La Paeria elabora un plànol Metrominut de la ciutat per promoure els desplaçaments a peu
La iniciativa s’emmarca dins del nou Pla de Mobilitat Urbana i del Pla d’Acció Municipal i consisteix en un mapa on s'indica el temps de desplaçament caminant entre diversos punts neuràlgics i d’interès de Lleida
Actualment a la ciutat gairebé la meitat dels desplaçaments diaris es fan a peu per davant de qualsevol altre mode de transport
La iniciativa s’emmarca dins del nou Pla de Mobilitat Urbana i del Pla d’Acció Municipal i consisteix en un mapa on s'indica el temps de desplaçament caminant entre diversos punts neuràlgics i d’interès de Lleida
Actualment a la ciutat gairebé la meitat dels desplaçaments diaris es fan a peu per davant de qualsevol altre mode de transport
La tercera tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Cristina Morón, ha presentat aquest dimecres, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, el nou plànol Metrominut que ha elaborat l’Ajuntament de Lleida per promoure en els desplaçaments a peu.
Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i del Pla d’Acció Municipal, consisteix en un mapa on s’indica el temps de desplaçament caminant entre diversos punts neuràlgics i d’interès de Lleida.
Morón ha posat de relleu que “entre els objectius que es marca el nou Pla de Mobilitat Urbana que aprovarem properament hi ha la promoció d’una mobilitat més sostenible, entre elles el foment entre la ciutadania de fer els desplaçaments a peu i, alhora promoure l’activitat física i els hàbits saludables”. En aquest sentit, la responsable de l’àmbit de la mobilitat a Lleida ha destacat que “entre les mesures que anirem incorporant hi ha la que presentem avui per animar a tothom a desplaçar-se caminant per una ciutat propera, accessible i amable com la nostra”. (S'adjunt arxiu de so C. Morón).
El Metrominut és la denominació d'un mapa o plànol sinòptic que mesura les distàncies entre diversos punts d'una ciutat i els temps mitjans que es tarda a desplaçar-se entre ells a peu. Es tracta, per tant, d'un element promocional sobre l'hàbit de caminar, que posa en valor els desplaçaments a peu, especialment al medi urbà.
El procés d'elaboració d'aquest mapa s'inicia per la selecció dels punts de referència pels vianants, la seva distribució en una plantilla per a connectar-los segons els itineraris que es desitgin. Aleshores, es mesuren les distàncies i el temps d'aquests itineraris i s'hi assignen colors per a identificar-los més fàcilment.
El plànol es podrà trobar als principals edificis municipals, al web de Mobilitat, a les xarxes socials de la Paeria i, a més, es pot descarregar mitjançant un QR.
La meitat dels desplaçaments diaris a Lleida es fan a peu
Segons les dades recollides en la diagnosi del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Lleida, actualment a la ciutat gairebé la meitat dels desplaçaments diaris es fan a peu (306.147), per davant de qualsevol altre mode de transport.
Els carrers més transitats pels vianants es troben al centre, on no hi ha trànsit rodat. A la resta de la ciutat les fases semafòriques estan pensades per garantir la fluïdesa del trànsit motoritzat en detriment d’altres modes de transport.
L’Ajuntament de Lleida segueix treballant per garantir l’accessibilitat universal a totes les voreres i passos de vianants d’acord amb els criteris establerts per la normativa vigent, l’Ordre TMA/851/2021 i el Codi d’Accessibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Red de Ciudades que Caminan
Cal destacar, a més, que l'Ajuntament de Lleida està adherit a la “Red de Ciudades que Caminan”, una associació internacional que promou la mobilitat urbana a peu. Això ha permès adaptar el Metrominut de Lleida al disseny de metrominuts de la resta de ciutats adherides.