Larrosa: “Hem de garantir a totes les dones una vida lliure de violències i d’estereotips i per això la perspectiva de gènere ha de regir l’acció municipal”
La Paeria presenta el Pacte Local contra les Violències Masclistes que s’aprovarà en el proper ple municipal. El món de l’esport, primer grup promotor del Pacte amb representants de la FAVLL i diferents clubs esportius de la ciutat.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha presidit aquest dimecres la presentació del Pacte Local contra les Violències Masclistes, acompanyat de la quarta tinenta d’alcalde i regidora de Bon Govern i de Polítiques Feministes, Carme Valls. Un Pacte que es preveu aprovar al proper ple municipal, amb el suport de la gran majoria dels grups municipals (PP, Junts, ERC i Comú).
Aquest any 2024 es vol incidir, especialment, en les entitats o clubs esportius i també les associacions veïnals perquè siguin l’altaveu i el mirall de referència per a la ciutadania. És per això que s’ha constituït el Grup Promotor de les primeres adhesions al Pacte amb representants de la FAVLL i de diferents clubs de la ciutat, que en l’acte de presentació han estat representats per Marina Graell, capitana de l’equip de Divisió d’Honor de l’Handbol Lleida que sota el missatge “S’ha acabat” ha fet explícit la voluntat d’acabar amb aquesta xacra en el món de l’esport però, també, en tota la resta d’àmbits.
L’alcalde, que ha explicat que el Pacte Local contra les Violències Masclistes a Lleida es tracta d’un mandat del Pla d’Actuació Municipal, que també forma part del 4t Pla d’Igualtat de les Polítiques de Gènere, “es planteja com a eina de sensibilització de la societat civil envers aquesta xacra així com un símbol del compromís i el consens de tota la ciutadania per combatre-la”.
“Agraeixo el treball de diàleg que s’ha fet en la Comissió Informativa amb el conjunt dels grups municipals, una tasca que ha facilitat la incorporació de diferents propostes de l’oposició. També vull remarcar el paper de les entitats compromeses amb el Pacte, moltes de les quals esportives atès que enguany s’ha posat el focus en aquest sector”, ha posat en relleu Larrosa que ha destacat, a més, que “l'auditoria dels equipaments esportius municipals de Lleida inclourà la perspectiva de gènere”.
“El govern de la Paeria està plenament compromès en aquesta lluita. Ahir, al Ple de l’Estat de la Ciutat, vaig posar un accent especial en la Ciutat amb Nom de Dona que estem construint. Hem de garantir a totes les dones una vida lliure de violències i d’estereotips i per això la perspectiva de gènere ha de regir l’acció municipal. És una estratègia transversal que implica l’acció i la intervenció de tots els departaments i regidories”, ha assegurat Larrosa.
Valls ha explicat que a aquest pacte s’hi podrà adherir absolutament tothom. Persones a títol individual però també empreses, institucions, entitats, associacions, etc. “Demanem el màxim suport de la ciutadania de Lleida i de tot el seu teixit social a aquest compromís de ciutat contra les violències masclistes”.
“La idea forta d’aquest document són els “1000 Ulls” que ja heu vist en la campanya de prevenció que activem les nits festives i que ara fem extensiva. Perquè el Pacte Local representa la mirada col·lectiva dels 1000 Ulls de la societat lleidatana contra les violències i els agressors. Representa tolerància zero cap als maltractadors. Representa que tots els lleidatans i les lleidatanes obrim 1000 Ulls per assolir la violència 0”, ha destacat la tinenta d’alcalde.
Tan bon punt s’aprovi el Pacte Local contra les Violències Masclistes, es podrà tramitar la sol·licitud d’adhesió al Manifest a través d’un tràmit electrònic.
Les entitats que s’adhereixin al Pacte es comprometran a:
- Explicitar i fer públic el compromís de treballar per una Lleida lliure de qualsevol tipus de violència contra les dones i mostrar rebuig públicament a qualsevol cas de violència masclista i/o feminicidi que es pugui produir al municipi.
- Contribuir a prevenir les violències masclistes, mitjançant accions d’informació, sensibilització i prevenció.
- Estar amatent a les dinàmiques internes de la pròpia organització que puguin estar generant situacions de desigualtat envers les dones, incloent la revisió dels paràmetres de comunicació interna i externa de l’organització per tal de fer ús d’una comunicació inclusiva i no sexista.
- Donar suport, participar i fomentar la difusió de les iniciatives públiques, privades o pròpies que treballin en l’erradicació de les violències masclistes i en l’apoderament de les dones i les nenes.
- Tenir coneixement dels recursos i serveis disponibles per l’abordatge de les violències masclistes, així com promoure’n la seva difusió.
Les implicacions de l’Acord són les següents:
- L’Ajuntament de Lleida posa a l'abast de les entitats adherides una oferta d’activitats de sensibilització i prevenció, com xerrades, sessions audiovisuals i tallers.
- Les organitzacions i entitats adherides es comprometen a organitzar, com a mínim, una actuació pròpia a l’any per fer palesa la seva adhesió al Pacte.
- El Pacte Local contra les violències masclistes a Lleida s’anirà ampliant cada any amb noves adhesions i es ratificarà en un acte institucional en el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.
A la presentació del Pacte han assistit les regidores Anna Florista, Sandra Castro i Neus Caufapé, així com el Grup Promotor de les primeres adhesions al Pacte: Toni Baró, president de la FAVLL; Dolors Comes, vocal de la FAVLL; Montserrat Casadella, representant Comissió Barris Violeta de la FAVLL; Jennyfer Nana, jugadora de l’equip de Divisió d’Honor Handbol Lleida; Vanesa Ortega, presidenta Balàfia Vòlei; Carme Cabanillas, presidenta Associació Esport Femení Lleida; Núria Codina, vicepresidenta Associació Esport Femení Lleida; Rafa Gimena, president CF Pardinyes; M. Antònia Roca, representant del Consell Municipal de les Dones; Juan José Santisteve, vocal de la Junta Directiva del Club Lleida Llista Blava, i Sebastià Vidal, president del Club Unió Atlètica.