La Paeria estudia noves vies de col·laboració amb l’Atenció Primària de Lleida
Es treballarà en la possibilitat de fer alguna activitat específica des de la Regidoria de Salut Pública, Persones Grans i Consum que s’emmarqui dins del seu programa PREFRAC, un projecte de detecció de persones fràgils per poder intervenir en el manteniment de l’autonomia en persones grans
La Paeria estudiarà noves vies de col·laboració amb l’Atenció Primària de Lleida, principalment dins del seu programa PREFRAC. La regidora de Salut Pública, Persones Grans i Consum, Anna Miranda, va mantenir una reunió amb les responsables del projecte, que pretén detectar persones fràgils per poder intervenir en mantenir l’autonomia en la gent gran.
Miranda els va explicar els programes que es fan des de l’àrea de Persones Grans, així com els d’Esport i Salut de la Regidoria d’Esports, les rutes saludables, la marxa nòrdica, etc. En aquest sentit, també es van emplaçar a estudiar si es pot fer alguna activitat nova específica amb els grups que estiguin en la fase de continuïtat d’aquest programa.
PREFRAC és un programa de prevenció de fragilitat i caigudes a Lleida i té com a objectiu detectar i intervenir sobre la fragilitat i el risc de caigudes en la gent gran com a mitjà per a evitar o endarrerir el deteriorament funcional en les persones grans.
Una de les activitats que es duen a terme en el marc del programa són els grups de fragilitat que es realitzen en els centres d’Atenció Primària.
Aquests grups són dirigits pels fisioterapeutes d’Atenció Primària (FisioAPiC) en col·laboració amb nutricionistes i referents de benestar emocional dels centres. Els fisioterapeutes fan una valoració inicial de la persona per tal d'incloure’ls en el grup segons el seu nivell de fragilitat inicial o més avançada . El programa grupal té una durada de 3 mesos repartides en 12 sessions, on es fan exercicis terapèutics, així com intervenció nutricional i de millora del benestar emocional.
Les persones són derivades als grups de fragilitat a partir de la identificació i valoració dels professionals de salut. Durant el 2023 han participat en grups de fragilitat de FisioAPiC un total de 391 persones de tots els centres d’Atenció Primària de Lleida.
L’èxit del programa seria poder donar continuïtat a la millora en l’autonomia i funcionalitat aconseguida i que aquesta es perllongui amb el temps. Per aquest motiu, un cop finalitzats els grups, es realitza una prescripció social d’una activitat disponible en la comunitat, perquè pugui donar resposta a la necessitat de mantenir-se actiu, així com la millora del benestar emocional.