El Plenari del Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupació de Lleida s'ha fet al Saló de Sessions de la Paeria.

Lleida es reforça com a Ciutat Educadora amb la reactivació del Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupació

Xavi Blanco: “Front comú de tot el sistema educatiu per potenciar la formació professional i l'ocupabilitat a Lleida”

Xavi Blanco: “Front comú de tot el sistema educatiu per potenciar la formació professional i l'ocupabilitat a Lleida”

El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquesta tarda el Plenari del Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupació de Lleida (CMFPiO), l’organisme municipal encarregat d’engegar el treball transversal i coordinat de les administracions i les entitats més destacades en l’àmbit de la formació professional i l’ocupació de la ciutat, amb l’objectiu de crear debat i propostes per a la promoció de la formació professional i l’ocupació i millorar l’ocupabilitat de persones i empreses locals. L’acte, que ha comptat amb una nodrida representació d’administracions públiques, centres educatius, entitats i centres de formació professional, ha estat encapçalada pel regidor de Joventut, Educació i Ocupació de la Paeria, Xavi Blanco. També hi han assistit la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, així com Neus Caufapé, Sandra Castro, Roger Melero, Glòria Rico, Laura Bergés, regidors i regidores dels grups municipals.

En el decurs de l’acte, Blanco ha destacat que “l’objectiu de la reactivació del consell és que, entre tots els sectors implicats, aconseguim que aquesta iniciativa esdevingui una eina fonamental per al canvi i la innovació a la nostra ciutat”.

“Lleida té una llarga tradició i una vocació educativa i pedagògica que al llarg dels anys s’ha concretat en diferents iniciatives i propostes que busquen millorar la qualitat de vida de la seva ciutadania”. “Ara fem un pas més amb la reactivació del Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupació, després de quatre anys d’inactivitat”, ha explicat Blanco. “El nostre objectiu és que aquest Consell sigui un motor important per a una modalitat d’estudis, com la Formació Professional que va guanyant rellevància any rere any”.

Per fer-ho, s’ha constituït una comissió tècnica formada per representants de la Generalitat i la Paeria, així com per sindicats i organismes de diferents sectors empresarials de la ciutat. També han estat convidats a formar-ne part integrants del Consell Escolar vinculats al sector de la FP i l'Ocupació.

En aquest plenari s’ha presentat el pla de treball amb els objectius a treballar aquest curs escolar en les diferents comissions. L'objectiu és establir un full de ruta per reactivar i potenciar la formació professional i l'ocupabilitat a la ciutat.

L’acte del Plenari ha servit per presentar l’històric del Consell, la memòria d’activitats de l’any 2024 i el pla de treball per al nou curs escolar, entre altres. El Plenari ha finalitzat amb la xerrada “Reptes de la nova Lleida de Formació Professional”, a càrrec de Francesc Roca, Secretari de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya. La seva conferència s’ha centrat en els reptes que suposa la nova Llei de la Formació Professional.

El Plenari del Consell Municipal de la Formació Professional i l’Ocupació de Lleida (CMFPiO) està format per representants de les regidories d’ocupació (IMO), d’educació, de promoció econòmica i de joventut, grups municipals de l’oposició, organitzacions sindicals, la Universitat de Lleida, la Diputació, el Departament d’Educació i Formació Professional i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat; el Consorci del Parc Agrobiotech, COELL, PIMEC, Cambra de Comerç, FECOM, directors i professorat, alumnat i AFAs de centres educatius concertats i públics que imparteixen formació professional i ocupacional, entitats del tercer sector que promouen la formació professionalitzadora i l’ocupació, representants de coordinadores o federacions amb vocació ciutadana i de l’àmbit del consell, Fira de Lleida i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, entre altres.

L’unificació de l’FP Educativa i l’FP per l’ocupació, un repte del sistema educatiu

El 31 de març de 2022 es va publicar la Llei Orgànica 3/2022 (ordenació i integració de la Formació Professional) que alinea el nostre sistema de Formació Professional amb la resta de països de la Unió Europea i comporta canvis importants en la seva ordenació i en la unificació entre l’FP educativa i l’FP per a l’ocupació. Alguns dels reptes que es planteja la nova llei - i que estan interconnectats amb el Pla de Treball del Consell i les comissions que en depenen – són, entre d’altres:

  • Adaptar els nivells de qualificació de la població activa a les necessitats dels sectors productius i corregir el dèficit en quant als nivells de qualificació de la població
  • Desenvolupar un sistema de Formació al llarg de la vida flexible, accessible, acumulable, acreditable i capitalitzable.
  • Desenvolupar un marc per a la Formació Professional Dual i ampliar la presència de l'empresa en la formació.
  • Establir un sistema d'orientació professional que acompanyi els ciutadans en la presa de decisions formatives.
  • Augmentar  el percentatge de joves que escullen Formació Professional i millorar els nivells d’inserció laboral.