Lleida recorda les víctimes del bombardeig al Liceu Escolar.

Lleida recorda les víctimes del bombardeig al Liceu Escolar

Fèlix Larrosa: “Reitero el meu compromís de construir cada dia, des de l’Ajuntament de Lleida, cultura de pau, d’entesa, de diàleg, de superació de diferències i d’unió cívica”

L’acte d’homenatge, que es realitza des de l’any 2009, ha comptat amb la participació de dos dels supervivents i diversos familiars de les víctimes

Fèlix Larrosa: “Reitero el meu compromís de construir cada dia, des de l’Ajuntament de Lleida, cultura de pau, d’entesa, de diàleg, de superació de diferències i d’unió cívica”

L’acte d’homenatge, que es realitza des de l’any 2009, ha comptat amb la participació de dos dels supervivents i diversos familiars de les víctimes

Lleida ha recordat aquest matí amb un acte commemoratiu les víctimes del bombardeig al Liceu Escolar que va tenir lloc l’any 37. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del regidor d'Educació, Xavi Blanco, ha presidit l’acte institucional al monument del Liceu Escolar, ubicat a l’Avinguda de Blondel, que ha comptat amb una representació teatral i una ofrena floral que cada any recorda que el 2 de novembre de l’any 1937 nou avions Savoia-Marchetti 79 de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, en un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Gernika, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir 218 persones.

L’acte d’enguany ha comptat amb la presència de Jordi Quilez i Manuel Sampedro, exalumnes i supervivents del bombardeig al Liceu Escolar de l’any 37, i de familiars d’altres víctimes de l’atac, que ja han traspassat, com la filla de Josep Piró, familiars de Frederic Godàs i Victorina Vila, fundadors del Liceu Escolar, i un nebot de Ramon Ortín.

Durant la seva intervenció, Fèlix Larrosa ha posat l’accent en el fet que “el 2 de novembre és un dels dies més emotius per a la ciutat i per a la ciutadania de Lleida”. Amb el record del bombardeig,  “volem oferir escalf als supervivents i a les famílies de les víctimes i incidir en el missatge de pau universal, concòrdia i diàleg, adreçat especialment als més joves però destinat al conjunt de la població”. “Reitero el meu compromís de construir cada dia, des de l’Ajuntament de Lleida, Cultura de Pau, tal i com ho determina el nostre nom de paers i paeres: cultura d’entesa, de diàleg, de superació de diferències i d’unió cívica”, ha conclòs l’alcalde.

L’ofrena floral davant de l’escultura ‘Dignitat, memòria i vida’ a l’avinguda de Blondel ha recordat, avui la tragèdia del bombardeig a la ciutat de Lleida, en un acte que ha començat amb el relat històric contextualitzat per part de l’historiador Oriol Bosch i la participació de la companyia de Teatre La Màxima de la Fundació Privada Ilersis, sota la direcció artística de Jaume Belló i Mireia Freixas. Laura Baraut, alumna de viola del Conservatori Municipal de Música de Lleida, ha interpretat “El cant dels Ocells” per amenitzar l’acte commemoratiu.

Els regidors Pilar Bosch, Maria Antònia Maller, Marta Tristany, Jordina Freixenet, Juanjo Falcó, Sandra Castro, Xavier Estrada, Anna Costa, David Melé i Laura Bergés també han assistit a l'acte commemoratiu, juntament amb la Directora dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, Anna Miranda. 

El Liceu Escolar de Lleida

El Liceu Escolar de Lleida va ser creat l’any 1906 pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional, com Antoni Sabater o Humbert Torres, entre altres. Va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana. El Liceu va tenir diferents ubicacions fins que el 31 d’agost de 1913 es va inaugurar l’edifici definitiu, a l’avinguda de Blondel, davant l’escultura que avui el recorda.

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions Savoia-Marchetti S.M. 79 de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, en una ofensiva contra la població civil  que va provocar la mort de més de dues-centes cinquanta persones.

Una de les bombes va caure de ple en un dels costats de l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de mig centenar d’infants i alguns professors, que en el moment del bombardeig eren a les aules del Liceu Escolar.

El mateix dia del bombardeig del 2 de novembre de 1937, un grup de periodistes que es dirigien a Barcelona des del front d’Aragó, van rebre la notícia que Lleida havia estat brutalment bombardejada. Entre ells, s’hi trobava el fotoperiodista Agustí Centelles (València, 1909 – Barcelona, 1985) -avui en dia, considerat un dels pioners del fotoperiodisme modern al nostre país-, que en arribar a la ciutat va realitzar un extens reportatge gràfic sobre els efectes del bombardeig. Algunes de les imatges preses a Lleida per Centelles es van difondre internacionalment i actualment han esdevingut una icona de la Guerra Civil Espanyola i de la història del segle XX.

El 2 de novembre de 2017, en complir-se 80 anys del bombardeig, es va mostrar per primera vegada a Lleida el reportatge complet del bombardeig realitzat per Centelles. L’exposició al Museu d’Art Jaume Morera estava formada per 70 fotografies en blanc i negre a partir dels negatius originals d’Agustí Centelles conservats al Centro Documental de la Memòria Històrica (Salamanca) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.