La Paeria impulsa el nou Pla Estratègic de Subvencions, que prioritza el foment del català, la igualtat, el civisme, l’accessibilitat i els drets humans
La Comissió Informativa del Bon Govern ha informat avui favorablement la proposta, que incorpora 18 línies subvencionadores agrupades en quatre eixos
Els objectius estratègics del PES obeeixen als acords d’estabilitat i de pressupostos signats pel govern amb Junts
També s’ha informat favorablement la creació d’un programa temporal per reforç de personal en l’àrea de recursos humans
La Comissió Informativa del Bon Govern ha informat avui favorablement la proposta, que incorpora 18 línies subvencionadores agrupades en quatre eixos
Els objectius estratègics del PES obeeixen als acords d’estabilitat i de pressupostos signats pel govern amb Junts
També s’ha informat favorablement la creació d’un programa temporal per reforç de personal en l’àrea de recursos humans
La Comissió Informativa del Bon Govern ha informat avui favorablement de la proposta d’aprovació del Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament de Lleida per al període 2025-2027, que se sotmetrà a aprovació del pròxim ple.
El Pla regeix les subvencions i ajuts que atorga la Paeria i fixa els objectius estratègics a promoure, per alinear la concessió de fons per al foment d’activitats d’utilitat pública, interès social o de promoció amb les polítiques municipals. Els objectius estratègics del PES obeeixen als acords d’estabilitat i de pressupostos signats pel govern amb Junts.
En aquesta revisió del Pla s’incorporen com a principal novetat i a proposta de Junts, uns nous criteris transversals, que es tindran en compte en la valoració de totes les línies de subvenció i que suposaran un 40% de la nota atorgada als projectes.
Aquests criteris són la promoció de l'ús social del català; el treball per la igualtat i el feminisme; la promoció del civisme, entesa com la cura per l'espai públic i el bon tracte entre persones; el foment de l'accessibilitat universal per a persones amb discapacitat i necessitats socials diverses; i potenciar les accions que promoguin el respecte als Drets Humans i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), en particular els relatius a l'Acció Climàtica.
També s’han reformulat els objectius estratègics, que estan alineats amb les prioritats marcades pel Pla d’Actuació Municipal (PAM) i amb els ODS.
S'hi inclouen aspectes com potenciar l'activitat educativa, cultural i de lleure inclusiu, la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones, la protecció de la salut, el foment del civisme, l'enfortiment de la participació ciutadana, la promoció de la marca Lleida, la formació i l'ocupació i el suport al teixit associatiu dels barris de la Mariola, Clot, Mangraners i Centre Històric, entre d’altres.
El document incorpora 18 línies subvencionadores agrupades en els eixos d’Acció e Innovació Social, Promoció de la Ciutat, Drets, Diversitat i Feminisme i Acció Climàtica. Són les següents:
- Projectes per al foment de la participació comunitària i el voluntariat als barris de la ciutat
- Projectes de petita escala i dimensió per al foment del benestar social de forma plurisectorial a la ciutat de Lleida
- Projectes innovació social
- Donar suport al transport adaptat a la ciutat de Lleida
- Enfortir, afavorir i donar suport al teixit cultural de Lleida.
- Foment del comerç local.
- Promoció del teixit empresarial
- Promoció turística
- Foment de les activitats de les associacions de familiars d’alumnes (AFAs) de la ciutat de Lleida
- Foment de projectes educatius per part d’entitats als centres educatius de la ciutat de Lleida
- Potenciar l’èxit educatiu i la participació a les activitats esportives extraescolars en el marc del Pla Educatiu d’Entorn
- Foment de projectes educatius comunitaris de lleure universal per part d’entitats, en el marc del projecte “Barris Vius Educatius”
- Projectes adreçats a consolidar el teixit associatiu juvenil
- Impuls de cooperatives de treball integrades per persones joves
- Potenciar activitats i/o projectes esportius socials, dinamitzar l’esport federat i no federat, fomentar l’esport femení i de base i les accions i/o projectes de caire esportiu d’integració i inclusió social
- Donar suport a accions per a la defensa dels drets humans i dels drets humans de les dones en cooperació al desenvolupament
- Projectes en favor de la igualtat de gènere i contra les violències masclistes
- Ajuts a projectes de promoció i protecció de la salut i sensibilització envers la salut pública
Entre altres novetats, s’incorpora una línia específica per al suport a petites entitats, la fusió en una sola de diverses línies en l’àmbit d’Acció Social i l’aposta pel suport a les activitats als projectes educatius en l’àmbit dels “Barris Vius”.
El Pla garantirà també que la gestió de les subvencions compleix amb els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius i eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics, tal com fixa la normativa general de subvencions.
Reforç de personal a Recursos Humans
D’altra banda, la Comissió del Bon Govern ha informat també de la posada en marxa d’un programa de personal temporal per agilitzar els processos de selecció i provisió de personal per a la Paeria durant 2025 i 2026.
Durant l’any 2025 està prevista la tramitació dels expedients corresponents a 27 convocatòries de places de personal funcionari de carrera i de personal laboral per a la cobertura d’un total de 118 places. A més, caldrà assumir la tramitació de convocatòries que es puguin derivar de l’oferta d’ocupació pública any 2025 i 2026, de la que se’ns derivaran també molts processos selectius.
Per a poder fer front a aquest volum extraordinari de feina, es planteja la contractació temporal de 4 persones, per un període de dos anys, prorrogable en un any més. Es tracta de tres persones en la categoria de tècnic mitjà de Recursos Humans (A2) i una en la d’auxiliar administratiu (C2).
Modificació de tarifes per a vehicles elèctrics
Finalment, la comissió també ha donat compte de la modificació de les ordenances fiscals per incorporar una tarifa per la recàrrega de vehicles elèctrics o híbrids en estacions de recàrrega de titularitat municipal. Es planteja un preu de 0,35 €/kWh pels punts de recàrrega amb equips de més de 22 kW i de 0,25€/kWh pels que tenen una potència inferior. A més es contempla una tarifa de 0,2 euros per minut, que s’aplicarà a partir dels 45 minuts en els de major potència i dels 90 o 360 minuts en els de potència inferior.