La Seu Vella acull la gala de lliurament dels Premis Literaris 2024 que enguany ha homenatjat el seu impulsor, Jaume Magre
Pere Bosch ha guanyat la 41a edició del premi d’assaig Josep Vallverdú amb l’obra “El soldat lleial. Enric Pérez Farràs, de cap de les esquadres de Francesc Macià a assessor militar de Buenaventura Durruti” i Carles M. Sanuy, el 29è Premi de poesia Màrius Torres amb el poemari “Les despulles”
Larrosa: “L’esperit del primer regidor de Cultura de la Paeria democràtica ens inspira de nou gràcies a tot el que hem recordat i hem descobert sobre aquest home excepcional, clarivident i conciliador”
L’any 2025 es recuperaran les Converses a la Seu Vella i l’alcalde ha anunciat que se celebrarà el 150 aniversari del naixement de Ricard Viñes
Pere Bosch ha guanyat la 41a edició del premi d’assaig Josep Vallverdú amb l’obra “El soldat lleial. Enric Pérez Farràs, de cap de les esquadres de Francesc Macià a assessor militar de Buenaventura Durruti” i Carles M. Sanuy, el 29è Premi de poesia Màrius Torres amb el poemari “Les despulles”
Larrosa: “L’esperit del primer regidor de Cultura de la Paeria democràtica ens inspira de nou gràcies a tot el que hem recordat i hem descobert sobre aquest home excepcional, clarivident i conciliador”
L’any 2025 es recuperaran les Converses a la Seu Vella i l’alcalde ha anunciat que se celebrarà el 150 aniversari del naixement de Ricard Viñes
La nau central de la Seu Vella ha acollit aquesta tarda el lliurament dels Premis Literaris 2024: el 41è Premi d’assaig Josep Vallverdú i el 29è Premi de poesia Màrius Torres, que enguany s’han endut el periodista de Banyoles Pere Bosch i el poeta i periodista de Balaguer Carles M. Sanuy, respectivament. Bosch ha guanyat el Josep Vallverdú amb l’assaig històric El soldat lleial. Enric Pérez Farràs, de cap de les esquadres de Francesc Macià a assessor militar de Buenaventura Durruti i el Màrius Torres ha estat pel poemari Les despulles de Sanuy.
L’obra guanyadora del Màrius Torres dona a conèixer la història d’Enric Pérez Farràs, un soldat de Lleida que va ser un “personatge molt rellevant” al voltant dels anys 30 i la República. El poemari de Carles M. Sanuy és un únic poema estructurat en estròfiques que constata el pas del temps i tracta temes transcendentals com la solitud, els valors, la mort i la immediatesa, en paraules de Josep Borrell, secretari del jurat del 29è Premi de poesia Màrius Torres.
La Gala de lliurament dels Premis Literaris 2024, que coorganitzen l’Ajuntament de Lleida i la Diputació, ha constituït un homenatge i reconeixement a qui fou l’impulsor de la gènesi dels premis, el Premi d’Assaig Josep Vallverdú, el primer regidor de Cultura a Lleida de la democràcia, Jaume Magre.
En la seva intervenció, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha recordat que durant aquest any, dedicat al centenari del naixement de Magre, s’ha pogut constatar la seva empremta permanent en la cultura de la ciutat: “L’esperit del primer regidor de Cultura de la Paeria democràtica ens inspira de nou gràcies a tot el que hem recordat i hem descobert sobre aquest home excepcional, clarivident i conciliador”, ha dit Larrosa. Una petjada, la de Jaume Magre, que també ha estat reconeguda per l’ambaixador d’Espanya a França, el lleidatà Victorio Redondo, que tot i no poder ser present a la gala, ha volgut transmetre, per mitjà de l’alcalde de Lleida, la vàlua del treball realitzat per Magre com a impulsor de la cultura francesa a la ciutat i de valors democràtics. Redondo fou amic personal i alumne de Magre.
Larrosa ha recordat que l’any Magre culminarà recuperant, l’any 2025, les Converses a la Seu Vella: “Celebrarem unes noves trobades participatives que han de marcar un reinici, un punt d’inflexió, un moment per repensar-nos, revisar-nos, agafar embranzida i tirar endavant amb forces renovades”. El paer en cap també ha avançat que l’any 2025 es commemoraran els 150 anys del naixement de l’insigne pianista Ricard Viñes.
L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció amb un record per a les víctimes de la DANA de València citant uns versos de la Cançó de la Lluna de Vicenç Andrés Estellés, que comparteix centenari de naixement amb Magre: “Pense en un món on els homes es miraran cara a cara: cada paraula que diguen serà més que una paraula”.
Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha ressaltat l’esforç literari que es fa des de Lleida, i s’hi ha referit com un “puntal bàsic de reforç de la literatura catalana que no volem ni podem renunciar”. El president també ha fet referència a la cultura exposada a les inclemències, com en el cas de la DANA a València, que ha malmès una tercera part del sector del llibre valencià. Per últim, ha refermat el sentit de compromís de la Diputació i la Paeria “que ens empeny, més que mai, a fomentar una política cultural i editorial de qualitat”. “Perquè la literatura no és un luxe, sinó un valor afegit, un bé comú, un dret social. És un servei bàsic i una necessitat”, ha acabat dient.
Al seu torn, la delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, s'ha referit als premis com una “gran festa de la cultura i de la literatura”, i ha agraït la participació dels creadors i creadores de les 66 obres candidates als premis. Gil també ha felicitat els guanyadors i els ha encoratjat a continuar escrivint.
Pere Bosch, que ha rebut el Premi d’assaig Josep Vallverdú de la mà de l’alcalde, Fèlix Larrosa, s’ha referit a la seva obra tot agraïnt les persones i mencionant els personatges que l’han conformada. Carles Sanuy, guanyador del premi de poesia Màrius Torres, al seu torn, ha destacat el valor emotiu i molts cops inexplicable de la poesia. Per tal d'explicar Les despulles, n’ha recitat un fragment.
L’elegància d’una ètica, un espectacle multidisciplinari
Després de l’entrega de premis s’ha dut a terme l’espectacle multidisciplinari JAUME MAGRE, L’ELEGÀNCIA D’UNA ÈTICA, inclòs dins del Centenari Magre.
La proposta, ideada per Rosa Mesalles i creada per a l’ocasió, ha presentat la vida i obra de Magre des d’una vessant íntima i personal i ha combinat música, arts escèniques, audiovisuals i llums. En aquesta proposta hi han participat l’actriu Andrea Trepat i l’actor Dafnis Balduz, la Jove Orquestra de Ponent (JOP) sota la direcció de Miquel Massana i la cantautora Júlia Cruz. Els audiovisuals i la llum i el so han anat a càrrec de Jordi Làrios i Fanphone, respectivament.
El públic ha pogut gaudir de peces de renom com What a wonderful world, La llista de Schindler, La vie en rose i Ne me quitte pas interpretades per la JOP amb la cantautora Júlia Cruz. Els intèrprets Andrea Trepat i Dafnis Balduz han intervingut a l’espectacle amb diversos diàlegs successius entre peça i peça.
Aquest any, com a novetat, els assistents a l’acte han rebut com a obsequi dues publicacions relacionades amb el Centenari del naixement de Jaume Magre. D’una banda, el llibre La cultura de Lleida, avui. Actes i ponències de les trobades culturals organitzades per la Paeria els anys 1980 i 1985, propiciades per Jaume Magre. De l’altra, la publicació Jaume Magre, Memòria col·lectiva, amb més de 130 testimonis de persones de diversos àmbits que van tenir vincle amb Jaume Magre.
El Premis Literaris Lleida
La Paeria i la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, convoquen els Premis literaris Lleida amb l’objectiu d’impulsar la creació dels autors/es i ser una plataforma per donar a conèixer la seva obra, publicada a través de l’editorial lleidatana Pagès editors.
La dotació és de 9.000 € per al 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú i de 9.000 € per al 28è Premi de poesia Màrius Torres.
Aquest any s’han presentat un total de 66 originals en la 41a edició dels Premis d’assaig Josep Vallverdú i 29è Premi de poesia Màrius Torres, onze més que l’any anterior, i el jurat ha estat compost per personalitats prestigiades del món literari català, molts d’ells incorporats aquest any. En concret, l’elecció dels guanyadors/es del Premi Josep Vallverdú ha anat a càrrec de Gabriella Gavagnin, Joan Roig, Anna Maria Ballbona, Ramon Sistac i Ignasi Aldomà. Jordi Virallonga, Josep Borrell, Teresa Colom, Àngels Gregori i Jordi Julià han decidit el Premi Màrius Torres.
Durant aquesta setmana s’han celebrat diversos actes que han constituït l’avantsala de la celebració d’avui: la presentació de les obres guanyadores dels premis de l’edició anterior, l’espectacle poètic i musical Sons, llums i paraules a càrrec de Lluís Fortuny, i l’acte de reivindicació d’una autora lleidatana poc coneguda, Cèlia Viñas, amb motiu del 70è aniversari del seu traspàs.