La Paeria posa en marxa el projecte Barris Vius, per promoure “l’equitat i la igualtat” entre tots els barris de la ciutat
L’Ajuntament de Lleida posa en marxa el projecte Barris Vius, per tal de promoure una intervenció integral per millorar la qualitat de vida i la participació activa de la ciutadania als barris de la Mariola, els Mangraners, el Centre Històric i el Clot de les Granotes.
L’Ajuntament de Lleida posa en marxa el projecte Barris Vius, per tal de promoure una intervenció integral per millorar la qualitat de vida i la participació activa de la ciutadania als barris de la Mariola, els Mangraners, el Centre Històric i el Clot de les Granotes.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el tinent d’alcalde de Participació i Drets Civils, Carlos Enjuanes, han presentat avui el projecte i han destacat que serà “una eina fonamental per a la transformació dels barris”, que permetrà avançar “en equitat i igualtat” a la ciutat.
“Tots els barris de Lleida es mereixen el millor i aquest projecte té com a focus avançar en aquesta dimensió”, ha afirmat l’alcalde. “És un projecte estrella d’aquest mandat. És una visió nova de la participació de la ciutadania, però va més enllà, cap a la generació d'espais de confiança, de complicitat i de compromís per treballar pel barri i per la ciutat”, ha declarat Larrosa.
El paer en cap ha indicat que aquest projecte permetrà “una transformació dels consells de barri i de la seva dinàmica de treball, per passar del típic debat a posar-nos a treballar tots i totes per definir un pla de treball global, que sigui participat per tothom i on tothom tingui el seu encaix”.
Aquesta feina “d’interacció, debat i diàleg” dels diferents agents per avançar en la planificació anirà complementada amb la tasca dels connectors comunitaris, que seran els encarregats de fer d’enllaç entre el veïnat i els diferents departaments municipals per implementar les accions previstes. També es comptarà amb una oficina tècnica liderada pel regidor de barri i que comptarà amb diferents professionals especialistes.
“L’objectiu és integrar polítiques socials, comunitàries, urbanístiques i comercials per a la transformació integral”, ha resumit, per la seva part, Enjuanes, qui ha remarcat la importància d’afrontar els reptes des d’una perspectiva multidisciplinar. “Les polítiques amb una sola mirada no són efectives, necessitem que hi hagi diferents mirades”, ha apuntat.
Barris Vius, igual que el canvi de model dels consells de barris, és un projecte derivat del Pla d’Actuació Municipal (PAM).
Barris Vius
Barris Vius pretén impulsar una intervenció integral, que abordi tant la millora de l’entorn urbà com la potenciació del teixit social i econòmic, fomentant la participació ciutadana activa, la corresponsabilitat i la cohesió social.
El programa contempla, per una banda, l’enfortiment de les estructures participatives, especialment els Consells de Barri, per a construir una comunitat més forta i participativa. Per a fer-ho possible es crea la figura del Connector Comunitari als Barris, que s'encarregarà de coordinar oficina tècnica i dinamitzar el projecte.
De l’altra, es crearà una nova estructura d’organització i gestió, les Oficines Tècniques de Barris Vius, encarregades de vetllar per l’execució dels Plans d’Acció que s’establiran per a cada barri d’acord amb les aspiracions del veïnat. Estaran formades pel regidor de barri, el Connector Comunitari i altres perfils professionals especialistes que es considerin necessaris en cada cas.
Els Plans d’Acció seran específics per a cadascun dels barris i es preveuran entre 5 i 10 actuacions en funció de la dimensió dels projectes a realitzar. Per a la seva execució es comptarà amb el treball transversal dels diferents departaments municipals i s’establiran indicadors per a la seva avaluació.
L’estratègia s’articula en 5 eixos d’actuació essencials per fomentar un canvi positiu en cada barri:
-Agenda Urbana, Espai Públic i Sostenibilitat
-Agenda d’Innovació Social, Esport, Cultura i Educació
-Agenda de Promoció Econòmica, emprenedoria, ocupació i comerç
-Agenda de la Seguretat, el Civisme i la Convivència
-Agenda de Participació, Socialització, Cohesió Social i Promoció dels Valors
Es posarà un especial èmfasi en el foment de la participació veïnal i en l’impuls d’activitats que reforcin el sentiment de pertinença i millorin les dinàmiques socials, però el programa serà flexible i adaptable a les circumstàncies de cada barri.
Actualment, ja es disposa dels connectors comunitaris i s’està treballant internament en l’elaboració dels diferents plans d’acció. Aquesta feina es posarà en comú als Consells de Barri que celebraran els tallers participatius IMAGINEM per tal que totes les persones i entitats que en formen part puguin aportar la seva visió als Plans d’Acció, per detectar quines són les principals necessitats de cada barri, com s’han de prioritzar i la millor forma d’abordar-les.
Els tallers IMAGINEM es celebraran segons el següent calendari:
-20 de novembre: Consell de Barri 15- Clot
-3 de desembre: Consell de Barri 12- Mangraners
-18 de desembre: Consell de Barri 09- Mariola
-8 de gener: Consell de Barri 01- Centre Històric
L’objectiu és que el desplegament del programa Barris Vius pugui ser efectiu a partir del mes de gener de 2025. L’acció es materialitzarà amb la signatura del Pacte pels Barris Vius i en el futur es pot plantejar l’expansió del programa a altres àrees de la ciutat i la seva millora a partir de l’experiència adquirida.