La Taula de treball sectorial de persones amb discapacitat impulsa accions per aconseguir una Lleida de disseny universal
La Taula de treball sectorial de persones amb discapacitat impulsa accions per aconseguir una Lleida de disseny universal. Aquest organisme està integrat per quatre grups de treball específics que, entre altres accions d’aquest 2024, han fet un projecte de parc inclusiu, han elaborat un decàleg adreçat als agents de comunicació vers el tracte a les persones amb discapacitat, han integrat pictogrames i lectura fàcil al programa de festa major i han actualitzat la guia de serveis i recursos destinada a aquest col·lectiu.
La Taula de treball sectorial de persones amb discapacitat s’ha reunit per conèixer el resultat de les quatre taules sectorials que integren aquest organisme, que contribueix a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i aconseguir una Lleida de disseny universal. El tinent d’alcalde i regidor d’Acció i Innovació, Carlos Enjuanes, ha explicat que és una taula que compta amb la col·laboració del Tercer Sector, de l’administració pública i d’agents socials perquè es busca treballar de manera continuada i donar resposta a necessitats que sorgeixen en aquest àmbit.
Enjuanes ha comentat que gairebé el 25% de la població de Lleida té reconegut algun tipus de discapacitat i que si s’hi sumen les limitacions que comporta l’edat a les persones, quasi un 44% requereix de suport diari. Per això, ha assegurat que és determinant que es construeixi una ciutat més accessible i inclusiva per a tothom.
La reunió d’avui a la Llotja, que s’emmarca en els actes promoguts per la Paeria entorn del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ha servit per conèixer les accions que les taules específiques han dut a terme i els seus resultats. Entre altres, el tinent d’alcalde ha parlat del projecte d'un parc inclusiu, l’actualització de la Guia de serveis i recursos per a persones amb discapacitat, la integració de pictogrames i lectura fàcil al programa de festa major o l’elaboració d’un decàleg adreçat als agents de comunicació vers el tracte a les persones amb discapacitat. De cara al 2025, ha comentat que s’estan fent passos per al nou Pla d’Accessibilitat.
La Taula de treball sectorial es va constituir a finals del 2022 i està integrada per entitats, associacions i federacions, personal tècnic de la Paeria, representants de grups municipals i altres agents socials. Hi ha quatre grups de treball per concretar i poder aprofundir en cada matèria.
Les entitats que hi participen són: Aremi, Aspros, Aspid, Down Lleida, Ilersis, Once, Llar de persones sordes, Tea Ponent, Salut Mental Ponent, Federació Allem, Plançó i La Torxa.
Com a agents socials, hi són presents Moventis, Fecom, CCOO, UGT, el Centre d’Educació especial Esperança i el Col·legi de Periodistes de Catalunya – Demarcació de Lleida.
Amb l’aprovació del Codi d’Accessibilitat, fa un any, la Paeria incideix per aconseguir una Lleida de les oportunitats, inclusiva i de la innovació social, per veure una sola població composta per una diversitat de persones amb característiques i habilitats diferents i per fomentar la seva participació i inclusió.
Quatre taules específiques de treball
La Taula de Treball Sectorial de persones amb discapacitat se subdivideix en 4 taules específiques de treball, que coordina l’àrea d’atenció a les persones amb discapacitats. Les taules, que es reuneixen mensualment, són:
-La Taula Accessibilitat Comunicativa té per objectiu millorar l’atenció cap a les persones amb discapacitat per part dels agents de comunicació, així com afavorir l’accessibilitat comunicativa als espais municipals i publicacions. Entre les accions realitzades, hi ha el decàleg adreçat als agents de comunicació vers el tracte a les persones amb discapacitat, la integració de pictogrames i Braille al Palau de Congressos de la Llotja, la integració de pictogrames i lectura fàcil en els programes de festes majors, la incorporació de bucles magnètics a les oficines de l’OMAC i l’OGAT, l’adaptació a lectura fàcil del programa d’activitats de Joventut i la formació a personal tècnic municipal en accessibilitat comunicativa.
-La Taula Responsabilitat Social pretén sensibilitzar i afavorir la inserció laboral de les persones amb discapacitat en l’empresa ordinària. En el marc d’aquesta taula, s’han organitzat la II Jornada de responsabilitat social i la Jornada connexions inclusives.
-La Taula Projecte de vida i atenció a les famílies treballa amb el propòsit d’actualitzar el contingut de la Guia de serveis i recursos per a persones amb discapacitat a la ciutat de Lleida, tant municipals com de les entitats per tenir un document de suport a les famílies per donar una resposta ràpida a les necessitats que sorgeixen. Així, s’ha renovat la guia i s’ha fet formació als agents d’atenció i conserges municipals sobre l’atenció a aquest col·lectiu.
-La Taula Habitatge, Mobilitat i Transport urbà ha analitzat la situació dels parcs infantils a la ciutat i ha acordat els elements més accessibles i inclusius, seguint el criteri de les persones afectades. També ha elaborat un projecte de parc inclusiu. En aquesta taula, s’ha fet conscienciació a treballadors de la Paeria d’Urbanisme i Mobilitat i també s’ha fet sensibilització al Plenari dels Infants 2024.
Propostes de treball per al 2025
Cada grup específic ha elaborat un llistat de propostes per a l’any que ve:
-La Taula Accessibilitat Comunicativa s’ha proposat estudiar i analitzar els centres cívics i pavellons municipals per instal·lar-hi els pictogrames corresponents. Es vol fer un protocol general amb els indicadors claus i dissenyar un díptic de sensibilització vers el tracte a les persones amb discapacitat.
-La Taula Responsabilitat Social manté el mateix propòsit i organitzarà la III Jornada de responsabilitat social. Alhora, incorporarà el teixit empresarial a la taula de treball.
-La Taula Projecte de vida i atenció a les famílies formularà un Punt d’informació per a persones amb discapacitat i atenció a les famílies i plantejarà accions de lleure, d’oci, cultura i esport adreçades a la inclusió.
-La Taula Habitatge, Mobilitat i Transport urbà continuarà el treball als parcs infantils i revisarà el reglament del servei de transport urbà de viatgers de Lleida. Suggerirà la incorporació de millores en l’atenció cap a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda i persones grans i establirà recomanacions en la licitació i plec de condicions del nou contracte de transport urbà.