Lleida celebra el dia gran de la Festa Major
La cultura popular omple amb centenars de persones els carrers de la ciutat amb una programació on la tradició s’ha fet present en l’ofici, l’ofrena i la ballada de Sant Anastasi a la plaça Sant Joan
Lleida celebra el gran dia gran de la Festa Major amb motiu de la diada del patró Sant Anastasi, dedicant gran part de la seva programació festiva a la cultura popular. Durant la jornada matinal, la plaça Sant Joan ha acollit l’acte més lluït: la ballada de Sant Anastasi on totes les colles i agrupacions que formen part del seguici festiu han fet una demostració, a la qual han assistit centenars de persones que no s’han volgut perdre aquest imaginari de la ciutat.
De bon matí, Lleida s’ha despertat a toc de música de gralla amb les Matinades que han enllaçat amb la Galejada de Festa Major a càrrec dels Trabucaires dels Trons que han sortit dels Camps Elisis fins arribar a l’avinguda Blondel.
Seguint la tradició, s’ha iniciat l’Anada a Ofici que, encapçalada pels Gegants de Lleida, amb els Macers, la bandera de la ciutat, els Heralds i els Signífers amb el Penó, les Trampes, les Trompetes i la Banda Municipal, han acompanyat la corporació municipal, encapçalada pel paer en cap, Fèlix Larrosa, fins a l’Ofici Solemne en honor a Sant Anastasi, que ha estat presidit pel bisbe de la Diòcesi de Lleida, monsenyor Salvador Giménez. Abans de la benedicció final, ha tingut lloc el Ball de Gegants de Lleida a l’interior de la Catedral que ha estat solemnitzada per l’orgue amb la interpretació d’un antic ofertori amb el tema dels Gegants de Lleida. A la sortida de la processó ha tingut lloc el cant dels antics goigs en lloança de Sant Anastasi.
Unes Matinals de Seguici que han anat a ritme dels balls de La Moixiganga, de Cavallets, de Bastons, de Moros i Cristians, de Valencians, de Diables i també dels Gegants, Capgrossos i l’Àliga de la ciutat.
I a partir d’un quart d’una, i un cop finalitzat l’Ofici de Festa Major, la imatge de Sant Anastasi, portada pel Col·lectiu Cultural de Cappont, amb motiu del seu 40è aniversari, ha sortit de la Catedral i ha estat rebuda amb una ballada conjunta de tots els elements del Seguici.
La sortida del patró ha iniciat la processó amb l’Àliga de la Ciutat, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons, la Moixiganga, el Ball de Moros i Cristians, el Ball de Cavallets, els Capgrossos, els Gegants, els Heralds i els Signífers amb el Penó, les Trampes i les Trompetes, la imatge de Sant Anastasi, els Ministrers de Lleida, les autoritats eclesiàstiques, els Macers, la bandera de la Ciutat, la corporació municipal i la resta d’autoritats i representacions, la Banda Municipal, l’Àliga del Corpus, els Castellers de Lleida, els càrrecs de la festa de Moros i Cristians, associacions cíviques i veïnals, entitats de cultura popular i tradicional i les cases regionals.
En arribar a la Plaça Sant Joan, la processó i la imatge han estat acollides per un ball conjunt de tots els elements de la Festa Major i tot seguit s’ha realitzat l’Ofrena de flors de les entitats i la ciutadania que hi vulgui participar. En acabar, s’ha traslladat la imatge de Sant Anastasi a l’interior de l’església de Sant Joan.
La Batalla de Flors, les sardanes i el correfoc, centre els actes de la tarda
A la tarda, a partir de les sis, les carrosses d’entitats i colles de Lleida, els grups d’animació i música, amb el Marraco, els Gegants i els Capgrossos ompliran la Rambla de Ferran de confeti en la Batalla de Flors.
A les 18.30 h, 74è concurs de colles sardanistes de Lleida a la plaça de la Llotja; a les 19 h la plaça Sant Joan acollirà el 38è Festival Folklòric i a les 19.30 h, actuació folklòrica de la Rondalla Grupo Nacencia del Centro Extremeño de Lleida a la plaça Ricard Viñes.
A les 19.30 s’iniciarà el correfoc infantil per donar pas, a les 21 h, al correfoc a càrrec dels Diables de Lleida, els Dimonis dels Trons, el Drac Carrincló i els Marraquets que arrencarà des de la plaça del Seminari i recorrerà diferents carrers fins arribar a la plaça Sant Francesc.