La tinenta d'alcalde Begoña Iglesias ha visitat avui les obres, acompanyada de tècniques municipals i de representants del veïnat.

La Paeria inicia les obres per a crear una gran zona verda de 16 metres d’ample a l'avinguda Doctor Fleming

Les obres de renaturalització del tram entre Ronda i Alcalde Pujol, davant del Camp d'Esports, permetran plantar 81 arbres i 7.371 plantes i arbustos i crear senders per al gaudi i passeig de la ciutadania

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha destacat que l’actuació permetrà connectar espais verds, millorar la biodiversitat i reduir l’efecte d’illa de calor, per combatre el canvi climàtic

Les obres de renaturalització del tram entre Ronda i Alcalde Pujol, davant del Camp d'Esports, permetran plantar 81 arbres i 7.371 plantes i arbustos i crear senders per al gaudi i passeig de la ciutadania

La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha destacat que l’actuació permetrà connectar espais verds, millorar la biodiversitat i reduir l’efecte d’illa de calor, per combatre el canvi climàtic

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat avui les obres de renaturalització de l’avinguda Doctor Fleming, que permetran generar una gran zona verda de 16 metres d’amplada al costat del Camp d’Esports, entre el Passeig de Ronda i el carrer Alcalde Pujol.

La primera tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, ha visitat avui l’inici de les tasques i ha destacat que aquesta és una actuació pionera de renaturalització d’un espai cèntric de la ciutat, com és aquest tram de Fleming.

“Estem especialment il·lusionats amb aquesta obra. Tindrem una gran zona verda que connectarà amb els espais verds del Parc de les Arts, dels jardins de Jaume Magre i també amb el Parc de Ciutat Jardí”, ha assenyalat Iglesias, que ha estat acompanyada en la visita de tècniques municipals de l'àrea de Sostenibilitat i de representants del veïnat.

L’actuació, que abasta una superfície de 4.480 metres quadrats, permetrà transformar aquest espai millorant la continuïtat del verd urbà i substituint els paviments d’asfalt per sauló, per tal de millorar la permeabilitat i la qualitat del sòl. L’objectiu d’aconseguir reduir l’efecte d’illa de calor a l’estiu i convertir-lo en un node de biodiversitat urbana i refugi climàtic.

Iglesias ha detallat que està prevista la plantació de 81 arbres i 7.371 plantes herbàcies, enfiladisses, arbustives i subarbustives. A més, es crearan zones de passeig i d’estada, amb bancs i cadires, per a promoure el seu ús social per part del veïnat.

El projecte ha tingut en compte la previsió de moviments de vianants en aquesta zona, tant pels accessos al Camp d’Esports com pel mercadet setmanal, i l’accés a les cases situades en aquest tram. Per tant, es dissenyen tant espais de pas, marcats pels nous parterres, com zones d’ombra i de descans i l’entrada als guals mitjançant llambordes.

El carril bici, que connecta amb el del Passeig de Ronda, es desplaçarà i quedarà entre la calçada central i la nova zona renaturalitzada. A més, s’ampliarà l’enllumenat i la xarxa de reg, es modificarà el clavegueram i s’implantarà un sistema de gestió de l'aigua de pluja per recàrrega d'aqüífers.

L’obra va a càrrec de l’empresa Agrotècnica del Segrià i compta amb un pressupost d’adjudicació de 630.515,83 € euros i un termini d’execució de set mesos.

Forma part del projecte URBAN-NAT d'adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat urbana de Lleida, que disposa d’un ajut de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.

Els projectes de renaturalització tenen com a objectiu ampliar, millorar i consolidar la massa vegetal, amb la utilització d'espècies autòctones i adaptades al clima; la diversificació de les espècies d’arbres i arbustos; la substitució de gespes d'alt consum hídric per prats naturals; la millora de la gestió de la poda; la implantació la gestió integrada de plagues; i altres criteris i activitats que contribueixin a naturalitzar i enriquir la biodiversitat autòctona dels espais verds urbans.  D’aquesta manera es vol aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i fer de Lleida, una ciutat més resilient, millorant la seva habitabilitat.