Acte del pregó, que enguany ha anat a càrrec de la reconeguda cuinera Carme Ruscalleda..

La reconeguda cuinera Carme Ruscalleda assegura que “la pagesia és vida”

La pregonera de la Festivitat de Sant Antoni Abat d’enguany ha posat en valor l’originalitat i la singularitat de la gastronomia catalana, ha apuntat alguns reptes del sector agroalimentari i ha reclamat més atenció en el coneixement del valor dels aliments, alhora que ha assegurat que “som un país desitjat, també per la cuina”, que no seria possible sense el món pagès

L’alcalde Larrosa ha assenyalat que “Lleida té un paisatge que inspira la seva cuina” i ha reiterat la importància de l’Horta, com a centre de producció i paisatge agroalimentari, “que és tradició, innovació, sostenibilitat i resistència”

La pregonera de la Festivitat de Sant Antoni Abat d’enguany ha posat en valor l’originalitat i la singularitat de la gastronomia catalana, ha apuntat alguns reptes del sector agroalimentari i ha reclamat més atenció en el coneixement del valor dels aliments, alhora que ha assegurat que “som un país desitjat, també per la cuina”, que no seria possible sense el món pagès

L’alcalde Larrosa ha assenyalat que “Lleida té un paisatge que inspira la seva cuina” i ha reiterat la importància de l’Horta, com a centre de producció i paisatge agroalimentari, “que és tradició, innovació, sostenibilitat i resistència”

La reconeguda cuinera Carme Ruscalleda, i primera xef catalana que ha aconseguit les tres estrelles Michelin, ha estat la pregonera de la festivitat de Sant Antoni Abat 2025 a Lleida. Ruscalleda ha estat contundent a l’hora d’afirmar que “la pagesia és vida” i s’ha mostrat emocionada de ser a Lleida, on ha fet valdre el món pagès davant la societat moderna. Ruscalleda ha recordat els seus orígens familiars agraris i com sempre ha mantingut aquest vincle amb la terra.

Aquest 2025 que Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, Ruscalleda ha assegurat que el gran objectiu és posar en valor el treball del pagès i la producció de qualitat que es fa al territori, sent hereus “d’un receptari excepcional i saludable, inspirat en la temporalitat de cada producte”. “Som un país desitjat”, ha dit, i ha numerat diversos motius com el clima, l’arquitectura, l’art... i “també per la cuina”. Per això, considera que no es pot perdre aquesta herència cultural i culinària i que cal preservar canals de coneixement, amb la formació i incident als centres educatius en el valor dels aliments i la nutrició.

Segons la pregonera, “al món pagès, tothom hi suma” i és un sector que valora la dona, “que és pal de paller”. Ha apuntat alguns dels reptes al sector agroalimentari i ha afegit que “qualsevol temps passat va ser pitjor”, referint-se a l’evolució del sector i a la incorporació de millores tecnològiques.

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha agraït les paraules de la pregonera, on ha fet gala de la seva passió per la cuina i la gastronomia. L’alcalde ha assenyalat que “Lleida té un paisatge que inspira la seva cuina” i que advoca per la tradició, la gastronomia de proximitat, pel quilòmetre zero, així com per la fusió i la innovació. “La gastronomia d’un país és paisatge”, ha continuat dient, i en el cas de Catalunya i particularment de Lleida també és indústria, amb un 20% del PIB català. 

Per a Larrosa, aquest 2025 “tenim per davant l’oportunitat que representa el fet que Catalunya sigui la Regió Mundial de la Gastronomia”, la primera regió europea que rep aquesta distinció i que igualment és una gran oportunitat per parlar dels territoris saludables. En aquest sentit, ha explicat que l’equip de govern ja s’han posat a treballar perquè “volem donar a Lleida una projecció màxima”.

En el seu parlament, l’alcalde ha subratllat la importància de l’Horta, com a centre de producció i paisatge agroalimentari, que combina “la tradició, la innovació, la sostenibilitat i la resistència”. En aquest sentit, ha explicat que unes 6.000 persones viuen i/o treballen en aquest espai natural i agrari, de 20.000 hectàrees.

L’alcalde ha acabat amb una reflexió i unes paraules, dient que en Yuhishimo Yama va dir que la cuina de Ruscalleda el feia sentir com si l’abracessin amorosament. “Carme, gràcies per totes les abraçades amoroses que has donat a través del teu art culinari per tot el que has construït per la gastronomia i pel nostre país”.

En aquest marc, la tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana i Espai Agrari, Begoña Iglesias, ha ressaltat els valors de l’Horta, que forma part de la identitat dels lleidatans i lleidatanes i que cal projectar-la i preservar-ne l’essència. Com Ruscalleda, s’ha referit al paper de les dones, fonamentals per a la pervivència de l’Horta.

Al seu torn, el president de l’Associació Cultura i Recreativa “Els Pagesos”, Marc Vives, ha remarcat que les dificultats amb què treballa el sector agrícola i que cal estimar la terra i els seus productes, alhora que ha destacat el que la festivitat dels Tres Tombs significa per Lleida.

Diversos regidors i regidores de la Corporació Municipal han assistit al pregó, que s’ha fet al Saló de Sessions, davant un nombrós públic. Amb aquest acte, es dona per iniciat el programa festiu.

Abans de començar el pregó, Carme Ruscalleda ha signat en el Llibre Blanc de l’Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos, que és l’organitzadora dels actes entorn d’aquesta festivitat.

Programa de la 84a edició de la Festivitat de Sant Antoni Abat

La Festa dels Tres Tombs s’ha iniciat aquest dissabte i s’allarga fins al dissabte que ve, dia 18, quan tindrà lloc la benedicció de carrosses, carros i cavalleries, la desfilada fins a la Creu dels Tres Tombs i el lliurament dels premis Horta de Lleida, a la Llotja. Clicar aquí per consultar el programa d’activitats