El Ple de la Paeria aprova la pròrroga del contracte de neteja i gestió de residus, acompanyada de millores del servei
L'Ajuntament de Lleida ha aprovat en el ple d’aquest febrer la pròrroga del contracte de la gestió del servei municipal de neteja viària i de recollida i transports de les diverses fraccions dels residus urbans i altres serveis complementaris de la ciutat (votació: 15 vots a favor, 5 abstencions i 6 en contra).
El Ple de la Paeria d’aquest mes de febrer ha aprovat la pròrroga del contracte de la gestió del servei municipal de neteja viària i de recollida i transports de les diverses fraccions dels residus urbans i altres serveis complementaris de la ciutat (votació: 15 vots a favor, 5 abstencions i 6 en contra). La pròrroga del contracte de l’empresa concessionària Inet és de 18 mesos, fins que s’enllesteixi el nou concurs. La tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana i d’Espai Agrari, Begoña Iglesias, ha explicat que va acompanyada de millores del servei, com el reforç de la neteja als carrers, més bandejos d’aigua i més intensitat a les àrees de contenidors i que es recuperarà la recollida de cartró comercial. Iglesias ha assegurat que la campanya de neteja als barris va funcionar i que es recuperarà per avançar cap a una ciutat més neta i on també cal incrementar l’actuació inspectora i sancionadora. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha corroborat el que ha manifestat Iglesias, en tant que el Barri a Barri ha funcionat i que el porta a porta s’ha d’aplicar a l’àmbit urbà d’una manera més adequada, veient el resultat a Balàfia i Pardinyes.
El cap de l’oposició i regidor del Partit Popular, Xavier Palau, ha apuntat que, a més de reforçar la neteja, cal reformar les ordenances de civisme perquè considera que és difícil abordar el problema de la neteja sense aplicar mesures seguretat i civisme. També ha dit que cal un major control del treball que fan les empreses concessionàries dels serveis municipals.
Del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, el regidor Juanjo Falcó, s’ha mostrat contrari a la pròrroga perquè en els 18 mesos que s’allarga, es continuarà presentant el servei en les mateixes condicions que no són satisfactòries. És a dir, segons ha dit, es prorroga sense cap millora i als pressupostos aprovats d’enguany tampoc s’inclou cap partida destinada a la neteja.
La portaveu de Junts per Catalunya Lleida – Compromís Municipal, Violant Cervera, ha valorat que s’hagi ajustat la pròrroga a 18 mesos (i no 24) i que s’intenti revertir el porta a porta a Balàfia i Pardinyes i anar ajustant-lo a Ciutat Jardí i Montcada, donats els resultats. Ha afegit que esperen ser part activa en el nou contracte perquè es vegin realment les millores.
Pel que fa al Comú de Lleida, la regidora Laura Bergés, ha assenyalat que és un servei que no funciona que la pròrroga s’hauria d’acompanyar d’un pla de millores. Segons Bergés, per fer-ho així, s’hauria pogut fer amb pròrroga forçosa perquè l’estalvi de diners que hi pugui haver no se sap com s’utilitzaran. Alhora, ha comentat que cal més pedagogia amb la recollida selectiva.
Gestió de la Ciutat
El ple ha aprovat per unanimitat quatre dels expedients que han passat relacionats amb la comissió informativa de Gestió de la Ciutat:
-Es tracta de la cessió gratuïta a favor la Paeria de dues finques: una situada al c/ Albi, 22-24 de Lleida, i l’altra al c/ Valls, 9 cantonada carrer Vendrell, 9 de Lleida, efectuades per Soluciones Viviendas Magraners 88, SL,i amb reserva d’un dret de superfície.
-De l’acord de la Comissió Bilateral per la promoció de 60 habitatges de protecció oficial energèticament eficients en dues actuacions, destinades a lloguer social, amb la col·laboració de l’àmbit privat i vinculades al Pla de Recuperació, transformació i Resiliència de l’Estat (PRTR), finançat pels fons europeus #NextGenerationEU a Catalunya. I, finalment,
-De la modificació del contracte de gestió del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers a Lleida, adjudicat a l’empresa Autobusos de Lleida.
També ha tirat endavant, amb 20 vots favorables i 5 en contra, donar de baixa la Peria en l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP).
Mocions presentades pels grups municipals
S’ha rebutjat la moció presentada per VOX, per denunciar les catastròfiques conseqüències que ha tingut el Pacto Verde Europeo per als interessos nacionals, i en defensa del sector primari espanyol. El regidor Josep Roca ha defensat les reivindicacions del sector, però considera que cal corregir els desequilibris del mercat i que aquest Pacte oblida les necessitats dels afectats i els perjudica. El document no ha prosperat (votació dels punts 1 a 3 : 2 vots a favor i 24 vots en contra / punts 4 i 5: 7 vots a favor i 19 en contra) donat que els partits que han votat en contra consideren que precisament el pacte aplica mesures per garantir la vida al camp.
Tots els grups municipals amb representació a la Paeria excepte VOX han presentat una moció en suport a la pagesia. PSC-Units-CP, PP, ERC-AM, JxCat Lleida i el Comú de Lleida han remarcat la funció essencial del sector, la seva funció econòmica, social i mediambiental en la gestió i custodia del territori. En el marc de les competències municipals, la Paeria s’ha compromès, entre altres, a col·laborar amb la Generalitat per simplificar la burocràcia administrativa i a promoure la singularitat de l’Horta de Lleida i els seus productes. (més informació)
Amb 21 vots favorables i 5 abstencions, ha obtingut llum verda la moció declarativa presentada pel PP “Pla per revitalitzar el barri de La Mariola”. Exposada per la regidora Anna Florista, ha quedat palès la necessitat de destinar-hi recursos per incentivar de manera integral aquesta zona de la ciutat en tots els àmbits, urbanístic, comercial, social, cultural i comunitari. L’alcalde s’ha referit a la iniciativa “Barris Vius”, prioritària en les polítiques de l’equip de govern, en què s’inclou La Mariola per aconseguir aquesta transformació del barri.
ERC-AM ha portat al ple la moció per a l’impuls de les polítiques feministes a la ciutat de Lleida, que s’ha presentat conjuntament amb PSC-Units-CP, JxCat Lleida i el Comú de Lleida. La votació, que ha prosperat, s’ha fet per punts. S’han fet evidents les desigualtats de gènere i que cal treballar per una Lleida feminista. Algunes de les accions que s’han concretat són consolidar el Casal de la Dona com a espai inclusiu, obert, accessible i atractiu per a totes les dones; garantir la visibilització de l’esport femení a la ciutat, treballar la perspectiva de gènere en l’educació i estudiar la creació d’una unitat d’atenció integra a les dones i famílies víctimes de violència masclista i ampliar els recursos residencials.
La darrera moció, presentada per PSC-Units-CP en favor de l’habitatge a Lleida també s’ha aprovat en la seva integrat, tot i votar-se per punts. El document exposat per la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha apuntat aspectes com la manca d’oferta d’habitatge, un mercat immobiliari tensionat o la necessitat de col·laborar entre administracions. Els acords aprovats demanen instar la Generalitat perquè modifiqui la zona geogràfica de Lleida (de B a A) a efectes d’aplicació de la normativa d’habitatges de protecció oficial i perquè faci fins a 400 habitatges de protecció oficial d’acord amb l’oferiment de sòl municipal de la Paeria. Entre altres, també insta la Generalitat i el govern de l’Estat a implicar-se en projecte de regeneració urbana del Centre Històric i La Mariola.
Altres punts del Ple Municipal
L’ordre del dia del Ple municipal ha inclòs donar compte del canvi de portaveu del grup municipal PP a la Paeria amb la regidora Anna Florista com a portaveu i M. Antònia Maller de portaveu adjunt. S’ha aprovat el nomenament de la regidora Pilar Bosch com a representant de la Paeria a EDULLESA, societat anònima Estación Aduanera Lleidatanana SA (per 24 vots a favor i 2 abstencions) i també la designació de la tinenta d’alcalde Carme Valls com a representant de la Paeria al Patronat de la Fundació Privada Joan Oró (per 24 vots a favor i 2 abstencions).
Igualment, s’incorporen com a nous membres de la Comissió Especial d’Ètica i Bon Govern Gemma Filella Guiu i Joan Ramon Saura Aranda, de l’àmbit de l’educació, i Jordi Albareda Cañadell, advocat. I ho fan per cobrir les vacants que deixen Anna Sàez, Fidel Molina i Josep Giralt. El canvi ha obtingut 19 vots favorables i 7 abstencions.
També s’ha donat compte de la modificació del Pla de Mesures Antifrau de la Paeria, així com dels informes de la Sindicatura de Comptes de Catalunya 29/2023 del compte general de les Corporacions Locals exercici 2021 i el 25/2023 de la tramesa d’informació relativa a l’exercici de control intern de les corporacions locals 2029-2021.
Finalment, en la sessió plenària d’avui s’ha acordat per unanimitat que el Ple ordinari del mes de març tingui lloc el divendres 22 de març.
L’alcalde ha condemnat, en nom de la Corporació Municipal, el feminicidi d’aquest dijous Olot, amb una dona de 37 anys que ha estat víctima de la violència masclista, i també ha traslladat a l’Ajuntament de València i a la seva ciutadania el condol i tot el suport en aquests moments tan complicats per l’incendi ocorregut en un edifici al barri del Campanar, que ha causat 4 morts i diverses persones desaparegudes i ferides.
Al principi, l’alcalde ha saludat l’alumnat dels instituts Manuel de Montsuar i del Joan Oró de Lleida, que avui han assistit al ple.
Junta General de l’EMAU
Abans d’iniciar el Ple del mes de febrer, ha tingut lloc la Junta General de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana, s’ha aprovat l’acta de la sessió i s’ha nomenat Josep Maria Serveto Figueras en substitució de Jordi Guiu Domingo al consell d’administració d’aquest ens, amb 25 vots a favor i 2 abstencions.
Per tornar a veure el Ple de la Paeria – febrer: https://youtube.com/live/y_qsGRkFP6M?feature=share