Imatge de la reunió entre el regidor d’Acció i Innovació Social i de Participació i Drets Civils,  Carlos Enjuanes, i el Director General d'acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs.

La Paeria i la Generalitat es reuneixen per la participació de Lleida en el projecte ‘Barris amb Futur’

La primera fase es desenvoluparà a partir d'ara i durant tot l’any 2024

 

La primera fase es desenvoluparà a partir d'ara i durant tot l’any 2024

 

El Regidor d’Acció i Innovació Social i de Participació i Drets Civils,  Carlos Enjuanes, s’ha reunit amb el Director General d'acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs, per parlar del projecte Barris amb Futur i treballar noves metodologies d'intervenció de les polítiques socials i urbanes.

Tant Enjuanes com Godàs han coincidit en afirmar que “el repte a assolir és un país socialment més cohesionat” i han explicat que, en el marc d'aquest projecte, la Generalitat definirà quinze àrees d’intervenció sociourbana segons un conjunt d'indicadors que considerin aspectes com la densitat urbana, l'àmbit rural, la distribució geogràfica, el grau i la tipologia del risc d'exclusió social i la disposició i recursos en curs al territori en matèria de projectes d'inclusió.

Cadascuna d'aquestes àrees d'atenció social haurà de dissenyar per consens una estratègia d'intervenció prioritzada segons les necessitats socials més importants que calgui atendre. Per tot plegat, es constituirà una taula o equip de treball conjunt entre Generalitat, els ens local i diferents operadors socials per definir i desplegar el projecte. Les accions concretes es decidiran en cada zona, però parteixen d'uns eixos d'intervenció generals, que són: Espais de sociabilitat (equipaments, espais públics, organització veïnal). Condicions de vida (habitatge, ocupació, cures). I igualtat d'oportunitats, especialment centrades en la infància i l'adolescència (educació, lleure, accés a la cultura, llengua, equitat de gènere, salut).

La primera fase de definició dels 15 projectes es desenvoluparà a partir d'ara i durant tot l’any 2024. Paral·lelament, es durà a terme un acompanyament acadèmic orientat a l'anàlisi de les necessitats socials, la formació tècnica en metodologies comunitàries en política pública i l'avaluació dels treballs fets. Un procés que ha de servir per generalitzar i estendre aquest tipus d'intervenció comunitària al conjunt del país, tal com recull la Llei 11/2022 de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles.