La Paeria impulsa una campanya de sensibilització envers el consum d’alcohol
Coincidint amb el Dia Mundial sense alcohol, s’han posat de relleu les dades del 2022 recollides en l’estudi Planet Youth del qual es desprèn que el 51% dels joves entre 15 i 16 anys s’ha emborratxat una o més vegades a la seva vida i el 29% ho ha fet en els darrers 30 dies. La campanya es difondrà a través de les xarxes socials i canals de comunicació de l’Ajuntament de Lleida, així com en espais publicitaris de la ciutat. També es repartirà pels centres educatius i centres universitaris i espais habitualment freqüentats per joves
L’Ajuntament de Lleida impulsa una campanya de sensibilització envers el consum de l’alcohol. Coincidint amb el Dia Mundial sense alcohol i en el marc dels diferents programes de prevenció que implementa la Regidoria de Salut i, especialment, dins el programa d’oci nocturn Nits Q Lleida, la regidora de Salut, Persones grans i Consum, Anna Miranda, ha presentat aquesta iniciativa que vol posar la mirada en 3 frases habituals en el llenguatge de la gent jove i, no tant jove, per cridar l’atenció.
A aquest missatge inicial s’uneix un frase/pregunta per genera la reflexió i, finalment, una frase amb informació objectiva envers les conseqüències o riscos que hi pot haver associats.
“Sant Hilari, Sant Hilari!” “Avui la liem!!” “Jo controlo” son les frases que estan superposades en la imatge d’un vidre trencat que vol simbolitzar dues idees que, a la vegada, són contraposades: per una banda, la fragilitat que tenim les persones quan consumim de manera abusiva i, de l’altra, el trencament que podem fer amb tota aquesta pressió social i cultural que existeix amb el consum d’alcohol a la nostra societat i poder decidir el no consum d’una manera normalitzada.
Aquesta campanya és difondrà a través de les XXSS (tik tok i instagram) i els canals habituals on la joventut hi té presència, també pels canals de comunicació de l’Ajuntament de Lleida i en espais publicitaris de la ciutat. També es donarà a conèixer als centres educatius i centres universitaris i espais habitualment freqüentats per joves.
A la presentació han assistit diferents entitats i associacions que col·laboren habitualment amb la Regidoria de Salut, el departament de Salut i el regidor de la Paeria, Xavier Estrada
El 31% dels joves ha provat l’alcohol abans dels 13 anys
Segons es desprèn de l’estudi del Planet Youth corresponents a la primavera del 2022, en què van participar 1.769 joves entre 15 i 16 anys de 24 centres educatius de Lleida (amb una taxa de resposta del 64%), el 51% va dir que s’havia emborratxat una o més vegades a la seva vida i que el 29% ho havia fet en els darrers 30 dies.
Així mateix, el 31% havia provat l’alcohol abans dels 13 anys, el 16% beu alcohol a la seva pròpia casa i l’11% obté l’alcohol d’algun membre de la seva família.
L’alcohol és la principal substància consumida per la població en general i, també, la primera substància més consumida per la joventut des de fa molts anys. El seu consum està molt acceptat cultural i socialment però això no vol dir que no pugui generar problemàtiques associades, sobretot, quan parlem d’un consum abusiu. És, en aquestes circumstàncies, quan pot tenir una afectació en la salut a nivell individual però, també, acabar revertint en el seu entorn generant, de vegades, altres problemàtiques associades (accidents de trànsit, conflictes/baralles, situacions de violències sexuals, addicció,...).
A més, si parlem específicament del col·lectiu d’adolescents i joves, les dades ens indiquen que realitzen uns consums poc responsables que, malgrat siguin puntuals, poden produir un risc i/o danys en la seva salut actual i/o futura. Sabem que els i les joves s’inicien al consum (no tothom ho fa) per diversos factors entre els quals hi ha la socialització entre el grup d’iguals però poden sorgir altres causes pel qual es comença a beure. La pressió de grup, malestars, dificultats de socialització, el no ser exclòs/a,.... són elements que juguen un paper important a l’hora de prendre una decisió entorn al consum. És aquí on aquesta campanya de sensibilització fica l’objectiu i vol generar una reflexió entorn a per què consumim, quin tipus de consum fem i què ens genera, o pot generar, aquest consum o la decisió de consumir, sobretot si ho fem de manera abusiva.
Aquestes accions de sensibilització i prevenció formen part de les accions que es duen a terme a la ciutat a través de tot el treball comunitari vinculat a la xarxa d’agents que té la ciutat, des de diferents àmbit d’intervenció i de diferents sectors per generar espais d’oci de qualitat i saludable a la ciutat de Lleida. Des de fa més de 10 anys es treballa de manera conjunta amb entitats de la ciutat que atenen al col·lectiu de persones amb problemes d’addicions, amb locals d’oci i empreses de seguretat del món de l’oci nocturn, amb el sector de l’hoteleria i amb el teixit associatiu social, cultural i veïnal per generar intervencions conjuntes i comunitàries i generar un major impacte.
La campanya es presenta el mateix dia que l’OMS commemora el dia mundial sense alcohol per donar-li més visibilitat i ficar èmfasi en que aquesta substància perjudica la salut. S’engloba també dins les accions que promou la regidoria de salut per celebrar aquesta data amb una acció per part de l’equip de joves Nits Q a la Plaça Paeria amb una taula informativa i diverses dinàmiques perquè hi participin la gent que passi per l’eix comercial. En la presentació es comptarà amb la presència de la Regidora de Salut, Anna Miranda, i entitats de la ciutat amb les quals es treballa habitualment aquesta temàtica.
La Regidoria de Salut ha impulsat diverses campanyes de sensibilització dirigides a la ciutadana en general però també adreçades a col·lectius específics en funció de determinats indicadors i dades que es disposen a nivell de consum de substàncies a la nostra la ciutat i dels riscos associats a aquest consums.