Projecte de participació juvenil per idear la Lleida del futur a través de la intel·ligència artificial
L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa el projecte “La Veu dels joves en la era de la intel·ligència artificial (IA): Reptes i oportunitats”. L'objectiu és incentivar la reflexió sobre el futur de la ciutat entre la població jove, amb el suport que representa la IA.
La Paeria ha posat en marxa recentment el projecte “La Veu dels joves en la era de la intel·ligència artificial: Reptes i oportunitats”, una iniciativa que té per objectiu que els joves pensin com ha de ser la Lleida del futur i, amb el suport de la intel·ligència artificial, definir els reptes i oportunitats que es presenten per a la Lleida de l’any 2060.
El programa, que té una durada de 12 mesos, s’adreça a joves estudiants de la Universitat de Lleida, estudiants d’educació postobligatòria, estudiants de les escoles d’art, creatius i coworkers, estudiants de la Unitat d’Educació Compartida i joves vinculats al barri de la Mariola, entre altres.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del regidor d’Educació, Joventut i Ocupació, Xavi Blanco, el professor de la Universitat de Lleida, Ferran Lega, i el representant de l’entitat Prosec, Guillém Solé, ha presentat aquest matí aquesta iniciativa des de la Casa de Fusta Coworking ubicada al Centre Històric.
El paer en cap ha definit aquesta iniciativa “com un projecte molt estimulant per als joves de Lleida” i ha destacat, adreçant-se als diversos joves de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol que han assistit a l’acte de presentació d’aquesta iniciativa, que “teniu el poder de plantejar com voleu que sigui la ciutat en què viureu l’any 2026”. “Volem promoure espais de diàleg, reflexió i participació sobre com fluxos migratoris, accés a l’aigua, mobilitat, salut urbana, habitatge, seguretat, tecnologia, canvis demogràfics i canvis climàtics, entre altres temes d’interès”. “Es tracta d’un projecte que encaixa a la perfecció amb la voluntat de l’equip de govern de fer del Centre Històric el gran espai creatiu de la ciutat”, ha remarcat l’alcalde.
Per la seva banda, el responsable d’Educació i Joventut, Xavi Blanco, ha posat sobre la taula la importància d’aquestes activitats que “fomenten la reflexió sobre el nostre entorn més proper”. “Sense dubte, la Lleida d’avui en dia és diferent de la Lleida de l’any 2060, que afronta reptes climàtics, fluxos migratoris, canvis en la demografia i reptes tecnològics, entre altres”, ha remarcat el regidor.
Uns 400 joves de la ciutat participaran en les diverses activitats organitzades, que clouran en un Congrés de Joventut que tindrà lloc a finals de 2025 a la Llotja amb l’assistència d’un miler de joves. El regidor ha destacat, molt especialment, que “els resultats obtinguts de totes les activitats organitzades s’elevaran al Ple Municipal de l’Ajuntament de Lleida amb l’objectiu de traçar les línies a seguir per assolir la Lleida que volem”, ha conclòs Blanco.
El responsable de Prosec ha demanat que aquesta activitat pugui tenir “projecció futura i que els joves trobin un espai de debat i reflexió sobre els reptes i oportunitats amb què es trobarà Lleida els propers anys”. “És important crear espais de participació juvenil i capacitar els joves per a que generin impactes positius sobre el seu entorn, així com democratitzar la IA i facilitant el seu accés i comprensió a tots els joves”.
Finalment, el professor de la Universitat de Lleida, Ferran Lega, ha explicat que en aquests moments diversos grups d’alumnes de la universitat ja estan detectant espais que cal reformular per adequar-los a les necessitats futures de la ciutadania, especialment ubicats al Centre Històric. Una vegada estudiats aquests espais, i amb l’ajuda de diverses eines d’intel·ligència artificial, es podran repensar els espais i la que serà la Lleida del futur.
Ampli ventall d’activitats programades en el marc del projecte “La veu dels joves en la era de la intel·ligència artificial: Reptes i Oportunitats”
El projecte “La veu dels joves en la era de la intel·ligència artificial: Reptes i Oportunitats” engloba un ampli ventall d’activitats i tallers amb diferents grups de joves i de col·lectius juvenils, un programa d’actes que clourà amb un Congrés de Joventut on es definiran el llistat de reptes i oportunitats per a la Lleida del futur.
Les principals activitats organitzades en el marc d’aquesta projecte són:
- Disseny de mobiliari urbà inclusiu del futur amb IA per al barri del Centre Històric, on es debatrà sobresalut urbana, inclusió social, fluxos migratoris i interacció social en el futur.
- Construcció d’un element pel barri de la Mariola per a la transformació i innovació social utilitzant l’art i la IA com a eines, a càrrec dels artistes Juan David Galindo i Alex Brahim. Una activitat centrada en el debat sobre art i IA, salut urbana i interacció social.
- Creació d’imatges amb IA d’espais urbans del Centre Històric del futur, on es debatrà sobre clima, fluxos migratoris, vivenda, demografia, salut urbana i mobilitat.
- Xerrada i taller vinculada a la biennal del Centre d’Art la Panera sobre l’extractivisme digital. La biennal presentarà treballs d’artistes que posen el focus en processos d’extracció de recursos i en les seves conseqüències. Aquesta dinàmica no només es basa en l'extracció de recursos naturals (petroli, minerals, gas), sinó també humans (despossessió de territoris, apropiació dels sabers, segrest del dret a una vida digna) i digitals (mineria de dades, precarització del treball digital, fluxos financers il·lícits...). La xerrada i el taller amb eines IA aniran amb aquesta línia.
- Congrés de la Joventut, on és presentaran els resultats de les activitats anteriors i experts en smart cities, ciberseguretat, mobilitat autònoma, sostenibilitat i IA faran spitchs sobre les ciutats del futur. A la segona part del Congrés els joves es dividiran per debatre sobre: habitatge, mobilitat, salut urbana, economia i relacions humanes i definiran els reptes i oportunitats que se’ns presenten i possibles solucions. Aquests resultats és presentaran al següent Ple de l’Ajuntament de Lleida per elevar-ho als polítics i altres vies per fer-n'hi difusió.
La Unió Europea, en el marc del programa Erasmus+, ha concedit una subvenció de 42.900 euros a la Paeria per a realitzar aquesta iniciativa, impulsada per la Regidoria de Joventut, la Regidoria d’Educació, la Universitat de Lleida, el Centre d’Art La Panera i l’entitat Prosec.