La Paeria planifica les actuacions de millora del clavegueram de la ciutat
La comissió informativa de Gestió de la Ciutat ha informat avui de l’expedient del primer Pla Director del Clavegueram de Lleida, que analitza l’estat de la xarxa i preveu les inversions necessàries per al seu bon funcionament i evitar inundacions. es tramitarà per la seva aprovació al ple ordinari d’aquest mes d’octubre.
La comissió informativa de Gestió de la Ciutat ha informat avui de l’expedient del primer Pla Director del Clavegueram de Lleida, que es tramitarà per la seva aprovació al ple ordinari d’aquest mes d’octubre.
El Pla Director és un instrument de planificació del servei de sanejament, orientat a reduir els riscos de desbordament del sistema, mitjançant un millor coneixement de l’estat de la xarxa actual i la seva capacitat davant episodis de precipitacions en diferents períodes de retorn, tenint en compte també el canvi climàtic. El Pla exclou les xarxes de Llívia, Sucs i Raimat, per la seva naturalesa de nuclis aïllats i perquè ja han estat objecte d’estudis específics i de millores importants en els últims anys.
La xarxa de Lleida està conformada per 351 quilòmetres de canonades i els seus elements complementaris (embornals, reixes, pous de registre, escomeses domiciliàries...). Una part d’aquesta xarxa ha quedat obsoleta, per la seva antiguitat o perquè ha quedat petita davant el creixement de la ciutat.
Durant l’elaboració del document s’han dut a terme estudis de modelització de la xarxa per determinar el seu comportament davant de diferents situacions per detectar els punts febles. Això es fa a partir de diferents dades, com són la inspecció i aixecament topogràfic dels col·lectors; estudis de creixement demogràfic i urbanístic; estudis de funcionament de la xarxa en temps sec; el càlcul de pluviometries; escenaris de creixement urbanístic; i la modelització matemàtica del clavegueram.
Tota aquesta informació permet planificar les necessitats d’inversió per adequar la xarxa que s’estimen en 28,1 milions d’euros, dels quals 15,9 corresponen a actuacions sobre la xarxa actual; 11,6 al nou planejament; i 600.000 euros a obres complementàries.
Les actuacions més prioritàries sobre la xarxa actual són la renovació del col·lector de sortida de Llívia, que ja està en marxa; la construcció d’un sobreeixidor al carrer Penedès per donar sortida a la clamor de Balàfia; la connexió entre el carrer Rosa Parks i el carrer Manuel de Montsuar; un sobreeixidor de sortida del riu Noguerola des del carrer Josep Pla; i millores en el col·lector de desguàs de clavegueram d’Alpicat. La inversió prevista per aquestes actuacions d’alta prioritat és de 2,31 milions d’euros, dels quals 1,14 milions corresponen a l’actuació d’Alpicat que és competència de l’Agència Catalana de l’Aigua, ja que és un col·lector de xarxa en alta. També hi ha 8 actuacions de prioritat mitja, amb una inversió de 10,67 milions d’euros; i 5 de prioritat baixa, amb 5,22 milions d’inversió.
En conjunt, malgrat les intervencions que cal dur a terme, sobretot la renovació de canonades a les parts més envellides, l’estat general de la xarxa es considera correcte i funcional.
Altres expedients tramitats a la comissió
Durant la sessió s’ha informat també de la proposta de desestimació del recurs de reposició interposat pel grup municipal del Comú de Lleida, que qüestionava la reorganització dels serveis de recollida a Pardinyes i Balàfia per passar del model porta a porta al d’illes de contenidors, que s’abordarà a partir del mes vinent.
D’altra banda, la comissió ha informat de la nova licitació del servei de manteniment, conservació i neteja de la jardineria urbana de la ciutat, dividida en dos lots, i del desistiment de l'anterior. També s'ha donat compte de la licitació d'un contracte d’adquisició i plantació d’arbrat, amb fons europeus NextGeneration.