La regidora de Salut Pública, Persones grans i Consum, Anna Miranda, ha presidit la reunió de la Taula Intersectorial d’estils de vida saludable en població infantojuvenil a Lleida.

La salut mental en la població infantojuvenil, eix prioritari d’actuació en aquest curs escolar

Aquest dimarts, la regidora de Salut Pública, Persones grans i Consum, Anna Miranda, ha presidit la reunió de la Taula Intersectorial d’estils de vida saludable vinculada a l’adhesió de l’Ajuntament de Lleida a l’Estratègia de promoció de salut en l’àmbit estatal

Aquest dimarts, la regidora de Salut Pública, Persones grans i Consum, Anna Miranda, ha presidit la reunió de la Taula Intersectorial d’estils de vida saludable vinculada a l’adhesió de l’Ajuntament de Lleida a l’Estratègia de promoció de salut en l’àmbit estatal

La regidora de Salut Pública, Persones grans i Consum, Anna Miranda, ha presidit la reunió de la Taula Intersectorial d’estils de vida saludable en població infantojuvenil a Lleida, un òrgan de consulta, assessorament i participació de les diferents administracions, entitats públiques i privades i agents comunitaris que treballen en l’àmbit de la promoció de la salut i la prevenció a la ciutat de Lleida.

Durant la reunió s’han presentat les dades de l’Observatori Joves Salut i Benestar en matèria de salut mental obtingudes l’any 2022 amb la col·laboració de Planet Youth i el tractament de dades posterior que ha realitzat per la Càtedra DOTS de la Universitat de Lleida. També s’ha explicat tot el treball que s’ha dut a terme en la promoció de la salut i la prevenció dins àmbit comunitari en el darrer any, i s’han establert les línies prioritàries d’actuació per al proper curs escolar entre totes les persones participants a la taula.

L’objectiu es poder identificar les necessitats actuals entre el col·lectiu d’infants, adolescents i poder generar accions de manera col·laborativa i coordinada amb tots i totes les agents del territori que treballen en aquest mateix àmbit.

La salut mental serà un dels eixos principals d’aquestes accions per tal de poder donar resposta a situacions importants que es detecten tant, a través de les dades, com dels diferents recursos i serveis que atenen i acompanyen a joves. Situacions com malestar emocional, assetjament, conflictes violents, etc., poden derivar en problemàtiques greus com aïllament, autolesions o idees de suïcidi, entre altres. Per aquest motiu, la suma d’esforços a través de la xarxa de serveis de la ciutat serà clau per poder-hi donar resposta, primer des de la prevenció, i després en espais de tractament, si és necessari.

Aquesta taula s’engloba dins la implementació de l’Estratègia de promoció de la salut que va aprovar l’Ajuntament de Lleida l’any 2017 i que està adherida a la Estrategia de promoción de la salud d’àmbit estatal que impulsa el Ministerio de Salud y la Federación Española de municipios y provincias, a través de la Red Española de Ciudades Saludables.

Aquest espai participatiu pretén integrar i coordinar esforços per potenciar entorns saludables i segurs per a la població en general, però especialment per al col·lectiu d’infants, adolescents i joves i, sobretot, des d’una perspectiva d’equitat perquè tothom pugui tenir les mateixes oportunitats per assolir un bon estat de salut.