A Lleida defensem els drets humans de les dones per un món millor” i, vinculat al mural, ha creat un joc virtual per visibilitzar i conscienciar sobre l’aplicació dels drets i les llibertats de les persones. La Regidoria de Cooperació ha treballat les dues iniciatives que permeten conèixer tretze dones representatives dels moviments feministes al llarg de la història i d’arreu del món per mitjà de preguntes sobre el seu treball, activisme i trajectòria. La metodologia del joc és grupal, lúdica, dinàmica i divertida, i ressegueix un recorregut per on vas interactuant dins el mapa del món amb les cares d’aquestes tretze dones, a més de preguntes que relacionades amb els articles de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW).

La tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls, i el regidor de Cooperació, Jackson Quiñónez, han presentat aquesta doble proposta, mapa mural i joc virtual, que s’emmarca en els actes del 8M a Lleida, Dia Internacional de les Dones, i que atén una de les prioritats, tant des de l’àrea de Polítiques Feministes com de Cooperació, que se centra en el coneixement dels drets humans de les dones i dels Objectius de Desenvolupament (ODS), especialment el 5 sobre la igualtat de gènere.

Valls ha explicat que la iniciativa posa sobre la taula quin és coneixement dels drets de les dones, que no sempre és el que s’espera, i ha assegurat que seguir treballant perquè “realment encara no tenim clara la igualtat”. 

Les dones que apareixen al mapa i al joc són persones que han lluitat i lluiten pel canvi, en alguns casos, arriscant la seva vida, per aconseguir un món més just i solidari. Els tretze dones que hi ha són: Anna Frank, Clara Campoamor, Rosa Parks, Amika George, Emma González, Kimberly Crenshaw, Angela Davis, Audrey Lord, Soujourney Truth, bell hooks, Greta Thunberg, Malala Yousafzai i Frida Kalho. (clica a l’adjunt per veure les descripcions).

El mapa mural sobre els drets de les dones és la continuïtat del mapa que es va crear fa uns anys sobre els drets humans i que també es vinculava als ODS. Ara es posa el focus en els DH de les dones per tot el treball que la Regidoria està realitzant sobre l’Enfocament de Gènere i basat en els DH.

Mapa mural i joc virtual

El mapa, que es distribuirà a centres educatius i entitats, mostra els 30 drets humans de les dones segons la CEDAW, i les tretze cares de dones que s’han escollit. Són representatives de la història en la consecució del feminisme al nord i sud globals.

El joc virtual de preguntes, que està connectat al mapa, es va crear en una primera versió per la Regidoria de Cooperació l’any 2021 amb preguntes i respostes sobre els ODS. Aquest cop, se li ha donat un tomb, i s’ofereix a centres educatius, alumnat i ciutadania en general, com a un recurs educatiu motivador sobre la solidaritat i la cooperació, enguany d’acord amb els drets de les dones segons la CEDAW i l’ODS 5 d’Igualtat de gènere.

La Regidoria de Cooperació, amb la col·laboració de la Regidoria de Polítiques Feministes, han treballat les preguntes que integren el joc. Moltes s’acompanyen d’un espai posterior de reflexió per facilitar a l’aula el debat a partir dels drets humans de les dones i els ODS. La partida del joc té una durada mitja de 40 minuts. També hi ha pistes per saber qui són aquestes dones i perquè han estat importants a la història. Es pot escollir avatar i es pot viatjar pel mapa en defensa dels DH i dels DHD.

Les persones i entitats interessades a rebre aquest material, poden gestionar-lo mitjançant cooperacio@paeria.cat o a les xarxes del departament.

Consell Mixt de Cooperació

El regidor Quiñónez presidirà aquesta tarda el Consell Mixt de Cooperació, òrgan que treballa per la transparència de les polítiques públiques de cooperació al desenvolupament de la Paeria.

En el decurs de la reunió, es parlarà del pressupost per al 2025, que és de 300.000 euros; de la nova redacció del reglament del mateix consell i del Comitè d’Agermanament; de l’avaluació del projecte “Transformem l’Administració Pública” amb SOS Racisme, o de l’acte dels 30 anys de la creació de la regidoria.