La tinenta d'alcalde, Begoña Iglesias, amb els representants de Tsunami Animalista Lleida, dilluns passat.

La Paeria impulsa la millora de la gestió de les colònies felines de la ciutat

S’ha aprovat un programa de gestió integral dels gats comunitaris a Lleida i es sol·licita una subvenció al ministeri de Drets Socials per implantar-lo

Actualment s’estima que hi ha uns 90 punts d’alimentació al carrer, amb uns 1.440 animals

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha destacat que la iniciativa és fruit del diàleg i la col·laboració amb les entitats animalistes per millorar el benestar animal a la ciutat

S’ha aprovat un programa de gestió integral dels gats comunitaris a Lleida i es sol·licita una subvenció al ministeri de Drets Socials per implantar-lo

Actualment s’estima que hi ha uns 90 punts d’alimentació al carrer, amb uns 1.440 animals

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha destacat que la iniciativa és fruit del diàleg i la col·laboració amb les entitats animalistes per millorar el benestar animal a la ciutat

L’Ajuntament de Lleida ha aprovat el seu primer Programa de gestió integral dels gats comunitaris al municipi de Lleida, amb l’objectiu d’avançar en les polítiques públiques de protecció dels animals, en compliment de la nova llei de Benestar Animal.

La primera tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, ha assenyalat que l’aprovació d’aquest programa és un primer pas per poder demanar ajudes que permetin començar a implantar les mesures per a la millora de les condicions de les colònies felines i aconseguir la progressiva reducció del nombre d’animals que viuen al carrer.

“Aquesta iniciativa és fruit del diàleg i la col·laboració intensa que hem posat en marxa amb les entitats animalistes de la ciutat, per tal de millorar el benestar animal a la ciutat”, ha afirmat la regidora, que aquesta setmana va mantenir una reunió amb representants de Tsunami Animalista Lleida, per tractar sobre aquesta i altres qüestions d’aquest àmbit.

Justament, la Junta de Govern Local ha aprovat aquesta setmana la sol·licitud de subvenció per a la gestió de colònies felines, dins de la línia oberta pel ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 amb aquest objectiu, que requereix que els ens locals beneficiaris disposin d’un d’aquests programes de gestió amb criteris ètics. L’ajut que se sol·licita és de 86.863,43 euros, dels 107.181,8 euros de cost total del projecte. La dotació d’aquesta línia del ministeri és d’1.950.000 euros per a tots els municipis de l’Estat i l’any passat se’n van beneficiar només 60 dels 600 que ho demanaven. Les despeses subvencionables son dins del període de l’1 de gener al 31 de desembre de 2025.

Programa de gestió integral

El Programa de gestió integral dels gats comunitaris al municipi de Lleida té com a objectiu controlar la seva població, estabilitzar-la i reduir progressivament el nombre de gats a la via pública; disminuir els inconvenients i conflictes per molèsties i insalubritat que provoquen; i millorar la salut i el benestar dels animals.

Es basarà en fer una anàlisi inicial de la situació i desenvolupar el programa progressivament, actuant de manera integral en cada grup de gats comunitaris o colònia felina amb totes les actuacions necessàries. Entre elles, hi haurà el procediment de captura, esterilització, registre i retorn (CER), per al control de natalitat, fins aconseguir la millor qualitat de vida dels gats i la disminució de les colònies. També es vetllarà per la disponibilitat d’alimentació adequada, recer, supervisió i tractaments sanitaris per als gats, i la neteja dels espais. Finalment s’avaluarà el resultat de la implementació del programa.

Les actuacions previstes són:

  • Detecció de colònies o punts d’alimentació i mapeig dels punts d’alimentació

  • Formar i acreditar la persona col·laboradora principal i la suplent

  • Donar d’alta la colònia i comptatge dels seus individus

  • Marcar ubicació on s’estabilitzarà la colònia i serà l’àrea segura

  • Condicionar l’àrea segura

  • Mètode CER per captura massiva i altres serveis veterinaris

  • Seguiment de la colònia i control d’entrada d’individus nous

  • Mediació de conflictes

  • Canals d’adopció d’animals sociables i cadells

  • Campanyes de divulgació

  • Casos de tractament peculiars per motius diversos.

Es prioritzarà una estratègia d’alta intensitat és a dir actuar en una zona o barri fent el CER en el 80% de la població en menys de 6 mesos.

Per desenvolupar aquestes tasques es comptarà amb la col·laboració de voluntaris, entitats i associacions sense ànim de lucre de protecció animal. Per això, es defineix també la figura de la persona cuidadora de gats comunitaris, que haurà d’acreditar-se i passar un curs de formació. Un conveni fixarà els seus drets i obligacions. També es donarà formació als treballadors municipals que hauran d’intervenir en les colònies i els que desenvolupin tasques de mediació veïnal.

Cens actual

Actualment l’Ajuntament de Lleida te localitzats i ubicats uns 90 punts d’alimentació de gats, amb una mitja de 16 gats per punt d’alimentació, que suposa un població aproximada d’uns 1.440 gats comunitaris. Les dades s’ha obtingut mitjançant el cens de colònies realitzat a l’any 2020, el seguiment de les incidències i avisos referents a punts d’alimentació de gats i dades de la direcció general dels Drets dels Animals, sobre la mitjana d’individus per colònia (16). La implementació del Programa permetrà registrar i obtenir dades més acurades sobre la població total existents, que varia amb el temps.