L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presidit la constitució de la Taula per la Sequera

Larrosa: “Lleida serà una ciutat excel·lent en la gestió de l’aigua i haurem de rebre compensacions”

Larrosa: “Lleida serà una ciutat excel·lent en la gestió de l’aigua i haurem de rebre compensacions”. La Paeria constitueix la Taula per la Sequera i recupera el Fòrum de l’Aigua, inactiu des de 2019. La ciutat de Lleida està pendent d’un projecte PERTE per consolidar la digitalització del cicle de l’aigua i el canvi de 55.000 comptadors d’aigua en el format intel·ligent . Els usos i les infraestructures agràries han estat el tercer eix de la reunió i s’ha posat de manifest una profunda preocupació per la falta de conscienciació global.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presidit avui la constitució de la Taula per la Sequera, en un acte  al Parc Agrobiotech, que dona resposta a la moció del Grup Municipal Socialista -aprovada pel Ple el passat abril- en què es demanava establir mesures correctores urgents per la sequera i per un nou cicle de l’aigua resilient al canvi climàtic.

La reunió de la Taula per la Sequera ha estat presidida per l’alcalde, Fèlix Larrosa, acompanyat de la primera tinent d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana i Espai Agrari i Sostenibilitat, Begoña Iglesias, Jose Crespín, subdelegat del Govern de l’Estat, Montse Bergés, delegada del Govern de la Generalitat, i del Comissionat per l’Horta de la Paeria, Joan Queralt. I s’hi ha convocat un centenar d’agents implicats en la gestió de l’aigua tant en espais rurals, com en espais urbans.

En clau urbana, les idees força han estat modernització, digitalització i excel·lència. L’empresa Aqualia ha explicat que s’ha sol·licitat al Ministerio de Transición Ecológica un projecte PERTE (Proyectos Estratégicos para la Recuperación y Transformación Econòmica) de digitalització del cicle de l’aigua de Lleida, que es concreta en una inversió de 7 milions d’euros, i que suposarà el canvi de 55.000 comptadors d’aigua en el format intel·ligent i la col·locació  de sensors en tota la xarxa d’aigua de la ciutat. Aquest nou sistema permetrà testar en tot moment la qualitat de l’aigua, possibles pèrdues, l’estat de la xarxa en temps real i detectar possibles problemes amb dos dies d’antelació.

L’alcalde Larrosa ha dit que Lleida "serà excel·lent en termes de gestió de l’aigua i això ha de suposar un retorn per a la ciutat".

TALL DE VEU ESPAI URBÀ

En aquesta línia, l’alcalde també ha anunciat que el govern de La Paeria recupera amb efecte immediat el Fòrum de l’Aigua, una plataforma que es va posar en marxa l’any 2017, tot i que estava inactiva des del 2019, creada amb la vocació de generar informació, debat i transformació sobre l’aigua.

TALL DE VEU FORUM DE L’AIGUA

La Taula per la Sequera queda constituïda amb l’objectiu principal d’aportar la informació necessària sobre usos i consum d’aigua, industrials, turístics, comercials i també agraris. També per aglutinar les decisions que cal prendre en un episodi de sequera com l’actual o en properes situacions climàtiques adverses. De fet, els usos i les infraestructures agràries ha estat el tercer eix de la jornada i s’ha posat de manifest una profunda preocupació per la falta de conscienciació global sobre la dimensió i l’abast real dels episodis de sequera. L’espai rural també demana major compromís i complicitat en la gestió de l’aigua per a usos agrícoles i ramaders. L’alcalde ha insistit en què el concepte clau està en la modernització de les infraestructures.

TALL DE VEU ESPAI RURAL

En el decurs de la Taula per la Sequera en què s’ha parlat dels diferents aprofitaments de l’aigua, també s’ha informat que, en els darrers anys, el consum d’aigua a la ciutat de Lleida s’ha reduït de forma significativa i això té relació directa amb una progressiva i creixent conscienciació de la ciutadania de Lleida. L’any 2006 es van consumir a Lleida 15,2 hectòmetres cúbics, mentre al 2022 la xifra quedava en 10,3.

Aportacions des de tots els sectors implicats

La primera reunió de la Taula per la Sequera ha servit per escoltar el testimoni dels responsables dels canals de Catalunya i Aragó, d’Urgell i de Pinyana. També hi ha hagut diferents intervencions de veus de referència en matèria hídrica. Jaume Casadesús, cap del programa per a l’ús eficient de l'aigua de l’IRTA, ha destacat que “en el moment actual es pot garantir que es mantindran les plantacions, però en cap cas es pot dir el mateix de les produccions" i en el mateix àmbit, Joan Girona, investigador del mateix programa de l’IRTA ha volgut subratllar que “cal transmetre la consciència global sobre la vulnerabilitat del sistema de l’aigua i ha apuntat que l’agricultura gasta menys d’un 10% de l’aigua regulada“.  Al seu torn, Joan Antoni Boldú, president Junta de Sequiatge, també ha posat de manifest que “és imprescindible una clara previsió per part de les administracions per evitar improvisacions o el mateix oblit de la sequera quan plou“. Miquel Àngel Bergés, director general de Mercolleida, ha insistit en què “la sequera també té una afectació directa sobre la ramaderia i sobre el benestar animal en relació directa amb l’afectació que pateix l’alfals i l’ordi de secà“.

Per la seva banda, Santi Planas, de la Facultat d’Agrònoms, ha resumit en 3 punts possibles sortides de la situació actual: “Primer, el regadiu és clau. Segon, cal estudiar el recorregut en estalvi i regar menys i millor. I tercer, és imprescindible la tecnificació i la modernització de les infraestructures de reg". Al seu torn, Santi Vergé, portaveu en els àmbits de conreus herbacis i farratges de la Federació de Cooperatives, ha destacat que “les restriccions no poden només afectar el sector primari, perquè cal afrontar el problema des de la globalitat“, i Toni Baró,  president de la FAVLL, s’ha posat a disposició de les entitats, empreses, sindicats i administracions per treballar en la conscienciació de les veïnes i els veïns de tots els territoris.

Taula per la Sequera de Lleida en sintonia amb la Taula Territorial de l’Aigua de la Vegueria de Lleida

La Taula per la Sequera esdevé un nou espai de debat en el marc del Fòrum de l’Aigua, que també recupera La Paeria, i en sintonia la imminent Taula Territorial de l’Aigua de la Vegueria de Lleida que ha de sorgir de la Taula Nacional de l’Aigua.

La convocatòria d’avui ha comptat amb la participació d’un centenar de persones representants dels canals i sequiatge. Una amplíssima representació dels principals agents afectats com ara alcaldes dels municipis de la Mancomunitat de Pinyana i de les EMD. També hi havia una important representació sindical, empresarial i d’entitats vinculades com UGT, CCOO, la Cambra de Comerç, COELL, FECOM, AFRUCAT, ASAJA, Unió de Pagesos, JARC, Comissió de l’Horta de la FAVLL, l’Associació de Productors de l'Horta de Lleida, comissió de l’Aigua del Col·legi Oficial Agrònoms, Agrotecnio, Aqualia, Mercolleida, Fruits de Ponent. I igualment hi ha assistit representants de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Lleida.