La Paeria licitarà el nou contracte d’implantació tecnològica a la Guàrdia Urbana pel sistema de diàleg competitiu
És la primera vegada que s’utilitza aquest procediment en què es constitueix una mesa especial que dirigeix un diàleg entre les empreses seleccionades, prèvia sol·licitud seva, a fi de desenvolupar una o diverses solucions que satisfacin les necessitats i que serviran de base perquè els candidats triats presentin oferta
L’optimització de l’organització i la millora tecnològica de la policia municipal és un dels objectius estratègics que es recullen al Pla Local de Seguretat de Lleida
És la primera vegada que s’utilitza aquest procediment en què es constitueix una mesa especial que dirigeix un diàleg entre les empreses seleccionades, prèvia sol·licitud seva, a fi de desenvolupar una o diverses solucions que satisfacin les necessitats i que serviran de base perquè els candidats triats presentin oferta
L’optimització de l’organització i la millora tecnològica de la policia municipal és un dels objectius estratègics que es recullen al Pla Local de Seguretat de Lleida
La Paeria licitarà el nou contracte de serveis d’implantació de noves tecnologies per a la millora de la seguretat a Lleida i els subministraments dels equips corresponents pel sistema de diàleg competitiu. Així ha informat aquest dijous la tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme, Cristina Morón, en el transcurs de la comissió informativa d’aquest àmbit, en què ha destacat que “és la primera vegada que s’utilitza aquest tipus de procediment per a una licitació pública i té l’objectiu de desenvolupar la millor solució per satisfer les necessitats que actualment té la Guàrdia Urbana”.
Una de les novetats del Pla Local de Seguretat de l’Ajuntament de Lleida 2024-2028, a més de la incorporació de la perspectiva de gènere, és la incorporació d’innovacions tecnològiques i l’optimització de l’organització de la Guàrdia Urbana. Així, l’objecte del contracte és la selecció de la millor idea proposada que, utilitzant innovació tecnològica, desenvolupi les eines tecnològiques per aconseguir aquest objectiu del Pla Local de Seguretat.
Idoneïtat del procediment
El diàleg competitiu és un procediment d'adjudicació de contractes del sector públic en què es constitueix la Mesa Especial de Diàleg Competitiu que dirigeix un diàleg amb els candidats seleccionats, prèvia sol·licitud seva, a fi de desenvolupar una o diverses solucions susceptibles de satisfer les necessitats i que serviran de base perquè els candidats triats presentin una oferta.
Morón ha explicat que “aquest tipus de procediment suposa una inversió de temps i esforç, però, a canvi, els resultats obtinguts poden resultar més satisfactoris que els obtinguts mitjançant les vies convencionals, ja que afavoreixen la recerca de solucions innovadores que ens duen a obtenir la millor solució existent”.
Les diferents etapes del diàleg competitiu són: fase prèvia al diàleg, fase de desenvolupament del diàleg i fase final.
Aquest contracte implementarà l'ús de tecnologies innovadores per enfortir la prevenció, la protecció i la resposta efectiva davant de qualsevol situació i aconseguir una seguretat intel·ligent i innovadora amb la materialització de sistemes intel·ligents de prevenció de fets potencialment delictius, especialment en les zones declarades d’intervenció prioritària, i càmeres que permetin actuar en temps real, anàlisi dades i detecció de comportaments sospitosos.
“El propòsit del contracte és la selecció de la millor idea proposada que serveixi per a millorar la seguretat de la ciutat de Lleida, tenint present les necessitats de la ciutat i la innovació tecnològica”, ha assegurat la tinenta d’alcalde.
El valor estimat del contracte és d’uns 150.000 €.
Les empreses que vulguin participar en el diàleg competitiu hauran de demostrar la seva solvència econòmica, financera, tècnica i professional. Poden presentar les seves sol·licituds fins al 10 de setembre.
Els criteris de valoració objectius tindran màxim fins a 30 punts (25 punts l’oferta econòmica) i 5 punts la formació del personal adscrit a l’execució del contracte en igualtat de gènere i en prevenció de violències masclistes. Els criteris de valoració subjectius tindran màxim fins a 70 punts: característiques tècniques i funcionals de l’equipament ofert (10 punts), grau de detall en la definició i la descripció de la planificació proposada per a l'execució dels treballs, durant tot el procés i suport tècnic (10 punts); implementació de la intel·ligència artificial en la prevenció de fets potencialment delictius i el reconeixement facial (10 punts), desenvolupament d’una aplicació mòbil que permeti la comunicació bidireccional en temps real entre la ciutadania i la Guàrdia Urbana (10 punts), solució tecnològica per l’anàlisi de dades (10 punts), estructura i organització de l’equip humà proposat amb funcions i assignació de responsabilitats (10 punts) i innovació de la proposta presentada (10 punts).
Desenvolupament del diàleg competitiu
Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds de participació, es constituirà la Mesa especial de diàleg competitiu per qualificar els documents presentats que estarà presidida per l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, que podrà delegar en la primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias; el tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i les tinentes d’alcalde Carme Valls i Cristina Morón; la regidora de Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, i el Sotscap de la Guàrdia Urbana, Josep Mallada. També en formaran part el president del Parc Agrobiotech, tècnics municipals (l’interventor, el secretari general, la cap de Contractació, el coordinador d’Informàtica, el cap d’Obra Pública i Mobilitat) i un representant dels Mossos d’Esquadra.
La MEDC, una vegada comprovada la personalitat i solvència dels sol·licitants, seleccionarà aquells que hagin de passar a la fase de diàleg, els quals, a continuació, convidarà, simultàniament i per escrit, a participar en el diàleg competitiu.
la MEDC desenvoluparà amb els candidats seleccionats un diàleg la finalitat del qual serà determinar i definir els mitjans adequats per satisfer les seves necessitats. Durant aquest diàleg, es podran debatre tots els aspectes del contracte amb els candidats seleccionats
Un cop determinada la solució o solucions que hagin de ser adoptades per a la darrera fase del procés de licitació per l'òrgan de contractació, la MEDC proposarà que es declari la fi del diàleg, així com les solucions a adoptar, i seran convidats a la fase final els participants que hagin presentat les millors solucions.
Després de declarar tancat el diàleg per l'òrgan de contractació i informar-ne tots els participants, la MEDC convidarà els participants les solucions dels quals hagin estat adoptades perquè presentin la seva oferta definitiva en el termini màxim d’un mes, basada en la seva solució o solucions viables especificades durant la fase de diàleg.