Pilar Bosch ha presentat la proposta per al Mercat de Fleming amb el director adjunt de la regidoria, Miguel Luis Lapeña.

La Paeria impulsa la reforma integral del Mercat de Fleming amb una proposta innovadora

Es planteja un model publicoprivat que inclogui des de la comercialització de productes d’alimentació, fins a la seva degustació, a més d’un espai comunitari i una zona de serveis

La regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, afirma que “passarà a ser un mercat del segle XXI” i un “motor de dinamització de l’entorn”

Es planteja un model publicoprivat que inclogui des de la comercialització de productes d’alimentació, fins a la seva degustació, a més d’un espai comunitari i una zona de serveis

La regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, afirma que “passarà a ser un mercat del segle XXI” i un “motor de dinamització de l’entorn”

La regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, acompanyada pel director adjunt de la regidoria, Miguel Luis Lapeña, han presentat aquest matí el nou model del Mercat Municipal de Ronda-Fleming, que combinarà un espai comercial alimentari renovat, parades de producte fresc i de l’Horta i espais de cuina i degustació, un espai comunitari i una zona de serveis. El nou model mixt publicoprivat preveu una concessió demanial per a un màxim de 30 anys que inclourà la reforma integral de l’edifici i la gestió i explotació d’una superfície de 3.010,88 m², i la reserva de 300 m² per a la Paeria, destinats en un futur a parades amb productes de qualitat i de km0.

Bosch ha afirmat que l’equipament “passarà de ser un mercat del segle XX a un mercat del segle XXI” i que, a més, esdevindrà un “motor de dinamització de l’entorn”, ja que “es passarà de tenir un edifici envellit i que tanca les portes a migdia a un edifici renovat, modern i que ha d’estar obert fins al vespre”. Per a Bosch, el nou mercat “ha d’esdevenir un espai on el comerç i la gastronomia s’interrelacionen per generar un lloc viu, atractiu i dinàmic, que generi noves experiències de compra i que posi en relleu la producció pròpia de Lleida”, uns objectius que s’emmarquen en el Pla d’Acció Municipal (PAM).

Així, ha remarcat que la Paeria vol donar protagonisme a la part de mercat i per això, entre altres requisits, es demana en la licitació que es reservi un espai a primera línia per als paradistes.

Per la seva banda, Lapeña ha desgranat els altres aspectes que es valoraran en la licitació, com el disseny, l’estructura funcional de l’equipament i la distribució dels espais, el disseny, la funcionalitat i l’equipament d’una aula gastronòmica, els espais compartits i usos complementaris i, principalment, la proposta arquitectònica i el pla de manteniment. En la valoració de propostes també tindran una importància considerable la implantació de sistemes d’economia verda i que fomentin la sostenibilitat (com la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, la reducció d’envasos, etc), solucions tecnològiques per a la clientela (Wifi, pantalles digitals informatives, sistemes de compra amb dispositius mòbils, App, etc) i serveis a demanda (sistemes de click&collect, consigna de compra, etc).

A més, Lapeña ha explicat que es tindran en compte els serveis per a les persones, amb espais pensats per a persones amb mobilitat reduïda, una zona on es valorin aspectes com la seguretat alimentària, l’economia circular i el consum sostenible, l’habilitació d’un espai matern-infantil o altres serveis que aportin valor afegit. Finalment, ha destacat que “es valorarà la qualitat” per sobre d’altres criteris com l’econòmic.

Tots dos han valorat que es tracta d’una proposta “innovadora” en la contractació pública i que els plecs recullen les demandes del sector que es van recollir en la consulta pública sobre la reforma de l’equipament impulsada l'abril de 2024. A més, el plec també inclou la creació d'una Comissió de seguiment una vegada es firmi el contracte.

Bosch, Lapeña i l’equip tècnic de la regidoria de Promoció de la Ciutat s’ha reunit aquest matí amb els paradistes que hi ha al mercat per explicar-los la proposta, que permetrà modernitzar les instal·lacions actuals i atraure nova clientela. També es farà un pla d’acompanyament als cinc paradistes de forma personalitzada, ja sigui amb la cerca de nous espais o l’agilització de documentació, mentre es fa la reforma per impulsar el mercat.

L’edifici del Mercat de Fleming es va construir l’any 1985. Amb els anys, s’hi han fet diverses modificacions interiors pel que fa als serveis i les àrees comunes, i una reforma estructural de la façana exterior l’any 2011, però en els darrers anys ha experimentat una davallada de l’activitat comercial i actualment hi ha cinc parades amb una oferta limitada de productes.

Es preveu que el plec de condicions s’aprovi en el ple de novembre i que el nou Mercat Municipal de Ronda-Fleming pugui ser una realitat en un any i mig amb els següents terminis:

  • El termini per a la presentació de les ofertes per part dels licitadors serà de 6 mesos des de la publicació de la licitació.
  • El termini màxim per a la presentació del projecte executiu d’obres serà de 6 mesos.
  • El termini màxim per a l’inici de les obres serà de 3 mesos des de l’aprovació del projecte executiu per part de la Paeria.
  • El termini màxim per a la realització de les obres de reforma de l’equipament serà de 12 mesos.