Les pantalles, el comerç electrònic, els infants prematurs i el sensellarisme són els temes dels treballs guanyadors del Josep Pernau
La 17a edició del concurs periodístic, organitzat per la Paeria i el Col·legi de Periodistes a Lleida, ha rebut 321 treballs d’onze centres educatius participants, entre cartes al director/a, articles d’opinió i fotografies periodístiques.
El mòbil i les pantalles, el comerç electrònic, els infants prematurs i el sensellarisme són els temes dels treballs guanyadors de la 17a edició del concurs periodístic Josep Pernau. El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit l’acte de lliurament de premis, en què s’han donat a conèixer les cartes al director/a, els articles d’opinió i les imatges que han estat reconegudes amb els primers premis i els accèssits. La convocatòria d’aquest curs ha rebut 321 treballs, en les quatre categories del concurs, d’onze centres educatius de Lleida.
El paer en cap, Miquel Pueyo, ha destacat la temàtica de les propostes presentades, ja que són una mostra de la realitat que envolta les persones. Pueyo ha valorat que l’alumnat sigui crític i conscient dels problemes i les necessitats de l’entorn, perquè són els mateixos temes que també preocupen als adults. Ha apuntat la importància de la llibertat d’expressió i de les eines per poder-la exercir i ha subratllat el paper dels centres educatius per aportar a l’alumnat coneixement i altres habilitats per desenvolupar la seva autonomia intel·lectual. L’alcalde ha agraït la col·laboració dels Serveis d’Educació de la Paeria i del Col·legi de Periodistes (CPC) – Demarcació de Lleida per tirar endavant aquesta iniciativa que fomenta l’escriptura i l’ordenació d’idees, així com l’anàlisi crítica i plural dels mitjans de comunicació. Tall de veu M.Pueyo
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro, ha remarcat el treball en xarxa entre la Paeria, el CPC Lleida i l’Ajuntament, “perquè volem tenir una ciutadania crítica, formada, que pugui analitzar la realitat i prengui partit”. Les escoles i instituts, a més d’apostar per aquest repte, també contribueixen a desenvolupar un seguit de competències perquè puguin fer escoltar la seva veu. A més, ha valorat l’entorn familiar, d’on sorgeixen molts dels temes i valors que es reflexionen i comparteixen als treballs. Castro ha afegit que el lliurament de premis del concurs sempre es fa coincidir al voltant d’aquestes dates on les lletres prenen especial protagonisme.
La presidenta del CPC Lleida, Laura Alcalde, ha felicitat els i les noies participants perquè demostren que s’interessen per allò que els interessa i els preocupa, trencant estereotips sobre el fet que els joves només pensen en les pantalles. El canvi climàtic, la salut física, mental i emocional, la seguretat, etc. han estat alguns temes tractats. Alcalde ha assegurat que cal que sàpiguen expressar la seva opinió i que tinguin els recursos per fer-ho.
El tinent d’alcalde Paco Cerdà i els regidors Jaume Sellés, Elena Ferre i M.Antònia Meller han assistit a l’acte que s’ha fet a la Paeria, on els autors/es dels treballs guanyadors han llegit els seus escrits i, en el cas de la fotografia, ha descrit els motius de la imatge.
1a. Categoria: cartes al director (1r cicle d’ESO -1r i 2n curs-).
S’han presentat 88 treballs.
Accèssit 2a: “El propòsit infinit de ser millors”
Alumne/a: Aran Crespo Clavé, 1r d’ESO, Institut Samuel Gili i Gaya
Accèssit 1a: “Segones oportunitats”
Alumne/a: Leire Olives Castro, 1r d’ESO, Col·legi Mirasan
Primer premi: “El meu millor amic?”
Alumne/a: Leonhard Blum Bobet, 2n d’ESO i Institut Ronda
2a. Categoria: cartes al director (2n cicle d’ESO -3r i 4t curs-).
S’han presentat 120 treballs.
Accèssit 2a: “Adeu?”
Alumne/a: Magalí Satorres Brescó, 4t d’ESO, Institut Ronda
Accèssit 1a: “Ens agrada dormir o tenim por d’estar desperts?”
Alumne/a: Zoe Gajeswski, 4t d’ESO, Institut Josep Lladonosa
Primer premi: “Llámalo manzana”
Alumne/a: Laura Élez, 4t d’ESO, Col·legi Mirasan
3a Categoria: articles d’opinió (Batxillerat i Cicles formatius).
S’han presentat 106 treballs.
Accèssit 2a: “Perdre el cap”
Alumne/a: Bruna Masagué Artero, 2n Batxillerat, Institut Samuel Gili i Gaya
Accèssit 1a: “Inteligencias artificiales y urinarios”
Alumne/a: Adrià Solans Tarragona, 2n de Batxillerat, Institut Ronda
Primer premi: “Abans d’hora”
Alumne/a: Anna Carbonell López , 1r de Batxillerat, Institut Samuel Gili i Gaya
4a Categoria- Fotografia periodística (Batxillerat i Cicles formatius).
S’han presentat 7 treballs.
Accèssit 2a: “Lletres enllaunades
Alumne/a: Mariona Font, 1r de Batxillerat, Col·legi Episcopal
Accèssit 1a: “Apropa’t”
Alumne/a: Marc Sol Ramos, 1r de Batxillerat, Col·legi Episcopal
Primer Premi: “L’altre saló”
Alumne/a: Míriam Faris, 1r de Batxillerat, Institut Ronda
Els centres educatius que han participat en aquesta 17a edició han estat:
Col·legi Episcopal, Institut Guindàvols, Jesuïtes Lleida-Col·legi Claver, Institut Joan Oró, Institut Josep Lladonosa, Institut Escola Magraners, Institut Manuel de Montsuar, Col·legi Maristes Montserrat, Col·legi Mirasan, Institut Ronda i Institut Samuel Gili i Gaya.
El jurat d’aquesta edició ha estat format per:
-Laura Alcalde, presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, demarcació de Lleida.
-Santiago Costa, director de redacció del diari Segre.
-Mònica Mombiela, professora d'educació secundària.
-Xavi Manau, sotsdirector del diari la Mañana.
-Jesús Riverola, director de RNE Lleida.
-Pilar de Cruz Sisteré, professora d'educació secundària.
-Olga Farré Josa, professora d'educació secundària.
Josep Pernau
Va néixer a Lleida el 26 de desembre de1930. Va formar part de la primera promoció de la Escuela Oficial de Periodismo de Barcelona. Entre altres, va treballar al Correo Catalán, el Diari de Barcelona, la revista Destino o el Periódico de Catalunya. Va ser un dels fundadors del Grup Democràtic de Periodistes i va ser president de l'Associació de Premsa i de la Federació d’Associacions Premsa. Entre altres guardons, va rebre la Creu de Sant Jordi o el Premi Manuel Vázquez Montalbán. Pernau va morir a Barcelona el 2011.