La Paeria treballa en un sistema de supervisió i validació dels empadronaments a la ciutat
El nou protocol regula el procés d’empadronament al municipi de residents que no disposin de domicili o que es trobin en situació d’ocupació irregular a la ciutat. L'alcalde Larrosa ha afirmat que “tenim l’obligació de supervisar i verificar que les persones que s’empadronin a Lleida visquin, de manera efectiva, a la ciutat”. Un nou decret donarà audiència al propietari abans de procedir, de forma automàtica, a l’empadronament de persones en una propietat.
L’Ajuntament de Lleida ultima els tràmits per posar en marxa el nou protocol de funcionament que regula el procés d’empadronament al municipi de residents que no disposin de domicili o que es trobin en situació d’ocupació irregular a la ciutat. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de Bon Govern, Carme Valls, i de la responsable de l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC), Olga Nolasco, ha visitat avui les dependències de l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana amb motiu de l’aplicació del nou decret d’empadronament que, en paraules del paer en cap, “pretén resoldre un dels temes que més inquietuds ha generat darrerament entre la ciutadania, que és l’empadronament automàtic d’okupes a l’immoble on fossin i sense comptar amb els propietaris”.
Un dels punts importants del nou protocol assenyala l’obligatorietat d’efectuar un tràmit d’audiència al propietari de l’habitatge on es vol empadronar una altra persona. “Donem audiència a la propietat abans de procedir, de manera automàtica, a l’empadronament”, ha subratllat l’alcalde. Es tracta, en paraules del paer en cap, “d’una dinàmica de control perquè, com a mínim, el propietari d’un habitatge sigui coneixedor de les persones que vulguin empadronar-se a la seva propietat”.
Per tant, quan un okupa es vulgui empadronar sense cap títol jurídic, la Paeria informarà abans al titular del pis perquè conegui la situació i pugui presentar al·legacions i exercir els seus drets de propietat.
El nou protocol, aprovat mitjançant decret d’alcaldia, deixa sense efecte el decret anterior sobre la mateixa matèria, aprovat el 8 de febrer de l’any 2021.
La Paeria treballa en un sistema de supervisió i validació dels empadronaments
Fèlix Larrosa també ha destacat que, en una segona fase, es posarà en marxa un sistema de supervisió per validar que els empadronaments siguin realment efectius i verídics.
“És necessari implementar aquestes modificacions perquè, des de l’aplicació del darrer decret d’empadronament, s’ha produït un increment substancial de les persones empadronades a Lleida. “Tenim l’obligació de supervisar i verificar que, les persones que s’empadronin a Lleida visquin, de manera efectiva, a la ciutat”.
La Paeria avança en la digitalització de l’administració pública
Finalment, el paer en cap també ha explicat que “estem estudiant i analitzant de quina manera podem avançar en la digitalització de l’administració pública i descentralitzar la presencialitat de l’oficina de OMAC a través dels centres cívics que hi ha distribuïts per tota la ciutat”.