La Paeria demanarà a la Generalitat i l’Estat millores en el servei dels trens d’alta velocitat
El ple de la Paeria ha aprovat una declaració institucional per a la millora del transport ferroviari de passatgers en alta velocitat a Lleida, a partir de la moció presentada per la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida. En la sessió també s’ha aprovat el Pla Plurianual de Recursos Humans, que permetrà reduir la temporalitat en la plantilla municipal.
El ple de la Paeria ha aprovat avui una declaració institucional per a la millora del transport ferroviari de passatgers en alta velocitat a Lleida, a partir de la moció presentada per la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida i que ha presentat al ple el seu president, Toni Baró.
El text planteja quatre reivindicacions concretes i insta la Paeria a fer-les arribar a la conselleria de Territori de la Generalitat i a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al més aviat possible.
Les demandes són:
- La revisió de les tarifes actuals dels trens Avant, sigui amb un augment de la subvenció estatal o amb l’optimització de les places lliures als AVE, com proposava un estudi de CCOO
- La necessitat d’augmentar les freqüències de l’Avant i les places disponibles en els trens Lleida-Barcelona de les 7.05 i 8.00 hores. També es reclama en particular un servei en caps de setmana Barcelona-Lleida a les 21.30 hores, ja que actualment l’últim tren surt a les 20.05
- L’increment de les freqüències dels trens Avlo amb parada a Lleida, que ara només s’atura a la ciutat en una de les quatre circulacions diàries que té, i dels Iryo i Ouigo, que actualment no hi fan parada.
- Disposar de parada en el servei AVE estrenat recentment entre Madrid, Marsella i Lió, com la resta de capitals catalanes.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha agraït Baró la feina feta per la FAVLL i ha assenyalat que ahir hi va haver una reunió entre el govern de l’Estat i de la Generalitat per tractar sobre Rodalies i altres qüestions i ha apuntat que “esperem tenir bones notícies” pròximament.
Comissió de Bon Govern
Pel que fa als expedients procedents de les comissions, el ple ha aprovat per unanimitat el Pla Plurianual de Recursos Humans 2023-24, document que té com a objectiu aconseguir reduir per sota del límit legal les places ocupades temporalment a la plantilla de l’Ajuntament a finals de l’any vinent.
La tinent d’alcalde de Bon Govern, Carme Valls, ha recordat que abans dels processos d’estabilització la temporalitat a la Paeria superava el 33% i que l’objectiu del govern és arribar a un 6% de temporalitat, per sota del llindar legal fixat en el 8%. “L’objectiu és que tota la feina estructural de l’ajuntament la dugui a terme personal fix”, ha reblat i ha recordat que paral·lelament s’aborden també processos de promoció interna i accions de formació del personal.
Per part del grup d’ERC, la seva portaveu, Jordina Freixanet, ha destacat la feina feta en el mandat anterior en aquest àmbit per avançar en l’estabilització del personal municipal que es completarà ara. “En 4 anys, malgrat tenir una pandèmia pel mig, s’han fet un total 329 processos”, ha recordat i ha posat en valor la feina feta des de l’àrea de Recursos Humans en aquest període.
Laura Bergés, del Comú, ha demanat analitzar les places vinculades a contractes programa, millorar la promoció interna i analitzar noves necessitats en àmbits com la digitalització i la transició energètica.
També s’ha aprovat amb 25 vots a favor i dues abstencions l’expedient relatiu a la modificació de crèdits al pressupost per a fer front a l'augment de les despeses de personal derivades dels increments retributius del 2023. Té un import de 3.601.026,73 euros i els diners es traspassen des de la partida del Fons de Contingència.
En l’àmbit de Bon Govern, també s’ha donat compte de l’informe de control financer de l’Ajuntament, s’han aprovat bonificacions a l’Impost de Construccions i Obres i diverses compatibilitats sol·licitades per treballadors municipals.
Comissió de Gestió de la Ciutat
En l’àmbit urbanístic, el ple ha aprovat per unanimitat el desistiment del tràmit de modificació puntual de la UA 93 per a dotar d’espai per l’expansió de l’àrea de Salut Mental de l’Hospital de Santa Maria al carrer Roda d’Isàbena. La proposta es reformularà en un nou expedient.
Al respecte, l’alcalde ha indicat que el govern té sobre la taula dues peticions per aquest espai, la del Santa Maria i una altra de la Universitat de Lleida per ampliar la facultat d’Infermeria i Fisioteràpia. “Haurem de fer mans i mànigues per encaixar dos serveis que són absolutament necessaris, com és l’ampliació del servei de psiquiatria i un aulari pel campus de salut. Haurem de treballar de valent amb els equips de planejament urbanístic i d’arquitectura per veure si podem donar satisfacció a les dues peticions. L’important és que els dos serveis creixin”, ha dit Larrosa.
Els grups de Junts per Catalunya, ERC i el Comú han demanat celeritat en la tramitació de la nova proposta i que puguin encabir-s’hi les dues peticions. La tinent d’alcalde d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, s’ha compromès a treballar per a fer-ho possible amb rapidesa.
A més, s’ha aprovat també per unanimitat la modificació d’una expropiació per al projecte de connexió de la xarxa d’aigües residuals de Llívia al clavegueram de Lleida i l’aprovació provisional del Pla de millora urbana d’ordenació volumètrica dels edificis situats a la cantonada de l’avinguda Prat de la Riba i el carrer Teuleries 4, on un promotor privat vol construir un nou edifici.
En l’àmbit de contractació, el ple ha donat llum verda a l’aprovació dels plecs de clàusules de diversos contractes.
El servei de manteniment i conservació i neteja del parc de La Mitjana i el camí del riu tram nord, entre els mesos de gener i octubre de l’any vinent, sortirà a licitació per un import de 90.454 euros, ja que l’expedient estat aprovat amb 26 vots a favor i una abstenció. Abans de la votació s’ha incorporat una esmena perquè es valori la contractació de persones en risc d’exclusió, en resposta a una petició del Comú, ha explicat Iglesias.
El servei de manteniment, conservació, i neteja dels Aiguamolls de Rufea en el període de gener a setembre de 2024 també sortirà a licitació per 41.315 euros. El plec ha estat aprovat per unanimitat.
Pel que fa al servei de cura puntual d’infants de 3 a 12 anys “Projecte + Temps x Tu”, compta amb un pressupost de 192.462 euros per l’any 2024 i la seva contractació ha sigut aprovada amb 25 vots a favor i dues abstencions. Aquesta iniciativa disposa de finançament del pla Corresponsables (2021‒2023) impulsat per la Secretaria d'Estat d'Igualtat i per la Violència de Gènere, del Ministeri d'Igualtat i el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.
Finalment, la licitació del servei de manteniment de la jardineria urbana, Sector 4, per un import de 167.382,65 euros durant un any s’ha aprovat per unanimitat.
Mocions
El ple ha debatut avui tres mocions presentades per grups municipals.
La moció declarativa presentada pel Comú de Lleida per un model comercial sostenible s’ha aprovat de forma parcial. Han prosperat els punts que plantegen una modificació puntual en el planejament urbanístic del SUR-42 per tal de fixar una mida mínima de 5.000 metres quadrats als establiments comercials de gran format que s'implantin en aquest sector i per a fixar obligacions d'aprofitament energètic de les edificacions i zones d'aparcament de les parcel·les comercials. Els acords aprovats també inclou vincular el desenvolupament del sector a la signatura d'un conveni urbanístic que obligui el promotor comercial a costejar la totalitat de les obres d'urbanització, incloses les infraestructures de transport públic, així com instar a la Generalitat a què, en l’adjudicació llicències comercials, tingui en compte les exigències de transparència fiscal i responsabilitat laboral. En canvi, s’ha rebutjat el punt que demanava iniciar una revisió d’ofici del planejament urbanístic del polígon SUR 42.
En el debat de la moció, diversos grups han cedit temps de les seves intervencions perquè participessin en la sessió representants del comerç local i del món veïnal: Mertxe París (Slow Shop Lleida), Àngels Revés (AAVV de Noguerola-Estació-Segre) i Mercè Trepat (Associació Projecte Lleida).
La moció presentada per Junts per Catalunya Lleida per a la reactivació del Consell Municipal de la Formació Professional de Lleida s’ha aprovat amb 25 vots a favor i 2 en contra. Es proposa reactivar aquest ens i convocar-lo abans de dos mesos; revisar i actualitzar els seus estatuts; i fer-lo més operatiu promovent actuacions com la creació d'un observatori de detecció de necessitats formatives, entre d'altres. També es planteja modificar la composició dels seus òrgans de gestió per a fer-los més representatius i operatius.
La moció plantejada pel grup de Vox per l’augment la seguretat a la ciutat de Lleida ha estat rebutjada en una votació per punts.
El ple ordinari del mes d’octubre es pot tornar a visionar en aquest enllaç.