Cartell del Cicle "Creem espais per la sobirania alimentària".

Lleida acull dijous una jornada sobre sobirania alimentària

La Descomunal, juntament amb les Comunalitats de Reus i Girona, ha organitzat un cicle per promoure una alimentació digna i sostenible i per impulsar projectes d’economia social i solidària

La Descomunal, juntament amb les Comunalitats de Reus i Girona, ha organitzat un cicle per promoure una alimentació digna i sostenible i per impulsar projectes d’economia social i solidària

Lleida acull el pròxim dijous una jornada per fomentar la sobirania alimentària i el dret a l’alimentació des d’una perspectiva comunitària. La Descomunal, projecte liderat per la Regidoria de Participació, la Fundació Champagnat, la Unió Esportiva Gardeny i La Cooperativa RECOOP ha organitzat aquesta activitat, juntament amb les Comunalitats de Reus i Girona, amb el lema “Creem espais per la sobirania alimentària”. La jornada tindrà lloc el 21 de novembre, de 18 a 19.30 h, al Centre Cívic La Mariola, i s’obre al conjunt de la ciutadania.

Aquest és un cicle de trobades per posar en comú experiències de cuines comunitàries, menjadors solidaris i altres iniciatives col·lectives que treballen per garantir una alimentació digna i sostenible. Aquestes jornades s'adrecen a la ciutadania, especialment a les entitats i col·lectius interessats a impulsar projectes d’economia social i solidària.

Es comptarà amb la presència d’entitats amb trajectòries en aquest àmbit, per compartir reptes i èxits. Entre altres convidades, hi haurà projectes de referència com la Cuina de Barri del Prat (Comunalitat Benviure, El Prat de Llobregat), l’associació Foodtopia (País Valencià), la Cuina Comunitària de Sant Antoni (Barcelona) i el Menjador Solidari Gregal (Besòs). A través de taules rodones i espais de debat, es farà èmfasi en temes com la governança, el finançament, la relació amb l'administració pública, l’impacte en la salut pública i la cohesió social. A Lleida, Oriol Berenguer, advocat en Dret alimentari i cofundador de RECOOP, la cooperativa que ha agafat la licitació de la cafeteria de la Mariola per engegar un Servei de Restauració comunitària, moderarà aquesta taula.

Els objectius generals del cicle de jornades són: fomentar la creació de cuines i menjadors comunitaris com a eines per garantir el dret a l'alimentació, inspirar noves iniciatives locals que promoguin la sobirania alimentària des d’una perspectiva comunitària i, crear xarxes de suport entre projectes similars de diferents territoris per compartir coneixement, reptes i oportunitats.

La Descomunal, en coordinació amb les altres iniciatives de Comunalitats impulsades al territori, pretenen crear xarxes i espais de suport mutu i implicar la ciutadania en projectes que beneficien l’entorn i la societat, en general. En aquest cas, les jornades que s’ofereixen són una oportunitat única per apropar-se al model de les cuines i menjadors comunitaris i per veure com aquestes poden contribuir a una alimentació a l’abast de tothom. Per això, busquen implicar la comunitat i crear sinergies per a un futur alimentari més sostenible, just i comunitari.

El cicle “Creem espais per la sobirania alimentària” és organitzat per les tres Comunalitats Urbanes locals de Lleida, Reus (es farà el dimarts 19) i Girona (el dimecres 20), amb el suport de la Xarxa de Comunalitats urbanes, de l’Economia Social i Solidària de Catalunya i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Per a més informació, La Descomunal Lleida (info@ladescomunal.cat)