La Paeria exposa una mostra sobre l’empoderament de dones recluses a través de la fotografia
“Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu” és una iniciativa de la Fundació Setba i és el resultat dels tallers fotogràfics realitzats per dones internes del Centre Penitenciari de Ponent i altres centres penitenciaris catalans per empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu invisibilitzat, que pateix condemna penitenciària, social i personal
És la nova exposició que proposa la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida i que es pot visitar fins al 5 de gener del 2025
“Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu” és una iniciativa de la Fundació Setba i és el resultat dels tallers fotogràfics realitzats per dones internes del Centre Penitenciari de Ponent i altres centres penitenciaris catalans per empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu invisibilitzat, que pateix condemna penitenciària, social i personal
És la nova exposició que proposa la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida i que es pot visitar fins al 5 de gener del 2025
“Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu” és la nova mostra que s’ha inaugurat aquest dijous a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida, que dona a conèixer els treballs resultants dels tallers de fotografia que han realitzat les dones internes del Centre Penitenciari de Ponent i diferents centres penitenciaris d'arreu del territori català. L'objectiu d'aquest projecte és empoderar, transformar i donar veu a un col·lectiu de dones invisibilitzades, les quals pateixen una triple condemna: social, personal i penitenciària. El projecte és una iniciativa de la Fundació Setba, que treballa per contribuir a la transformació social a través de la cultura de la mà d’artistes professionals.
La mostra fotogràfica s’ha inaugurat aquest dijous amb la tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques Feministes, Carme Valls; la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch; la directora de la Fundació Setba, Cristina Sampere, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, Albert Turull.
Valls ha destacat un dels fonaments que mou aquesta exposició que se centra en la cultura com a eina transformadora social, ha insistit en la necessitat de trencar estigmes i ha felicitat la fundació pel projecte. Igualment, Bosch ha celebrat que aquest projecte es pugui gaudir a Lleida i ha assegurat que “la cultura ens salva”. Ha posat en valor el nivell dels professionals que hi han pres part, perquè “ens ajuden a veure allò que, de vegades, és invisible als ulls”.
Al seu torn, Sampere ha afirmat que la fundació la visibilització de les dones, l’empatia de la ciutadania, així com l’excel·lència professional, treballant amb les millors fotògrafes del país. I ha afegit que “busquem crear una comunitat de dones fotògrafes connectada amb el col·lectiu de dones internes en presons”.
El director del SSTT de Cultura a Lleida ha parlat de trencar marcs mentals i barreres a través de la cultura, que és un mitjà inclusiu i de cohesió, de construcció i que permet el creixement social i personal.
Nati Sanjurjo, exparticipant de projecte fotogràfic, ha explicat que l’activitat va permetre empoderar-la i treballar l’autoestima, un aspecte que les dones “hem de treballar molt més”. En aquests tallers que vam fer, ha dit, ens vam sentir acompanyades i es van realçar les nostres capacitats, i amb l’exposició hem tingut un retorn molt positiu del treball.
Entre altres, ha assistit a l’acte l’artista fotògrafa de Lleida, Iolanda Sebé, que ha participat en qualitat de mentora al taller que s’ha impartit al Centre Penitenciari de Ponent aquesta primavera. El resultat del treball realitzat per part de les internes es pot veure a la mostra.
“Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu”
La mostra, de caràcter itinerant, incorpora les creacions que s’han anat generant en els tallers de fotografia, que han comptat amb la direcció artística de Marta Fàbregas. En el cas de l’exposició que presentem a Lleida, s’ha posat en relleu els treballs recents de les internes del Centre Penitenciari de Ponent.
Durant els tallers, les internes han rebut formació en teoria fotogràfica i han disposat de càmeres reflex i platós. S’ha treballat en parelles, fet que ha permès que cada alumna hagi pogut desenvolupar la funció en qualitat de fotògrafa, i, per altra banda, com a model.
A l’exposició també es poden veure el conjunt de retrats que Marta Fàbregas ha realitzat a les internes. En el decurs de les sessions, s’ha disposat d’un equip de professionals de maquillatge i estilisme.
A la vegada, fotògrafes de gran trajectòria, han fet de mentores d’algunes de les participants: Laia Abril (Premi Nacional de Fotografia 2023); Sandra Balsells (Premi Ortega y Gasset 2006); Laura Gálvez-Rhein, Tanit Plana (Premi FotoPress’01 i Premi Descobriments PhotoEspaña 2003); la directora del projecte, Marta Fàbregas, i la lleidatana Iolanda Sebé.
La finalitat ha estat la de crear una comunitat de dones fotògrafes connectades amb el col·lectiu de dones internes en centres penitenciaris.
Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida
L’exposició “Dones Invisibles. Traspassant l’objectiu”, que s’ha pogut veure al Palau Robert de Barcelona, ara es pot visitar fins al 5 de gener del 2025 a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida. L’accés és lliure i gratuït. L’horari d’obertura és de dimarts a divendres, de 17 a 20 h; els dissabtes, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges i festius, d’11 a 14 h. L’espai tanca els dilluns. Els dies 25 i26 de desembre de 2024 i l’1 de gener de 2025 la sala romandrà tancada.
L’exposició és organitzada per la Paeria, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Setba. Hi col·labora l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida.