La reunió de la Comissió Informativa de Bon Govern s'ha dut a terme a la Sala Macià.

La Paeria impulsa el nou Consell Econòmic i Social

La Comissió Informativa de Bon Govern ha informat avui de la proposta de reglament d’aquest òrgan consultiu i de participació en l’àmbit econòmic i social, per a la seva aprovació inicial en el pròxim ple 

En l’àmbit de Mobilitat, també s’ha informat de la creació de la tarifa per a l’aparcament de Sant Joan, de la pròrroga dels descomptes en el transport públic i de l’actualització dels preus del taxi 

La Comissió Informativa de Bon Govern ha informat avui de la proposta de reglament d’aquest òrgan consultiu i de participació en l’àmbit econòmic i social, per a la seva aprovació inicial en el pròxim ple 

En l’àmbit de Mobilitat, també s’ha informat de la creació de la tarifa per a l’aparcament de Sant Joan, de la pròrroga dels descomptes en el transport públic i de l’actualització dels preus del taxi 

La Comissió Informativa de Bon Govern ha informat avui de la proposta d’aprovació inicial del reglament del Consell Econòmic i Social (CES), que es tornarà a convocar i impulsar en compliment del compromís del govern municipal per a aquest mandat. 

El CES és un dels òrgans consultius i de participació previstos en el reglament de participació ciutadana de Lleida per tal de donar veu a entitats i organismes de la ciutat vinculats a l’activitat econòmica i laboral i a la programació de les estratègies de formació i ocupació. Es va constituir el 3 d'octubre de 1990, però restava inactiu des de l'última sessió celebrada el 16 de setembre de 2013. 

Els objectius del CES són: 

  • Assessorar i orientar l’Ajuntament de Lleida en l’àmbit econòmic i social, en el disseny de polítiques municipals al respecte. 
  • Fomentar la participació d’agents socials i econòmics en els assumptes municipals 
  • Generar eines de coneixement de temes d’interès en l’àmbit de la competitivitat econòmica i social 
  • Impulsar l’observatori econòmic i social de Lleida en col·laboració amb altres institucions d’estudi de la ciutat. 
  • Ser el “fòrum de diàleg local” per potenciar dinàmiques de cooperació entre associacions, institucions, etc, i persones que treballen per un desenvolupament econòmic i social més sostenible. 

En formaran part persones que per la seva trajectòria, posició professional o institucional poden contribuir a l’anàlisi, la diagnosi de la realitat econòmica de la ciutat.  

Així, el plenari comptarà amb un president o presidenta; els anteriors alcaldes del període democràtic; una persona proposada per cada grup municipal; el/la cap de l’oposició; deu representants designats per les organitzacions sindicals i per les entitats del tercer sector en els àmbits de les polítiques actives d’ocupació; deu representants proposats per les organitzacions empresarials sectorials més representatives; un/a representant designat per la Cambra de Comerç de Lleida, per la FAVLL i per la Universitat de Lleida, respectivament; deu persones proposades per l’alcalde o alcaldessa representatives de la vida política, cívica, social i professional de reconegut prestigi; i el director/directora executiu/va de l’Ajuntament de Lleida, a més del secretari/a i un coordinador o coordinadora, que no tindran vot. Es reunirà de forma ordinària dos cops a l’any. 

També es configurarà una comissió executiva més reduïda, que es reunirà cada dos mesos. El CES podrà emetre resolucions, fer propostes, suggeriments i informes, com a resultat d’un esforç de consens en les opinions dels diferents membres que el conformen. 

El document del nou reglament serà sotmès a consideració del pròxim ple, previst per a dia 26 de gener. Un cop aprovat, hi haurà un termini d’exposició pública de 30 dies 

Mobilitat 

La comissió ha informat de la modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa d’estacionament dels vehicles a la via pública, que ara passarà a incorporar una tarifa pels aparcaments soterrats municipals, per tal de poder assumir la gestió de l’aparcament de Sant Joan, que s’encarregarà a l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana. La tarifa queda fixada en 0,0458 euros per minut, amb un màxim de 16,95 euros diaris. Es mantenen les tarifes del 2023 i no s'aplica l'augment del 2024

Durant la sessió també s'ha informat de la pròrroga en l'aplicació de la reducció temporal del 50% a les tarifes multiviatge del transport urbà de viatgers a Lleida durant el període de l'1 de gener al 31 de desembre de 2024. 

També en l’àmbit de la mobilitat, s’ha donat tràmit a la proposta de noves tarifes demanada pels serveis d’auto-taxi per l’any 2024, que registraran un increment d’entre el 2,26 i el 2,8% en els diferents conceptes, tenint en compte l'increment dels diferents costos del servei. Se segueix així l’increment autoritzat per la Comissió de Preus de Catalunya, del 2,6%.

D'altra banda, la Comissió de Bon Govern també ha donat compte de la inexistència de reclamacions a l'expedient de pressupost 2024 i de la seva aprovació definitiva.