Una de les sessions a l'aula del projecte "Posa't en on"

La vídeo càpsula “Trastorns psicològics” de l’IES Torrevicens guanya el concurs “Posa’t en on”

La vídeo càpsula “Trastorns psicològics” de l’Institut Torrevicens de Lleida ha estat la guanyadora de la quarta edició del concurs “Posa’t en on”, que impulsa la Paeria per fomentar un bon ús de la tecnologia i les pantalles. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha lliurat el premi al grup guanyador, que ja s’ha posat a treballar amb l’equip creatiu de Cactusoup perquè el projecte estigui enllestit abans del nou curs escolar.

La vídeo càpsula “Trastorns psicològics” de l’Institut Torrevicens de Lleida ha estat la guanyadora de la quarta edició del concurs “Posa’t en on”, que impulsa la Paeria per fomentar un bon ús de la tecnologia i les pantalles. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha lliurat avui el premi al grup guanyador, que ja s’ha posat a treballar amb l’equip creatiu de Cactusoup perquè el projecte estigui enllestit abans del nou curs escolar. Precisament, el premi consisteix en la participació del procés creatiu, des de la idea fins a l’execució del vídeo.

El concurs ha rebut 14 propostes i tots els participants rebran un diploma de reconeixement pel seu treball i una polsera USB com a obsequi. El concurs està dirigit a l’alumnat entre 11 i 16 anys, que treballa el projecte durant el curs escolar. Es tracta d’aportar idees per incorporar nous temes i materials al programa, per plantejar situacions quotidianes i reflexionar entorn a l’ús de la tecnologia.

Posa’t en on

L’Àrea de prevenció i intervenció en addicions, aleshores de promoció de la salut, va crear l’any 2018 el programa “Posa’t en ON!” per fomentar el bon ús de les pantalles entre el col·lectiu d’adolescents i joves. El programa, pensat per a alumnat de 1r ESO, complementa l’oferta educativa de programes de promoció de la salut que té l’àrea. També s’ha fet arribar la proposta educativa a espais d’educació no formal pel seu contacte diari amb joves d’aquestes edats. La finalitat del programa és despertar la reflexió i el pensament crític entre els/les joves en relació a l’ús què en fan, i promoure habilitats personals que els/les ajudin a gestionar correctament l’ús dels dispositius. L’objectiu és potenciar el bon ús de la tecnologia digital  des d’una perspectiva positiva.

El programa disposa d’un material educatiu per treballar a l’aula. Inicialment, va començar amb 4 vídeo càpsules  per treballar temàtiques com les relacions i la socialització, creació de la pròpia identitat, sobre utilització dels dispositius i autogestió i l’esperit crític amb la informació que es troba a les xarxes. Cada any, s’ha incorporat una temàtica nova amb el “concurs Posa’t en On”. Actualment són 7 vídeo càpsules i 7 activitats a la guia didàctica, a més de l’oferiment de recursos complementaris.

El darrer informe de l’enquesta ESTUDES 2021 realitzada pel Plan Nacional sobre drogues posa de manifest que el 28’8% de nois i un 18’4% de noies fan un us compulsiu d’internet i que un 11’3% de nois i un 2,7% les noies podria tenir una possible addició a vídeojocs. Igualment, dades de l’any 2022 de l’Observatori Joves Salut i Benestar de Lleida, amb un qüestionari passat a joves de 15 i 16 anys de la ciutat, alerten d’aspectes com que el 24% de nois passen 3 hores o més al dia jugant a vídeojocs i només un 4% de noies, o que el 36% de nois passen 3 hores o més al dia en xarxes socials i un 57% de noies.