L’Ajuntament de Lleida ha impulsat el cicle de formacions per a l’enfortiment de les entitats que treballen en l’àmbit de les migracions, amb el suport del Fons Català i de la UdL..

La Paeria forma una trentena d’entitats per enfortir el seu paper com a agents clau en la cooperació al desenvolupament

Aquest mes de febrer s’han fet quatre sessions, en què es fomenta l’educació per a la justícia global i la cohesió social a les societats d’acollida

Aquest mes de febrer s’han fet quatre sessions, en què es fomenta l’educació per a la justícia global i la cohesió social a les societats d’acollida

L’Ajuntament de Lleida ha impulsat el cicle de formacions per a l’enfortiment de les entitats que treballen en l’àmbit de les migracions, que duu a terme amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Universitat de Lleida. L'objectiu d'aquesta proposta formativa és contribuir a l'empoderament de les organitzacions que treballen en l'àmbit de les migracions i el desenvolupament perquè es converteixin en agents decisius en relació amb la cooperació al desenvolupament a origen i, a través de l'educació per la justícia global, en actors i claus per la cohesió social a les societats d'acollida.

Una trentena d’entitats s’han inscrit a la formació consta de quatre sessions, que s’han fet els dissabtes d’aquest mes de febrer, i d’una mentoria final que acompanyarà les propostes d’Educació per la transformació social (EpTS)  i/o Cooperació Internacional que sorgeixin de les formacions. Les sessions formatives es distribueixen en:

-Introducció a la cooperació internacional, l’educació crítica i transformadora i les entitats de migracions i desenvolupament, a càrrec de la Unitat de Cooperació i Solidaritat de la UdL i de les entitats locals Ndiatiguia, Veïns del Món Solidaris, The Gambian River Union i Superant Fronteres.

-Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans i ODS, a càrrec de la Unitat de Cooperació i Solidaritat de la UdL.

-Enfortiment organitzatiu de les entitats a càrrec de Rafael Crespo Ubero – Taula pel Codesenvolupament, i de l’entitat local Unim Cultures.

-Cicle de projectes, a càrrec de la Unitat de Cooperació i Solidaritat de la UdL.

Un cop finalitzades les sessions es plantejarà a les entitats participar en un procés de mentoria per formular un projecte de cooperació i/o educació crítica i transformadora per posar en pràctica els coneixements adquirits durant la formació.

Lleida té un bagatge ampli en processos de codesenvolupament. És una de les pioneres a escala estatal en la gestió de projectes i grups de codesenvolupament. Després d’una dècada de treball intens, l’any 2021 la Paeria va avaluar el procés, que es va presentar a les entitats i agents de cooperació de la ciutat. Aquest document va servir de base per al disseny i la implementació d’un nou procés en codesenvolupament. Enguany, l’experiència positiva del cicle de formacions del 2022 permet replicar un nou cicle de formacions en codesenvolupament.

Les organitzacions de persones migrades que treballen en l'àmbit de les migracions i el desenvolupament a Catalunya contribueixen a la sensibilització de la població sobre les diverses realitats del Sud global. Actualment, la demanda de formació per part d'entitats en l'àmbit de les migracions i el desenvolupament continua sent present. Tanmateix, donada l’experiència i el context actual, cal fer un pas més enllà i portar a terme un treball més holístic d'empoderament d'aquestes entitats, que els permeti fer front als reptes globals de forma organitzada i articulada i reforçar el treball en xarxa i la col·laboració amb la resta del teixit associatiu local.

Regidoria de Cooperació