Lleida obre el curs acadèmic 2023 2024 amb un Projecte Educatiu de Ciutat innovador i creatiu
Repensa l’educació dins i fora de l’escola
Proposa 8 eixos transversals: inclusió, interculturalitat, el vessant intergeneracional, perspectiva de gènere, treball en xarxa, comunicació, la llengua catalana i l’accés a l’art i a la cultura
Repensa l’educació dins i fora de l’escola
Proposa 8 eixos transversals: inclusió, interculturalitat, el vessant intergeneracional, perspectiva de gènere, treball en xarxa, comunicació, la llengua catalana i l’accés a l’art i a la cultura
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i el regidor d’Educació, Xavi Blanco, acompanyats d’una nodrida representació de la comunitat educativa de la ciutat i de les principals autoritats locals, han presentat avui l’obertura del curs acadèmic 2023 2024 i el nou Projecte Educatiu de Ciutat, (PEC)
El PEC és un instrument permetrà que l’Ajuntament de Lleida concreti un full de ruta per incloure a la ciutadania i les administracions en una dinàmica de sinèrgies compartides per tal de desenvolupar les accions que consolidin Lleida com a Ciutat Educadora. La realització d’aquest treball l’ha dirigit Fidel Molina Luque, Catedràtic de Sociologia de la Universitat de Lleida, i compta amb il·lustracions de Clara-Tanit.
L’alcalde ha posat en valor que el nou PEC “ens ha de permetre garantir l’educació de qualitat, inclusiva i igual per a tothom i, també, oferir possibilitats de continuar aprenent tota la vida”. Larrosa ha insistit en què “el Projecte Educatiu de Ciutat situa en el centre la concepció de Lleida com a ciutat amable, que treballa en xarxa i de manera compromesa per posar el focus en la persona i el seu desenvolupament integral”. “L’educació és una eina poderosa de transformació social i aquest PEC així ho demostra. I a Lleida, Ciutat Educadora, hi creiem fermament” ha reblat l’alcalde.
Aprovat per unanimitat pel Consell Escolar Municipal i pel Ple de La Paeria, el passat mes de març, el PEC és el document marc que, de manera participativa i comunitària, promou una transformació en l’educació des de la mirada comunitària. Ha de ser l’eina per compartir i integrar els valors educatius entre la ciutadania i els sectors socials. El PEC és un projecte obert i viu, que s’ha d’adaptar als canvis de la societat i que ha d’alinear el conjunt d’accions relacionades amb l’educació dins la política municipal.
El document repensa l’educació dins i fora de l’escola i proposa 8 eixos transversals com són la inclusió, la interculturalitat, el vessant intergeneracional, la perspectiva de gènere, el treball en xarxa, la comunicació, la llengua catalana i l’accés a l’art i a la cultura.
En un acte en què cada regidora i cada regidor de govern ha posat en valor elements clau dels 8 eixos del PEC, el responsable d’Educació, Xavi Blanco, ha destacat que “la ciutat educadora té un espai físic que es concreta en la mateixa ciutat, com a conjunt d’espais urbans que eduquen. Però també és un espai mental, que crea un entorn educatiu de canvi de mentalitats”. Blanco ha subratllat que, en aquesta línia, es poden establir “tres àmbits que són els centres educatius, el treball en valors, i la formació que entem permanent, al llarg de tota la vida”.
El PEC de la ciutat de Lleida s’ha elaborat en base a quatre objectius. La reflexió sobre l’educació a la ciutat de Lleida per fer ciutadania, de forma que la socialització generi llaços de pertinença, participació i inclusió. Facilitar l’estructuració de les accions educatives que es portin a terme des de l’Ajuntament. Argumentar les estratègies per intervenir en la inclusió ciutadana i en un model educatiu. I, finalment, facilitar les accions educatives per la resta d’entitats i institucions que participen del fet educatiu a la ciutat de Lleida i a integrar els valors educatius entre la ciutadania i tots els sectors socials en els processos de socialització formal, no formal i informal.
Podeu consultar el document sencer a la pàgina web de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Lleida https://educacio.paeria.cat/pec/PEC.pdf