Marxa exploratòria al pàrquing de la plaça Sant Joan.

La Paeria impulsa diverses accions per introduir la perspectiva de gènere en l’urbanisme de la ciutat

Entre les iniciatives hi ha formacions i exploracions de l’espai urbà

Totes les actuacions formen part del projecte Pacte Local Contra les Violències Masclistes a Lleida

Entre les iniciatives hi ha formacions i exploracions de l’espai urbà

Totes les actuacions formen part del projecte Pacte Local Contra les Violències Masclistes a Lleida

L’Ajuntament de Lleida està treballant en diverses accions que tenen en comú l’objectiu fer de la ciutat un espai amable i segur, des de la mirada de les dones. Per això, des de la Regidoria de Polítiques Feministes i la Regidoria de Participació s’estan duent a terme diferents iniciatives que volen fomentar un urbanisme amb visió de gènere, així com promoure la sensibilització i la lluita contra les violències masclistes.

Entre les accions, n’hi ha algunes en l’àmbit de la formació, com és el cas de la càpsula formativa “Urbanisme amb perspectiva de gènere”, adreçada a personal tècnic de la Paeria a càrrec del Col·lectiu Punt6, especialitzat en aquest àmbit. La sessió ha consistit en fer una mirada als diferents aspectes relacionats amb la implementació de la perspectiva de gènere en l’arquitectura, l’urbanisme, la mobilitat i altres aspectes relacionats, com són la participació i la percepció de seguretat.

També s’ha fet una marxa exploratòria per veure in situ què es pot millorar en l’àmbit urbanístic perquè la ciutadania, especialment les dones, se senti més segura. L’exploració l’han fet una desena de dones amb perfils diversos al pàrquing subterrani de la Plaça Sant Joan, gestionat per l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU). Entre altres aspectes, s’han valorat qüestions com la il·luminació, els accessos i la senyalització d’espais com l’ascensor o els lavabos.

D’altra banda, la Paeria està treballant en una guia per fer descobertes violetes amb perspectiva de gènere. El document s’està treballant des de la Regidoria de Participació amb el grup focal de Barris Violeta de la FAVLL. Les descobertes violetes són rutes a peu i debats en què la ciutadania analitza l’entorn urbà i detecta les necessitats per millorar la percepció de seguretat i l’ús de l’espai. Totes aquestes actuacions formen part del projecte Pacte Local Contra les Violències Masclistes al municipi de Lleida, subvencionat pel Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. El lema “1000 Ulls” serveix  per emmarcar les  diferents iniciatives d’aquest projecte, entre aquestes, la dirigida als veïns i veïnes, entitats ciutadanes i altres agents socials, que té per objectiu promoure la sensibilització en perspectiva de gènere i la lluita contra les violències masclistes.