'Viu les discapacitats' és una acció de sensibilització que impulsa l'Ajuntament de Lleida

La Paeria es compromet amb l’accessibilitat

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la Síndica Municipal, Dora Padial, i de l’atleta, Àngela Mora, ha participat en l’activitat ‘Viu les discapacitats’ que impulsa l’Ajuntament de Lleida en el marc del Dia Mundial de les Discapacitats. Gairebé el 10% de la població de la capital lleidatana té alguna tipologia de discapacitat. El 30% de la ciutadania de Lleida requereix de suports en el seu dia a dia.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la Síndica Municipal, Dora Padial, i de l’atleta, Àngela Mora, ha participat aquest any en l’activitat ‘Viu les discapacitats’ que, en el marc del Dia Mundial de les Discapacitats, impulsa l’Ajuntament de Lleida, a través de l’Àrea d’Atenció a les Discapacitats, des de l’any 2006.

La Corporació Municipal estava convidada a participar en primera persona en l’activitat i, per primer cop, tant l’alcalde com les regidores i els regidors de la corporació  han experimentat particularment tres tipus de discapacitats: auditiva, visual i intel·lectual.

L’alcalde Larrosa, que ha participat en tots tres tallers, ha afirmat que “només quan coneixem en primera persones les dificultats que plantegen els espais i les ciutats, també la nostra, podem actuar amb rigor i determinació per fomentar la inclusió de persones amb discapacitat i aconseguir una Lleida amb dissenys justos, raonats i universals que siguin accessibles a la diversitat de persones que convivim”.

L’activitat, emmarcada en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, estava plantejada en tres escenaris. En el primer cas, s’experimentava la discapacitat auditiva i la llengua dels signes en un breu taller d’aprenentatge i l’experiència en primera persona sobre la dificultat que representa no poder escoltar ni entendre els missatges orals. En segon lloc, s’ha treballat les dificultats que es troba una persona amb discapacitat visual, dificultats visuals o ceguesa, realitzant un circuït amb diferents barreres habituals en els entorns urbans. I finalment, també s’ha realitzat un taller en què persones amb discapacitat intel·lectual han explicat a l’alcalde i als diferents membres de la corporació municipal les dificultats que els suposa la manca de senyalitzacions o de pictogrames per poder tenir coneixement de on han d’anar o de què es cada cosa o servei.

Per a la realització de cada activitat s’ha comptat amb la participació de Merche Chacon, presidenta de ‘Deixa’ns signar’, associació d’intèrprets de llengua de signes- persones amb discapacitat auditiva, Antonio Romero, conseller territorial de la ONCE a Lleida i Rosanna Ramírez, responsable d’accessibilitat comunicativa, Aspros.

‘Viu les discapacitats’ és una activitat de sensibilització en el món de la discapacitat. Aquest any, s’ha treballat, específicament, l’àmbit de l’Accessibilitat Comunicativa. El passat dia 28 de novembre es va aprovar el nou Codi d’Accessibilitat per una Accessibilitat Universal que provocarà que totes les administracions hagin de tenir una Pla d’Accessibilitat  i que dona crucial importància a l’accessibilitat comunicativa.

Gairebé el 10% de la població de la ciutat de Lleida té alguna tipologia de discapacitat. Una dada a la qual cal sumar el percentatge de persones que, per raó d’edat, van patint limitacions de mobilitat i comunicatives. Aquesta suma després que el 30%  de la ciutadania de Lleida requereix de suports en el seu dia a dia,

 

Accessibilitat: aposta transversal de l’Ajuntament de Lleida

La Paeria, a través de la Regidoria d’Acció i Innovació Social, compta amb una àrea dedicada exclusivament a l’atenció a les discapacitats que treballa per garantir el dret universal de qualsevol persona en totes i cadascuna de les activitats i espais de la ciutat.

Actualment s’està treballant en diferents accions i iniciatives com ara:

 

  • La Regidoria de Festes treballa en la nova posta en escena de La Factoria del Reixos en base a la facilitació de tots els mitjans tècnics d’accessibilitat necessaris per tal que pugui assistir qualsevol ciutadà.
  • També es prepara una propera edició del programa de festes majors en llenguatge fàcil. Aquesta iniciativa també es durà a terme en la guia d’Establiments Amics de la Gent Gran.
  • En l’àmbit de la cultura, al Centre d’Art la Panera, entre altres es treballa l’Apropa Cultura en una sessió per a tècnics d’entitats de persones amb diversitat funcional. S’ha incorporat senyalística accessible, bucle magnètic i reforma recepció a través de l’ajut bianual de millora accessibilitat del Departament de Cultura i Next Generation. I també es treballa en la creació d’un projecte artístic adreçat a persones vidents e invidents en el marc de la mostra Ecologies Queer.
  • A més, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024, tindrà com a temàtica la diversitat, a l’entorn de temes com el gènere, la raça i o la condició.
  • En mobilitat, a banda dels requeriments tècnics en projectes de mobilitat de la ciutat en clau de garantir l’accessibilitat, també s’està treballant en una campanya de sensibilització pel bon ús de les targetes d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda. Serà l’àrea de mobilitat l’encarregada de liderar el Nou Pla d’Accessibilitat per a la ciutat de Lleida que imposa el recentment aprovat Codi d’Accessibilitat.
  • Als Aiguamolls de Rufea s’ha adequat l’itinerari circular accessible i accés a l’observatori d’aus. I al Parc de la Mitjana es fa especial manteniment de l’itinerari per a persones amb dificultats de visió.
  • En clau urbana, s’estan fent ampliacions de voreres no accessibles a Alfred Perenya, a diferents entorns escolars, entre altres. I es treballa en la urbanització de voreres a l’Avinguda Flix o el carrer del Roure. També s’estan modificant els rebaixos no accessibles al passeig de Ronda.
  • S’ha habilitat la modalitat online per a les persones grans o els seus familiars, perquè puguin fer les inscripcions a les activitats i el pagament de forma online, evitant desplaçaments i cues.
  • Des de l’àmbit de l’acció social, s’està treballant en la propera presentació del Decàleg de bones pràctiques vers el tracte de les persones amb discapacitat pels agents de comunicació, elaborat per la Taula del grup permanent de treball de persones amb discapacitat.
  • La Paeria ha fet formació sobre el món de les discapacitats al personal de l’Ajuntament, en atenció a les persones amb discapacitat, en Accessibilitat Universal i en Accessibilitat Cognitiva i Comunicació Augmentativa i Alternativa en organitzacions públiques, tal i com estableix l’actual llei d’accessibilitat.
  • El passat mes de novembre a l’OGAT i a l’OMAC es vans instal·lar dispositius d'accessibilitat per l'atenció a les persones amb dificultats auditives que porten implant o audiòfons, la qual cosa els permet una comunicació sense interferències amb el soroll de la sala.
  • També el sistema Visualfy que, cada dia, a les 13:52 emet un senyal visual indicant que el servei d'atenció finalitza en 10 minuts.