La Paeria inicia una campanya per fomentar el reciclatge d'envasos de vidre als establiments hostalers
A través de la Federació d’Hostaleria, que participa en la iniciativa, s’enquestarà els establiments per conèixer els hàbits de reciclatge de vidre i adequar els recursos a les seves necessitats. La campanya es fa amb la col·laboració d’Ecovidrio, que lliurarà cubells gratuïtament als hostalers que ho sol·licitin.
L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa una campanya per impulsar el reciclatge d'envasos de vidre als establiments hostalers de la ciutat. L’alcaldessa accidental, Begoña Iglesias, acompanyada del secretari general de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, i el tècnic de Gerència d’Ecovidrio a Catalunya, Victor Luna, ha presentat la iniciativa que s’adreça al sector de l’hostaleria, la restauració i el càtering, conegut com HORECA, per reforçar el missatge i sensibilitzar i conscienciar sobre la recollida selectiva. L’objectiu és informar-los de com es fa la separació en origen i la recollida d’aquesta fracció de residus, així com recordar-los l’obligatorietat de separar aquests envasos, d’acord amb l’Ordenança Municipal.
La Federació d’Hostaleria participa en la iniciativa i facilitarà que es pugui fer una enquesta als establiments de l’organització, amb visites personalitzades, per conèixer els hàbits de reciclatge de vidre i per adequar els recursos a les seves necessitats. Paral·lelament, tots els establiments del sector HORECA de la ciutat, que inclou bars, restaurants, cafeteries, etc., rebran una carta per correu postal on també se’ls comunicarà la mateixa informació.
Iglesias ha destacat la importància del reciclatge del vidre en la restauració i ha animat el sector a sumar-s’hi. Les pròximes setmanes, l'equip d'educadors i educadores ambientals realitzarà enquestes i entrevistes al miler d’establiments d'hostaleria de la ciutat per saber les necessitats del sector i poder adequar els recursos existents. A més, explicaran als locals com reciclar correctament i els avantatges socials, econòmics i ambientals que té el reciclatge d'envasos de vidre.
L'hostaleria genera, aproximadament, el 50% dels envasos de vidre d'un sol ús. A Lleida, el vidre que es perd dels establiments és del 40-45% (és de no recicladors). Per això, la seva col·laboració és clau per incrementar les xifres de recollida selectiva d'envasos de vidre a la localitat i la consecució d'objectius de reciclatge. Avançar en la implantació d'hàbits sostenibles al sector suposa una millora significativa en la lluita contra l’emergència climàtica, i per a la salut de la ciutadania.
S’incidirà en el coneixement de la normativa actual en matèria de reciclatge d'envasos de vidre i en què al contenidor verd s’hi dipositen únicament envasos de vidre, no s’han de dipositar plats, gots, ceràmica, miralls, etc. que impossibiliten el procés i poden fer malbé les instal·lacions de reciclatge.
La campanya s’impulsa amb la col·laboració d’Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d'envasos de vidre a Espanya. Es fa en el marc del pla estratègic EcoVares (amb V de Vidre, Verd i Vida) per facilitar el reciclatge de vidre al canal HORECA.
Les accions vinculades a la recollida selectiva formen part de l’objectiu 2030 de residus zero, que es recull en el Pla d’Acció municipal perquè Lleida sigui una ciutat Verda i Saludable.
Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre
El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100% i s'utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre s’evita el creixement dels abocadors. Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra l’emergència climàtica. En utilitzar calcí – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la natura, evitant l'erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn. A més, es minimitza l'emissió de CO2 al procés de fabricació i s'estalvia energia. Durant el 2023, amb el vidre reciclat als contenidors verds, s’ha aconseguit estalviar l’energia equivalent a la consumida per tots els hospitals de Catalunya durant 2 anys.