Pilar Bosh i Roser Sanjuan, al mig de la imatge, amb la resta de l'equip de la Panera.

La Panera presenta la programació artística de 2025, liderada per l’equip del centre d’art contemporani

Roser Sanjuan, assumeix la direcció en funcions, acompanyada de la resta de la plantilla de la Panera

La programació contempla dos blocs expositius, un dedicat a la destrucció i un altre, a l’aire, la impossibilitat del silenci, el color i el blanc

En destaca la primera exposició amb una intel·ligència artificial com a comissària, a partir de l’octubre

Roser Sanjuan, assumeix la direcció en funcions, acompanyada de la resta de la plantilla de la Panera

La programació contempla dos blocs expositius, un dedicat a la destrucció i un altre, a l’aire, la impossibilitat del silenci, el color i el blanc

En destaca la primera exposició amb una intel·ligència artificial com a comissària, a partir de l’octubre

El Centre d’Art la Panera ha presentat avui la programació que acollirà a partir del mes de juny, del qual en destaca que ha estat planificat per l’equip del centre, liderat per la responsable de Programes Públics, Roser Sanjuan, que assumeix la direcció en funcions. Sanjuan i la regidora de Cultura, Pilar Bosch, han explicat la programació i els objectius de la nova etapa a la Panera.

Bosch ha assegurat sentir-se “molt orgullosa” de la Panera i ha afirmat que “posa Lleida al mapa de Catalunya, Espanya i més enllà”. La responsable de Cultura ha mostrat el seu suport i confiança a la nova directora en funcions i a l’equip, del que ha destacat la llarga trajectòria, consolidació, professionalitat i especialització.

Sanjuan ha afirmat assumir el càrrec que desenvoluparà en el període d’impàs entre direccions “amb molta il·lusió” i ha recordat la feina de direccions anteriors per situar la Panera com un “referent” de les Arts Visuals a Catalunya i l’Estat Espanyol. Així, ha destacat que tot l’equip treballarà per continuar mantenint “l’excel·lència artística que defineix l’essència de la Panera.”  També ha valorat els projectes i col·laboracions que s’estan fent amb finançament extern i que els permet treballar amb els millors centres i promotors d’art contemporani.

Entre els objectius de la nova direcció hi ha mantenir la col·laboració i coordinació amb la Xarxa Centres d’Arts Visuals Territorials i amb el Museu d’Art Morera. Modern i Contemporani i dur a terme negociacions per impulsar coproduccions amb museus i centres d’art contemporani de l’Estat Espanyol i del context internacional. Així mateix, es vol potenciar en la programació l’expertesa de l’equip tècnic de La Panera, amb dos dècades de professió.

Pel que fa a l’equip de La Panera, en destaca que és estable i altament especialitzat en les diferents línies de treball (Coordinació, Educació, Programes Públics i Centre de Documentació), que han esdevingut una carrera de fons perquè el Centre d'Art la Panera sigui una plataforma al servei de les arts visuals, de qualitat i experimentació. L’equip està format per Antoni Jové (Coordinació d’exposicions), Anna Roigé (Documentació), Helena Ayuso (Educació), Miquel Palomes i Joana Castillo (Col·laboració), Carlos Mecerreyes (Manteniment) i Art & Memorabilia i Txus Montejano (Muntatge). 

Programació 2025

La programació es divideix en dos blocs expositius. El primer, de juny a octubre 2025, té com a fil conductor la Destrucció/Reset.

S’hi podrà veure una exposició de l’artista de trajectòria internacional Karlos Gil pensada especialment per a l’Espai 0, Need for Speed, que reflexiona sobre el model econòmic de l’agricultura. Gil explora les idees de la natura i la seva transformació a través de la geologia profunda per explorar l'"alteritat" del món que ens envolta. La seva pràctica examina les maneres complexes i sovint contradictòries en què els éssers humans es relacionen amb el món natural, superposant les seves obres d'art amb històries xifrades de ciència ficció, ocultisme, cultura subterrània, nihilisme, mitologia i evolució industrial i biològica.

A l’Espai 1, hi exposarà el lleidatà Joan Pallé, que torna a la Panera després d’haver participat en formacions i de la Beca Art i Natura, en una mostra individual, arribant a una trajectòria considerable després del seu pas per Suïssa.

Al Centre de Documentació hi haurà l’Editorial Brillo, a cura d’Anna Roigé, mentre que la Minipanera acollirà una mostra de dibuix, humor i color de Miguel Bustos, a cura de l’il·lustradora Elisa Munsó. A l’Espai Transversal es podrà veure el resultat del projecte “Als marges”, que ha treballat Gemma París amb usuàries del CAP Bordeta-Mangraners, al voltant de les soledats, en el marc del projecte comunitari “Eixart, Art i Salut”. El tipògraf en residència durant tot el 2025 serà Miquel Vila, que ja s’ha estrenat aquest febrer.

Pel que fa a activitats paral·leles, la Panera comptarà amb Irene Visa, Lluc Mayol i Violeta Ospina, Carlos Monleón i Asunción Molinos, i Alex Gifreu.

D’altra banda, el segon bloc expositiu tindrà lloc d’octubre de 2025 a gener de 2026 i el fil conductor serà l’aire, la impossibilitat del silenci, el color i el blanc.

Entre les activitats programades destaca la primera exposició amb una intel·ligència artificial com a comissari, amb l’objectiu de reflexionar sobre l’ús d’aquesta tecnologia en el món de l’art. Es tracta d’una exposició de Pep Vidal, Ambosta, feta expressament per a l’Espai 0, a cura de Chatgpt. Ambosta, a mig camí de la ciència i l’art, investiga la relació entre la precisió, el canvi climàtic i els sistemes en equilibri fràgil, explorant la idea de suspensió temporal i la presència del buit com a elements estructurals de la realitat. El comissariat s’ha desenvolupat per OpenAI, que treballa en col·laboració amb l'artista per estructurar narratives expositives i potenciar processos creatius.

A l’Espai 1 s’exposarà Mic Check de Laura Llaneli, amb Rosa Lleó com a comissària. Pel que fa al Centre de documentació, es podrà conèixer l’obra d’Isabel Banal i Bea Espejo, Carta Blanca. L’espai de la Minipanera serà per a l’artista argentina Ad Minoliti i el seu art feminista, a cura de Jordi Antas, en el marc del nou Camp Expandit. Triennal d’art públic de Lleida. Camp Expandit es presenta com un espai de comunicació entre ciutadania, patrimoni, urbanisme i paisatge a partir de la creació contemporània, l'espai públic, les arts visuals I l’arquitectura. Per últim, a l’Espai Transversal hi haurà Josune Urruita, a cura de Marc Charles, i Miquel Vila continuarà com a tipògraf en residència.

La programació es pot consultar a la pàgina web de La Panera.

Col·laboració amb esdeveniments culturals 

A més, el Centre d’art la Panera continua organitzant activitats paral·leles a les exposicions, així com col·laborant amb esdeveniments culturals organitzats per la Regidoria de Cultura o que tenen lloc a la ciutat, com la recent edició de l’Animac i l’exposició d’Isaak King. 

En aquest marc, al maig hi haurà una programació d’espectacle en les sales expositives a càrrec de Arnau Obiols amb motiu de Fira de les titelles, i un concert i activitats exclusives per la Nit dels museus, amb Genís Bagés.

A l’estiu, en el marc de l’Estiu en Viu, es tornarà a programar el cicle documentals a la fresca, a cura d’Antoni Jové, i tallers adreçats a famílies, a cura d’Helena Ayuso. Al setembre es tornarà a programar activitats dins l’Obert del Centre Històric de Lleida, mentre que a l’octubre s’iniciarà una col·laboració amb el festival de còmic Patac, amb Josune Urrutia. També es treballa per col·laborar, de cara a l’inici de 2026, amb la celebració del 150 aniversari del naixement de Ricard Viñes.