La Paeria estimula l’emprenedoria i la inserció sociolaboral de dones i joves de La Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha explicat que han començat dos cursos de formació per capacitar i apoderar ambdós col·lectius i ha assegurat que són iniciatives que contribueixen a la generació d’oportunitats d’ocupació, a la inserció laboral i a la dinamització del barri
Un taller és sobre imatge i estètica personal, adreçat a dones del barri, i l’altre és de manteniment i rehabilitacions bàsiques, per a joves i coordinat i desenvolupat per La Descomunal, Obrint Portes, Participació, l'IMO i Promoció Econòmica
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha explicat que han començat dos cursos de formació per capacitar i apoderar ambdós col·lectius i ha assegurat que són iniciatives que contribueixen a la generació d’oportunitats d’ocupació, a la inserció laboral i a la dinamització del barri
Un taller és sobre imatge i estètica personal, adreçat a dones del barri, i l’altre és de manteniment i rehabilitacions bàsiques, per a joves i coordinat i desenvolupat per La Descomunal, Obrint Portes, Participació, l'IMO i Promoció Econòmica
L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa dos programes de formació a la Mariola, el Turó de Gardeny i els Blocs Joan Carles, el Barrio 09, per fomentar l’emprenedoria i afavorir la inserció sociolaboral de dones i joves. Aquestes iniciatives ofereixen eines i recursos per capacitar i apoderar els participants, ampliant així les seves oportunitats laborals. A més, contribueixen a la creació de llocs de treball i a la dinamització la zona, tot promovent la cohesió comunitària i el suport mutu.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, acompanyat dels regidors de barri Xavi Blanco i de Participació, Roberto Pino, ha visitat el primer dels tallers. L’alcalde ha explicat que és un projecte doble: d’una banda, una desena de persones estan treballant en l’aprenentatge d’oficis vinculats al sector de la rehabilitació i la construcció de l’interiorisme, i de l’altra, també una desena de dones posaran en marxa les seves capacitats per formar-se en l’àmbit de l’estètica, la bellesa, la salut, etc. “Són projectes que tenen com a mesura la inserció laboral i donar noves oportunitats a persones que possiblement, fins ara, no les havien tingut”, ha explicat Larrosa. Són iniciatives que s’estan desenvolupament per mitjà de diverses àrees municipals i amb entitats. L’alcalde ha assegurat que “és important que tinguem aquesta capacitat d’impulsar i d’incentivar aquestes ganes de treballar i de formar part d’un projecte laboral”. Tall de veu F.Larrosa
El primer curs és per a dones del barri, sobre imatges i estètica personal i porta implícit la creació d’un espai de cotreball perquè les persones usuàries puguin treballar de manera autònoma i col·laborativa. El curs és una proposta que ha sorgit del col·lectiu de dones gitanes de Lleida i s’ha desenvolupat amb La Descomunal i l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí.
El segon taller, que s’ha visitat a continuació, és per a joves i per persones residents del barri de la Mariola, de manteniment i petites rehabilitacions. S’està posant en pràctica amb Obrint Portes i La Descomunal i que, posteriorment, crearà una brigada de persones joves. S’està actuant al local municipal situat al c/ Lluís Millet (on hi havia el Servei d’Intervenció Socioeducativa), esque és on s’ubicarà l’espai de cotreball per a dones.
Els regidors Blanco i Pino han destacat que s’organitzin aquest tipus de formacions de manera transversal i amb espais formatius teòrics i pràctics, perquè permeten ampliar les opcions laborals dels col·lectius als quals s’adrecen, alhora que es creen xarxes de relació i de suport. Per part de La Descomunal, Emília Cuenca, ha valorat la implicació municipal en aquestes propostes que realment són d’interès i que poden aportar a les capacitats d’aquestes dones i joves i per al seu futur. Igualment, Èric Morros, d’Obrint Portes, ha comentat com duen a terme els projectes d’aquesta cooperativa, amb la rehabilitació d’habitatges i de locals, amb compromís social.
Aquesta intervenció conjunta s’alinea amb l’actuació global que la Paeria vol dur a terme en aquest barri amb el Pla Mariola i que contempla actuacions en matèria urbanistica, de seguretat i d‘innovació social. El pla posa el focus en l’habitatge, la regeneració urbana, els equipaments públics i l’impuls a la dinamització econòmica i comercial.
Els dos programes de formació que ara s’estan executant compten també amb la col·laboració de les Regidories de Promoció de la Ciutat i de Participació, deixant palesa la suma d’esforços i la feina transversal a l’Ajuntament. Alhora, reben el suport de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, així com del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris.
Formació de manteniment i rehabilitacions bàsiques
La cooperativa Obrint Portes i La Descomunal, per mitjà de la Xarxa Enter, han treballat en aquest projecte que inclou la formació i la creació d’una brigada de treballadors/es joves i adults residents al barri de la Mariola, totes elles participants del programa Treball als barris. S’actuarà al local municipal situat al carrer de Lluís Millet, on es podran desenvolupar els dos eixos de treball prioritaris: un espai formatiu i pràctic en manteniments i reparacions bàsiques i, un cop rehabilitat l’espai, la posada en marxa de l’espai de cotreball per a dones.
S’ha de tenir en compte que l’IMO gestiona el curs de Manteniment i rehabilitació d’edificis, que s’ha atorgat dins del projecte Treball als barris, per al barri de Mariola. S’adreça a persones joves i adultes residents al barri, i se’n fa la gestió, el seguiment i la tutorització, alhora que s’inclouen part de les despeses.
El projecte permetrà formar deu joves i adults, durant 120 hores, en feines de paleta, fusteria, llauneria o electricitat. La metodologia és aprendre fent (learning by doing). L’alumnat fa un tastet d'oficis des d'un vessant 100% pràctic amb explicacions teòriques dels professionals que els acompanyaran en aquesta rehabilitació. Així, es formaran com a auxiliars d'una futura brigada de treballadors al servei del barri. La gestió, el seguiment i la tutorització d’aquesta formació es realitza a través de l’IMO dins el programa Treball als Barris.
Amb les obres que es facin, es condicionarà l’espai perquè a la planta baixa, a l’entrada, hi hagi una recepció, una espai per les persones gestores de l’espai, una aula, sala de pràctiques (amb rentadors, miralls, rentadors, etc. ) i sanitaris. A la planta altell, hi hauria dos espais de treball, amb una pica a cada espai i una sala ( per a despatx, magatzem o taller).
Espai de cotreball per a dones del barri
El projecte per a la creació de l’espai de cotreball per a dones de la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles sorgeix de la petició de les dones gitanes de Lleida va fer al Consell de Barri i a La Descomunal. El programa ofereix eines que ajudin les dones en l’àmbit de l’emprenedoria i en la seva inserció sociolaboral.
Les activitats que inclou aquest projecte són sessions formatives al Centre Cívic de la Mariola) sobre imatge personal, de perruqueria, d’estètica i tractament d’ungles, maquillatge, etc. Les dones podran posar en pràctica els coneixements apresos a l’espai que s’equiparà al local municipal que s’està rehabilitant. També preveu un suport continu, amb La Descomunal, l’IMO, la Regidoria de Promoció de la Ciutat i Participació per garantir els recursos, la mentoria i les oportunitats de treball en xarxa.
L’IMO facilitarà la formació en manicura, amb un curs de 40 hores al maig, també dins del projecte Treball als barris.
Diverses àrees municipals han col·laborat en la definició d’aquesta proposta, que es concreta en tres objectius:
-La formació en imatge i estètica personal, per a la capacitació professionalitzadora dins de la família professional d’imatge personal.
- Sessions de foment de l’esperit emprenedor i acompanyament a les dones participants, per proporcionar capacitació en habilitats essencials per a l'emprenedoria.
-La creació d'un espai de cotreball per a dones, dissenyat específicament perquè les dones hi puguin treballar de manera autònoma i col·laborativa amb serveis relacionats a la formació rebuda.
-Un sistema de governança inclusiu perquè les usuàries participar gestionin l’espai amb decisions col·lectives i en pro de les persones que utilitzen l’espai.