Foto de família amb membres de les famílies Virgili, Benseny i Lladonosa, de l'Orfeó lleidatà i autoritats presents a la signatura de la donació.

Les famílies Virgili, Targa, Benseny i Lladonosa donen 26 capses de documentació històrica de l’Orfeó Lleidatà a l’Arxiu Municipal

Entre el material s’hi troben documents personals i professionals de Lluís Virgili, del qual enguany se celebra el centenari del seu naixement. 

L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha remarcat que “serà un honor custodiar el vostre llegat” i que “enriquirà el vessant musical i cultural de l’Arxiu” 

Entre el material s’hi troben documents personals i professionals de Lluís Virgili, del qual enguany se celebra el centenari del seu naixement. 

L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha remarcat que “serà un honor custodiar el vostre llegat” i que “enriquirà el vessant musical i cultural de l’Arxiu” 

El Saló de Plens de la Paeria ha acollit aquesta tarda l'acte de donació de 26 capses de documentació històrica de l’Orfeó Lleidatà des dels inicis de la seva història fins al segle XX, per part de les famílies Virgili, Targa, Benseny i Lladonosa a l’Arxiu Municipal. El material inclou documentació administrativa, fotografies, reculls de premsa, activitats del cor i la coral i programes de concerts, així com discursos, correspondència, publicacions i escrits de Lluís Virgili, músic i pedagog lleidatà i un dels grans referents de la cultura i el cant coral a Catalunya. Virgili fou director de l’Orfeó del 1953 al 1991 i enguany se celebra el centenari del seu naixement. 

La voluntat que tot aquest fons passés a mans de l’Arxiu Municipal ha estat en gran part gràcies a l’historiador Marc Herrera, i al seu llibre sobre els més de 160 anys de l'entitat coral lleidatana: Orfeó Lleidatà. Més de 160 anys de compromís (1861-2024), que ja va recollir bona part del material que ara es transfereix a l’Arxiu. 

L’alcalde, Fèlix Larrosa, s’ha dirigit a les famílies i l’Orfeó i ha remarcat que “serà un honor custodiar el vostre llegat” i que “enriquirà el vessant musical i cultural de l’Arxiu, que ja guarda fons valuosos com el de Ricard Viñes, Cosme Ribera, Josep Prenafeta o Lluís Carreres”. També els hi ha donat les gràcies “per guardar amb tanta estima i amb tan bon criteri aquests documents, que seran sens dubte, molt valuosos per preservar la memòria d’una figura i d’una entitat fonamental de la nostra ciutat”. 

La cap del servei de l’Arxiu, Iolanda Enjuanes, al seu torn, ha donat les gràcies a les famílies pel gest i la confiança dipositada en l’entitat i en especial, en la ciutat, i ha assegurat que l’Arxiu “vetllarà per la conservació i difusió del material”. 

El president de la Fundació Orfeó Lleidatà, Antoni Soliva, ha destacat que el recull servirà per explicar la història musical i cultural de la ciutat i que l’entitat ja treballa per classificar el seu arxiu, que durant molts anys ha estat custodiada pels socis i directius, i fer la seva pròpia donació. 

Per últim, Manel Lladonosa, en representació de les famílies, ha posat en relleu la importància de la donació per conèixer el teixit associatiu cultural de Lleida i d’arreu durant la Guerra Civil i els anys de recuperació de la cultura catalana.  

A continuació, s’ha dut a terme la signatura de l’acord de donació per part de les famílies i l’alcalde, Fèlix Larrosa. Concretament, han signat la conformitat els familiars Manel Lladonosa, Ramona Targa, Trini Benseny i Lluís, Montse i Teresa Virgili. 

Per acabar, el Cor de Cantaires de l’Orfeó Lleidatà, dirigit per Bernat Giribet, ha interpretat Total praise de Richard Smallwood, Cançó a Mahalta (amb lletra de Màrius Torres, música de Lluís Llach i arranjament de Bernat Giribet) i Els Segadors. 

A l’acte també hi ha assistit el regidor de Cooperació i Esports, Jackson Quiñónez, les regidores Violant Cervera, Jordina Freixanet i Ana M. Florista, i la directora dels SSTT de Cultura a Lleida, Montse Parra. 

Com a institució pública, l’Arxiu té el deure de conservar la documentació lliurada per particulars que implicats en la vida social i cultural de la ciutat de Lleida expliquen la història de la ciutat a través dels seus documents. L’Arxiu no sols fa una tasca de preservació sinó que pretén que historiadors i investigadors estudiïn el fons amb la finalitat que sigui difós per a generacions futures.