L'Enre9 clou la seva segona edició amb més afluència de públic i més implicació veïnal
Més de 6.000 persones han passat durant els darrers 4 dies per l’Enre9, el festival d’Arts en Viu de la Zona 9 (La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles), que ha clos aquest diumenge la seva segona edició.
Més de 6.000 persones han passat durant els darrers quatre dies per l’Enre9, el festival d’Arts en Viu de la Zona 9 (La Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles), que ha clos aquesta tarda la seva segona edició.
Les entitats i col·lectius que han estat implicats en la seva organització qualifiquen l’edició d’èxit total i es reafirmen en la idea que es tracta d’una iniciativa realment transformadora per la zona, que trenca estigmes i cohesiona socialment els barris de la Zona9 amb la resta de la ciutat. Destaquen també que el festival s’ha consolidat i remarquen la gran afluència de públic, tant de la Zona9, com de la resta de la ciutat, superant amb escreix l’edició anterior.
Carles Pijuan, de la Baldufa, destaca molt positivament la bona acollida que ha tingut la programació per part de la població de la zona 9 i de tota la ciutadania que ha vingut a gaudir del festival. El veïnat té ganes de consumir teatre, música i art.
Des de l’organització del festival, Ibrahima Bao parla de l’àmplia participació de les entitats del barri i de la ciutat amb el convenciment que són activitats com aquestes que són motor de canvi i transformació social. Per la seva part, Paco Salazar explica que en aquesta segona edició s’ha consolidat el festival, i que aquest ha vingut per quedar-se. I remarca que cal que cada cop més entitats se sumin al projecte per desenvolupar cada cop més la zona9. Finalment, Zakarias Sorouri remarca que vol que es valori l’esforç que hi ha al darrere del festival i agraeix a totes les entitats organitzadores i col·laboradores, que són més d’una cinquantena i que fa més d’un any que treballen perquè el festival sigui possible.
El festival ha donat cabuda a un ampli ventall cultural, amb espectacles professionals, però també comunitaris i tradicionals, reflectint la riquesa d’aquesta zona de Lleida. En el seu darrer dia s’han pogut veure els espectacles teatrals “Baobab. Un arbre, un bolet i un Esquirol”, de La Pera llimonera, i “Jauja”, dels Titiriteros de Binéfar. També l’espectacle de circ “White Bottom”, de Ramiro Vergaz. En el terreny musical, s’ha comptat amb el grup “Chapa Choly”, amb les seves Músiques i Tradicions del Senegal, i amb els “Combos” de L’Intèrpret. També s’han pogut veure Balls Tradicionals de diverses associacions i agrupacions de la ciutat, així com els Bastoners del Pla de l’Aigua i la ballada de sardanes de la Colla Sardanista Balàfia amb la Cobla de Vents de Riella.
Com en l’edició anterior, en festival ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa Solidària de Lleida que ha coordinat la setantena voluntaris i voluntàries que han col·laborat en totes les tasques del festival.
Com a novetat, en aquesta edició hi ha hagut un equip d’accessibilitat i de mediació comunicativa per a garantir l’accés i la participació a la comunitat sorda i sordcega abans, durant i després del festival amb les adaptacions a la llengua de signes catalana dels espectacles “Sin Ojana” de Chicharrón Circo Flamenco i “Jauja” de Titiriteros de Binéfar, a càrrec del CFGS de Mediació Comunicativa de l’Ins Ronda. També hi ha hagut la figura del mediador/a intercultural, per fer l’espai accessible i proper a totes les comunitats i col·lectius de la zona 9.
Per altra banda, cal remarcar també que aquesta edició de l’Enre9 ha aprofundit en cercar la complicitat de comerços i establiments de la zona, per seguir fomentant la participació de la comunitat al festival. Aquests establiments col·laboradors han ofert descomptes i promocions durant el festival i han repartit xapes a tothom que s'hi ha acostat.
L’Enre9 ha estat impulsat per La Descomunal, juntament amb l’Ajuntament de Lleida, la Comissió de Cultura del Consell de la Zona 09 i l’Associació La Nou. Com en la passada edició, el festival ha estat coordinat per la Companyia de Comediants La Baldufa i ha comptat amb el suport de diverses entitats: Diputació de Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs, Òmnium Cultural Ponent, Pla Educatiu d’Entorn Lleida, Institut Municipal d’Ocupació, Pacto de Estado i Ministerio de Igualdad. Promouen el marc de la Comunalitat Urbana - La Descomunal, la Direcció General de Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
El Festival tampoc hauria estat possible sense la col·laboració desinteressada de més de mig centenar de les diferents entitats i institucions que donen suport tant a La Descomunal com al Festival.