La Paeria promou que la ciutadania pugui plantar flors i plantes als escocells
L’alcalde Fèlix Larrosa i l’entitat Escocells Lleida han presentat avui un protocol i guia que fixa el procediment i els criteris a seguir per a sembrar i regar, les espècies aptes i com fer-ne el manteniment
Les persones interessades en fer-se càrrec de la plantació i el seguiment de la flora d’un escocell poden sol·licitar-ho ja online i també presencialment
L’alcalde Fèlix Larrosa i l’entitat Escocells Lleida han presentat avui un protocol i guia que fixa el procediment i els criteris a seguir per a sembrar i regar, les espècies aptes i com fer-ne el manteniment
Les persones interessades en fer-se càrrec de la plantació i el seguiment de la flora d’un escocell poden sol·licitar-ho ja online i també presencialment
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha rebut avui als representants de l’entitat Escocells Lleida i junts han presentat el nou protocol que s’ha elaborat per a definir el procediment i els criteris a seguir per a la plantació o sembra de plantes als escocells dels arbres que hi ha als carrers de la ciutat.
Larrosa ha destacat que el nou protocol és fruit d’un compromís assumit pel govern municipal i del treball conjunt entre els voluntaris i voluntàries d’Escocells Lleida i els tècnics de la regidoria de Sostenibilitat, per a promoure “la biodiversitat i la naturalització de la ciutat, creant espais més saludables, sostenibles i bonics”.
“S’ha pensat en tot, és un bon quadern de ruta, que diu clarament que es pot fer i que no i fa recomanacions en funció d’on estigui l’escocell. Explica com preparar el sòl, com sembrar les llavors, fer el manteniment, com gestionar l’aigua i com fer la protecció i senyalització de l’escocell”, ha assenyalat el paer en cap, que també ha estat acompanyat per la regidora de Sostenibilitat, Begoña Iglesias, i per personal tècnic.
Ja està actiu un tràmit online perquè les persones o entitats interessades puguin presentar la sol·licitud per a fer-se càrrec d’un escocell. Un cop rebuda l’autorització es podrà recollir el material per a la protecció i senyalització de l’espai a la regidoria de Sostenibilitat.
“Qui fa el tràmit es responsabilitza i assumeix la cura i el manteniment d’aquell espai. Això és arribar a l'excel·lència en compromís i responsabilitat dels lleidatans i lleidatanes amb la seva ciutat”, ha afirmat l’alcalde. “Avui estic molt orgullós perquè tenim entitats com Escocells Lleida que contribueixen a la promoció dels valors de la ciutat, com el compromís, la convivència i el civisme, però que també fan d’agents de fiscalització i ens recorden el que hem d’anar fent”, ha afegit.
Per part de l’entitat, ha actuat com a portaveu Sergi Cardona, qui ha destacat que “estem molt contents i esperem que aquest protocol doni molta vida a la ciutat”. A més, ha assenyalat que són molt poques les ciutats que disposen d’un protocol com aquest “i ens enorgulleix moltíssim que la Paeria hagi sigut sensible a aquesta demanda ciutadana”. Aquesta entitat ja ha promogut la naturalització de 22 escocells d’arbres a la ciutat.
Guia per a la naturalització i plantació d’escocells de la ciutat
El nou protocol té en compte les directrius del Pla director de l’Arbrat de Lleida, que proposa el desenvolupament de vegetació espontània als escocells, com a refugi de la biodiversitat, tant de flora com de fauna, així com l a necessitat de fomentar la participació ciutadana.
Es planteja la nova gestió dels escocells en dos àmbits diferenciats. Per una banda, des de la regidoria de Sostenibilitat es promourà la naturalització d’aquests espais, amb flora autòctona de creixement espontani o afavorida per sembres o plantacions. D’aquesta manera, es vol generar espais refugi per a fauna com insectes i la producció de petits fruits pels ocells.
De l’altra, es compta amb les accions d’enjardinament d’escocells impulsades per la iniciativa ciutadana, amb plantes aromàtiques i d’altres amb floració acolorida
Per a fer-ho possible s’estableixen les directrius i criteris bàsics a seguir. Caldrà fer una petició per escrit, que serà revisada pels tècnics, indicant els escocells més adients per fer les plantacions.
Els criteris de selecció dels escocells tindran en compte la seguretat del trànsit i la separació respecte les zones de càrrega i descàrrega i les illes de contenidors; garantir la mobilitat dels vianants i serveis; el respecte per la senyalització i evitar interferències amb el mobiliari urbà; l’exposició al sol segons l’orientació del carrer i l’altura dels edificis; i l’espai disponible, que haurà de mantenir una proporció entre la mida de l’escocell, les plantes i l’arbre, sense envair la vorera.
Es triaran plantes que no siguin perjudicials per a l’arbre o les persones i d’origen controlat, per evitar que propaguin plagues. No es podran plantar arbres, plantes amb punxes, d’espècies invasores, enfiladisses o d’altres que siguin hortícoles o comestibles.
El protocol inclou un llistat de plantes recomanables, que puguin suportar el clima extrem de Lleida, que tolerin sòls pobres i manca de reg en determinats períodes.
També es defineixen els procediments adequats de preparació del sòl, plantació o sembra de llavors, el reg i altres tasques de manteniment i millora com la neteja, l’esporga, el pinçament o la replantació, que aniran a càrrec dels sol·licitants de la iniciativa. A més, es fixaran els elements de senyalització i protecció dels escocells plantats, que hauran de ser de fàcil retirada i no envair la via pública. Un cop rebuda l’autorització, caldrà anar a recollir el material per a fer aquest tancament i senyalització.