Lleida commemora el 47è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica
L’Ajuntament de Lleida ha commemorat avui el 47è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, amb un acte al pati de la Paeria en el qual s’ha hissat la bandera sahrauí, en representació de la història i la reivindicació del dret a viure en llibertat d’aquest poble. Aquesta nit s’il·luminarà també la façana de la Paeria amb els colors d’aquesta bandera i al pati de la Paeria s'hi pot veure l'exposició “Treball per l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans per la Coherència de Polítiques municipals”.
L’Ajuntament de Lleida ha commemorat avui el 47è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, amb un acte al pati de la Paeria en el qual s’ha hissat la bandera sahrauí, en representació de la història i la reivindicació del dret a viure en llibertat d’aquest poble. Aquesta nit s’il·luminarà també la façana de la Paeria amb els colors d’aquesta bandera.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, acompanyada del president de l’Associació Amics del Sàhara de les Terres de Ponent, José María Pocino, i de la presidenta de l’Associació Lleida pels Refugiats, Pilar Sierra, ha presidit la commemoració de l’efemèride i ha destacat el compromís de la Paeria amb el poble sahrauí. L’Ajuntament de Lleida dona suport anualment a la iniciativa, a la qual també se sumen altres ajuntaments catalans, com a membres de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASP) i del Fons Català de Cooperació.
A més, al pati de la Paeria s’ha inaugurat l’exposició “Treball per l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans per la Coherència de Polítiques municipals”, que es podrà veure fins al dia 14 de març. Forma part del projecte realitzat conjuntament entre Sàhara Ponent i l’Ajuntament de Lleida, en el qual personal tècnic municipal ha rebut formació sobre cooperació i Drets Humans, acompanyada d’una vivència sobre el terreny vinculada a una situació de vulneració de drets, com ho és la que està patint la població sahrauí.
Amb aquestes formacions, i amb l'experiència a terreny, es vol conscienciar professionals de l'Administració, sobre la defensa dels Drets Humans, la importància de la cooperació internacional, i en concret de la causa sahrauí, així com de la realitat que pateixen milions de persones que es veuen obligades a fugir de casa seva per sobreviure en els camps de persones refugiades. L’exposició vol ser un recull d'impressions del personal de l'Ajuntament de Lleida, amb la finalitat de retornar a la ciutadania una part dels aprenentatges viscuts.
D’altra banda, l’Associació Lleida pels Refugiats exposa des d’avui a l’escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol la mostra de fotografies “Una mirada a la cara oculta del món”. Inclou fotografies d’Ariadna Cervelló i textos de Joana Aran i estarà oberta fins al 2 de març.
La Paeria treballa pels drets humans al Sàhara Occidental
El 2023 es compleixen més de 47 anys d’exili, de diàspora i de resistència en els territoris sahrauís i el poble sahrauí continua esperant una solució pacífica. Des de l’Ajuntament de Lleida es treballa pel cessament de les violacions dels drets humans al Sàhara Occidental i s’advoca per la resolució justa i duradora del conflicte que des de fa més de quatre dècades no permet el desenvolupament del poble sahrauí, tot i les diverses resolucions internacionals que existeixen i que reconeixen el seu dret d’autodeterminació.
El 27 de febrer de 1976 es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), la qual es va constituir com un estat democràtic, adquirint així el dret a l’establiment d’un parlament i les seves eleccions. Anteriorment a la proclamació, el territori es trobava colonitzat i ocupat per Espanya, Marroc i Mauritània, situació que amenaçava greument el dret a la independència del poble i el seu desenvolupament com a unitat.
La guerra al Sàhara Occidental es va tancar l’any 1991, després de 16 anys, sense solucionar el conflicte i deixant milers de morts, centenars de desapareguts, un territori dividit per un dels murs més llargs del planeta i una promesa d’un referèndum d’autodeterminació que mai s’ha celebrat.
La lluita del poble sahrauí encara continua i s’estima que hi ha més de 173.000 persones refugiades residint als camps de refugiats de Tindouf, sotmesos a una pobresa extrema i dependents de l’ajuda internacional.