Lleida anuncia el veredicte del Premi CreaEmpresa 2024 dins del Tour del Talent
La Llotja ha acollit la segona jornada del Tour del Talent, que aquest dimarts celebra l’acte principal amb la celebració del primer Princesa de Girona CongresFest. En el marc d’aquest congrés, s’ha donat a conèixer el veredicte del Premi CreaEmpresa 2024, que ha proclamat Antonio Espinosa de los Monteros Darnaude guanyador del guardó. L’acte ha estat presidit per S.M. la Reina Letícia, que ha estat acompanyada del paer en cap, Fèlix Larrosa, així com de diverses autoritats, com la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.
La Llotja ha acollit la segona jornada del Tour del Talent, que aquest dimarts celebra l’acte principal amb la celebració del primer Princesa de Girona CongresFest. En el marc d’aquest congrés, s’ha donat a conèixer el veredicte del Premi CreaEmpresa 2024, que ha proclamat Antonio Espinosa de los Monteros Darnaude guanyador del guardó. L’acte ha estat presidit per S.M. la Reina Letícia, que ha estat acompanyada del paer en cap, Fèlix Larrosa, així com de diverses autoritats, com la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant.
Antonio Espinosa de los Monteros és el cofundador i CEO d’AUARA, la primera empresa social a Espanya que reinverteix el 100% dels seus dividends en projectes per subministrar aigua neta, sent pionera a Europa en la utilització d’ampolles 100% rPET. També és cofundador i CEO de LIUX, una innovadora startup enfocada a la mobilitat sostenible. AUARA té com a propòsit acabar amb la major de les pobreses: la manca d’aigua potable al món. Entre altres, ha portat aigua potable a més de 100.000 persones arreu del món a través de 150 projectes a 23 països i ha reciclat més d’un milió d’ampolles. Consultar aquí els finalistes
El premiat, present a l'acte central del Tour del talent, ha agraït el guardó i ha recordat als joves que “formen part de l'1% més afortunat del planeta ja que actualment al món hi ha 50 milions de persones esclaves, 700 milions de persones sense accés a l'aigua potable (...) i que cal ser conscients que si tenim un propòsit que ens mou podem fer moltes coses que valguin la pena”.
El CongresFest, que ha omplert la Llotja, ha inclòs xerrades inspiradores, col·loquis i música en directe. Un dels protagonistes ha estat el ghanès Ousman Umar, Premi Princesa de Girona Social 2022, que amb només tretze anys va emprendre el seu viatge cap a Europa buscant un futur millor i que el va portar per una dura croada de quatre anys. Actualment, és fundador de Nasco Feeding Minds, una ONG des d'on es desenvolupen projectes educatius i aules informàtiques per a zones rurals d'Àfrica.
Entre altres, la trobada ha comptat amb el testimoni de Rafel Jordà, Premi Princesa de Girona CreaEmpresa 2023, que ha explicat de quina manera el seu projecte ha revolucionat la indústria dels satèl·lits, i d'Alfred García, músic, compositor i intèrpret que ha esdevingut un fenomen musical i social.
El president de la Fundació Princesa de Girona, Francisco Belil, ha destacat la tasca dels gairebé 70 premiats en aquests guardons al llarg dels anys, tots ells “amb un talent extraordinari”. “Detectem el talent, el posem a la superfície i el convertim en referent per a tots els altres joves, que diguin està molt bé que aspiri a ser un cantant de moda o un futbolista, però hi ha altres coses com els empresaris i els científics, que contribueixen encara més a la societat”, ha assenyalat i s’ha mostrat orgullós de què la Fundació sigui avui a Lleida.
Per la seva banda, Salvador Tasqué, director general de la Fundació ha remarcat la satisfacció per la bona resposta de la ciutat, ja que la “intensa agenda d’activitats” prevista per aquesta setmana comptarà amb la participació d’entre 4.000 i 5.000 joves de Lleida.
L’art, protagonista a la Fundació Sorigué
La mostra "La vida en emergència. Juan Zamora", que acull la Fundació Sorigué a la seva seu de Lleida fins al pròxim 22 de març, és una de les protagonistes del programa del Tour del Talent, amb diferents visites guiades a càrrec de l’artista programades durant tota la setmana.
La reina Letizia ha pogut visitar avui l’exposició, que és “un intent de resoldre des de la poètica de l’art distintes problemàtiques mediambientals”, segons ha explicat el mateix Zamora. L’artista, natural de Madrid, va ser un dels premiats per la Fundació Princesa de Girona l’any 2017, un guardó que li ha “obert moltes portes” per a poder ser percebut com “un artista més establert”, ha indicat.
Mostra de projectes socials de Lleida
La Fundació Princesa de Girona també ha aprofitat la presència de Letizia Ortiz a Lleida per a donar-li a conèixer diferents projectes socials que es desenvolupen a la ciutat, entre ells l’Escola Municipal de Jardineria, a més d’iniciatives de la Fundació Arrels Sant Ignasi, el Centre Educatiu El Segre i el Banc d’Aliments.
El regidor de Joventut, Educació i Ocupació, Xavi Blanco, ha presentat el projecte de l’Escola de Jardineria, que va obrir l’any 1988 com a centre de Formació Professional per a persones amb discapacitat intel·lectual i ha destacat que “és un recurs necessari per a la gent jove amb discapacitat i que a més millora la seva ocupabilitat, oferint oportunitats per a la inserció laboral”. Ara compta amb 27 alumnes matriculats, que surten del centre amb la titulació d'Auxiliar en Vivers i Jardins, ha afegit el seu director, Oriol Arnau.
La doctora en Història de l’Art Chus Oteyza ha explicat el projecte “Art, emoció i inclusió” de la Fundació Arrels Sant Ignasi, que consisteix en promoure la creació artística com a eina per a la inclusió i la transformació, per a persones vulnerables i en risc d’exclusió en procés de recuperació.
Carlos Hernández, responsable del taller d’impremta del Centre Educatiu El Segre ha explicat el projecte artístic que tenen amb la Fundació Sorigué per apropar l’art als joves que en formen part.
Finalment, s’ha presentat el projecte El Palet, de la Fundació Banc d’Aliments, per oferir ajuda alimentària des d’un punt de vista de sostenibilitat i complementat amb accions socials i d’intermediació laboral i amb un servei nutricional i de benestar emocional, ha indicat Iratxe Mena, coordinadora del servei.
Més activitats aquest dimarts
El Tour ha presentat el nou Consell Assessor Jove de la Fundació, format per divuit joves vinculats a la Fundació i la funció dels quals serà detectar, proposar i treballar en els grans reptes de la joventut actual. En formen part els premiats d'edicions anteriors Elisenda Bou Balust (Premi CreaEmpresa 2023), Pau Garcia-Milà (Premi CreaEmpresa 2010), Juan Zamora (Premi Art 2017) i Mohamed El Amrani (Premi Social 2014), entre altres joves vinculats a la Fundació.
També s’ha fet una visita al projecte PLANTA, del grup Sorigué, o al Dipòsit de l’Aigua, com a activitats complementàries. Finalment, es farà el fòrum dedicat a impulsar la creativitat, liderat per Lluís Bassat, a l’Auditori municipal Enric Granados, on la jornada acabarà amb un recital líric. S’interpretaran àries d'algunes de les òperes més conegudes de la mà de joves artistes que han participat al programa “Crescendo”, creat per la Fundación Amigos Del Teatro Real.
Arrenca el Tour del Talent a Lleida